У трьох селах на Поліссі шукатимуть хворих на рак

1210 0

Ми у соцмережах:

У трьох селах на Поліссі шукатимуть хворих на рак

На сьогодні в Рівненській області зареєстровано майже 30 тисяч осіб із онкопатологіями.

На сьогодні в Рівненській області зареєстровано майже 30 тисяч осіб із онкопатологіями. Кожного року фіксують до 3 тис. нових випадків. Про це говорили під час брифінгу в Рівненській ОДА.

Спікери: заступниця директора з розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олена Гандзюк та генеральний директор ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ», Головний державний санітарний лікар області Роман Сафонов.

Модерував - в.о. директора Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Корольчук.

- Онкологія - друга за кількістю серед причин смертності в Україні. За останні два десятиліття рівень онкозахворюваності в Рівненській області зріс на 37%. Найпоширеніші випадки раку молочної залози, шкіри, легенів, шлунку, шийки матки та печінки, - зазначила Олена Гандзюк.

Одним із чинників успішного лікування раку є раннє виявлення. Тобто, одна з порад спеціалістів - частіше проходити обстеження у лікаря, особливо особам із груп ризику.

Для прикладу, раннє виявлення та оперативне втручання у випадку раку шкіри зменшує ризик рецидиву захворювання на 90%.

- Основними факторами ризику захворюваності є спадковість, вживання алкоголю та куріння, ожиріння, малорухливий спосіб життя, часті вірусні захворювання (герпес, гепатит), хронічні запальні процеси, тривала дія ультрафіолету та екологічні чинники. Понад 30% випадків раку можна запобігти, уникаючи цих факторів, - сказав Роман Сафонов.

Рівненська ОВА повідомляє: на цьому тижні, а саме: у вівторок, середу та четвер, на Рівненщині працюватиме виїзна мобільна команда спеціалістів. Це лікар мамолог, онко-гінеколог, дерматолог та хірург. Вони працюватимуть у селах Кухче Вараського району, Сварицевичі та Вири Сарненського району, де безоплатно перевірятимуть людей, що входять до груп ризику.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також