У Зорі дозріли яблука

2151 1

Ми у соцмережах:

У Зорі дозріли яблука

Теплий осінній день. Неможливо байдуже проїхати повз сад у селі Зоря, що в Рівненському районі. Це гордість місцевих мешканців. Закладений у 2005-2006 роках, він розкинувся на площі майже 6 гектарів. Невисокі акуратно обрізані яблуньки нині щедро віддячують господарям. Рівненькі рядочки дерев приваблюють червонобокими яблуками та жовтими грушами. Задивляєшся і… мимоволі ковтаєш слину, уявляючи смак цих фруктів. Втім, бригаді працівників, які вже кілька днів активно збирають врожай, не до лірики. Яблука дозрілі, яблука червоні, як казав класик, спочатку бережно зривають і акуратно викладають у великі дерев’яні ящики, встановлені на контейнер трактора. І тільки коли цю роботу завершено, працівники переводять подих, а ми наважуємося порушити їхній робочий процес.

Іраїда Куклевська розповідає, що в зорянському садку працювала ще з 1998 року. Потім пішла в декретну відпустку, була інша робота. А зараз жінка повернулася на сезон збирання яблук. У саду, каже п. Іраїда, працювати неважко — якщо любиш свою роботу, то отримуєш від цього моральне задоволення, особливо якщо й урожай гарний, такий як цього року. І додає, що нинішні умови роботи не порівняти з тими, що були у 90-х. У саду — новий агроном, практикує нові сорти, застосовує сучасні методи догляду за деревами і до проблем людей ставиться з розумінням. Тому після завершення збирання яблук п. Іраїда прийде сюди ще й на обрізування дерев, яке починають з грудня.

Агроном саду ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Ольга Климук розповідає, що вирощують дев’ять різних сортів яблук: джонаголд, джонапринц, галант, чемпіон, ліголь, айдаред, голден делішес, ерліквін. Є декілька грушевих дерев — врожай завчасно розбирають люди.

— Цього року, — посміхаючись, говорить пані Ольга, — садок нас приємно потішив врожаєм. І самим дивитися приємно. Серед яблунь із великими червоними та жовтими яблуками помітно вирізняються кольором так звані дички з дрібненькими плодами. Це спеціальна підсадка — запилювачі. На 100 дерев — десять запилювачів сорту «Еверест». А цвітуть ці дерева як гарно! Мов облиті молоком. У період цвітіння сад — дивовижної краси.

Щоправда, зауважує Ольга Климук, є велика проблема з реалізаційними цінами на яблука в цьому році:

— Так зване технічне яблуко приймають посередники по 50-70 копійок за кілограм. На заводі — по гривні сорок копійок. Але заводи від нас далеко, тому і шукаємо перекупників. У нас таких яблук вже понад 30 тонн. Віддати їх за 50-70 копійок — це собі в збиток. А вартість цих красивих, великих і смачних сортових яблук — від 4 гривень. Яблука другого і третього сорту в цьому році не ціняться. Немає великого попиту, немає окупності, тож більшість господарств, садівники матимуть великі збитки. Вважаю, у цих питаннях має бути державна підтримка та допомога. Якщо газ дорожчає, хліб, то і яблуко повинно мати належну ціну. Адже людям, які працюють у саду, потрібно виплатити зарплату, придбати дизпальне, засоби захисту рослин тощо. Мала б бути така державна політика, щоб заохочувати садівників, які вирощують яблука тут, в Україні, а не підтримувати іноземних підприємців.

Наше яблуко за смаковими якостями нічим не поступається. Збираємо врожай не завчасно, а тоді, коли яблука саме на стадії стиглості — і в цьому наша перевага. Реалізуємо продукцію в основному в Рівному та області, купують мешканці навколишніх сіл, які знають якість і смак наших яблук. Уже зібрали понад 100 тонн, і це ще не весь урожай. Сподіваємося, що власники торгових закладів розумітимуть, що краще і вигідніше брати яблука в нашому господарстві. Це ближче і вигідніше, ніж їхати у Вінницю чи Хмельницький. Зважаючи на подорожчання пального, вигода була б очевидна.

Мені особисто ця робота дуже подобається.

Ольга Климук прийшла працювати у ТОВ «Агрохолдинг Зоря» відразу після закінчення Київського аграрного університету:

— Коли вперше прийшла в сад, стало боязко, думала, не впораюся. Але мені пощастило з хорошою наставницею. Тут працювала Шекель Ганна Ярославівна, саме вона мені допомагала, розповідала, передавала всі свої знання та вміння, за що дуже їй вдячна. От тепер продовжую цю справу. Питаєте, чому і за що поважають люди? Мабуть, за те, що я теж ставлюся до них із повагою, в саду також працюю нарівні з усіма. Вже 20 днів триває збір врожаю, плануємо завершити до Покрови. Після цього почнеться обрізування дерев, яке триватиме кілька місяців. Це лише на перший погляд здається, що сад не вимагає особливих затрат та догляду.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також