У протипухлинному центрі розповіли, як на Рівненщині лікують онкозахворювання

1117 0

Ми у соцмережах:

У протипухлинному центрі розповіли, як на Рівненщині лікують онкозахворювання

Понад 2 700 нових випадків раку зареєстрували на Рівненщині у 2022 році. Це дані обласного протипухлинного центру.

Одним з методів цього є ендоскопія. Як з його допомогою обстежують і лікують пацієнтів Суспільному розповів лікар-ендоскопіст Віталій Лазарчук. Також він пояснив важливість вчасного звернення до фахівців.

У палаті Рівненської обласної лікарні — 69-річний Ілля Войтичук. Три роки тому у нього виявили рак товстої кишки другої стадії. Після операції та шести хімієтерапій чоловік регулярно обстежується в обласній лікарні. 2 лютого його прооперували без зовнішнього розрізу.

- Вдома вже чекають, телефонували, питали, як самопочуття, як здоров'я. Мені суттєво краще, операцію переніс нормально, болю не відчував, — розповів пацієнт.

Онкозахворювання на ранній стадії в обласній лікарні діагностують основними методами, зазначив лікар-ендоскопіст Віталій Лазарчук.  При цьому він зауважив, що найоптимальнішим з них є ендоскопія.

- Не тільки для діагностики, а й для лікування більшості захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема, товстої кишки й стравоходу. Ці операції робляться всередині, без великого зовнішнього розрізу, тобто немає пошкодження шкіри. Немає післяопераційних рубців і люди не відчувають такої післяопераційної травми, — пояснив Віталій Лазарчук.

Ілля Войтичук певний, що саме рання діагностика раку посприяла в лікуванні хвороби. На важливості діагностування онкозахворювання на перших стадіях наголосив і лікар-ендоскопіст Віталій Лазарчук.

- На жаль, у нас в країні така ситуація, що більшість пацієнтів звертаються уже в третій і в четвертій стадіях захворювання. Їм надається медична допомога, вони лікуються, але переважна більшість їх стають інвалідами. А це, як правило, люди працездатного віку, зауважив Віталій Лазарчук.

За даними обласного протипухлинного центру, у 2022 році на Рівненщині зареєстрували понад 2 700 нових випадків онкозахворювань. Найчастіше лікарі діагностують рак молочних залоз, шлунку і прямої кишки. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також