У Рівному буде і гречка, і яблука, а цибулю привезуть з Херсонщини

4562 0

Ми у соцмережах:

У Рівному буде і гречка, і яблука, а цибулю привезуть з Херсонщини

Цього року мешканцям Рівного та Квасилова не варто очікувати традиційних фермерських ярмарків, на яких можна було дешевше купити якісні овочі, фрукти, мед та молочні продукти. Харчів в області вистачає. Але з міркувань безпеки улюблені рівнянами ярмарки вирішили відкласти до перемоги у війні. Втім, придбати продукти безпосередньо від виробника можна як на ринках, так і відносно новим способом — через фермерські сайти в інтернеті та вайбер-групи.

Андрій КузьмичЯким буде цієї осені так званий борщовий набір і чим ще багата область — розповідає Андрій Кузьмич, голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

— Цього року надзвичайно багато людей сприйняли заклик засівати кожен вільний клаптик землі, щоб виростити більше їжі — причому не тільки фермери, а й власники городів та присадибних ділянок. Зокрема, маємо надзвичайно добрий врожай картоплі. Нині її закупівельна ціна становить 4–5 гривень за кілограм. Тобто приблизно на торішньому рівні. Так само буде достатньо моркви, буряків, капусти. Цибулю до нас привозили, в основному, з півдня країни, тому ціни на неї поки не знижуються. Але ми віримо, що за місяць-півтора рівняни зможуть скуштувати і херсонської цибулі, тамтешні фермери з нетерпінням очікують деокупації.

Поєднання зимового снігу та хороших опадів забезпечило достатній рівень вологи в ґрунті. Тому Рівненщина матиме хороший врожай зернових. Більше уваги виробники приділили гречці — врожайність в середньому 1,3 тонни з гектара, хоча деякі фермери, які вклалися в хороші сорти, можуть отримати і до 3 тонн з гктара. Чому ціна на неї поки не падає? Бо є дві складові — виробники і переробники. Саме від останніх багато в чому залежить ринкова вартість, бо сиру гречку потрібно технологічно підготувати до продажу, підсмажити і таке інше. Також в області сіяли пшеницю та ячмінь, нині вони вже зібрані. Почав сходити озимий ріпак, почалася підготовка до посіву озимої пшениці. Технічні культури сіяли менше, але вони теж є — це важлива складова валютної виручки.

Зі звичними нам фруктами проблем не буде. Цього року маємо рекордний врожай яблук. Достатньо також молочної продукції, риби, меду. Що стосується м’яса, то ціни на яловичину та курятину зросли, але не так сильно, як на свинину. Свинина помітно подорожчала, бо на самому початку повномасштабного вторгнення свиней масово вирізали — одні господарі у паніці, а інші, щоб переробити на тушонку і відправити військовим на фронт. За пів року цей дефіцит поголів’я свиноматок і поросят так і не відновився. Але сподіваємося, що згодом все ж прийде в норму.

Загалом, мешканцям Рівненщини не варто хвилюватися щодо того, чи вистачить харчів — все буде. Якщо чогось бракуватиме, частину імпортують з сусідніх дружніх країн.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також