Успенський піст: традиції та заборони

535 0

Ми у соцмережах:

Успенський піст: традиції та заборони

Суворий православний Успенський піст щорічно припадає на період з 14 по 27 серпня і завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці.

 

Успенський піст відомий також під назвою Спасівка і був встановлений до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Спасівка вважається таким самим суворим постом, як і Великий піст перед Великоднем. Починається він 14 серпня – у свято Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього (Медовий Спас).

А закінчується піст розговінням в день Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

Під час Успенського посту варто не лише відмовитися від скоромної їжі, але й стежити за чистотою помислів, присвячувати більше часу молитві та думкам про духовне життя. Також варто обмежити розваги та веселощі.

В Успенський піст дозволяється до вживання їжа рослинного походження, в окремі дні – риба і трохи вина

Під час посту не можна їсти м'ясо, молоко, яйця та продукти з них, також під забороною солодощі й алкоголь.

19 серпня, на Яблучного Спаса, вірянам дозволяється їсти рибу і випити трохи вина незалежно від дня тижня.

Цього року Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) припадає на п'ятницю, тому в свято дозволяються риба і вино, а розговіння (вживання скоромної їжі) переноситься на наступний день.

Під час Успенського посту таїнство вінчання не звершується.

Крім того, під час посту не рекомендується влаштовувати гучні свята із застіллями і розвагами. Водночас не забороняється провести скромну і тиху реєстрацію шлюбу в РАЦСі, якщо її з якихось причин необхідно провести в цей час. Однак святкувати весілля доведеться вже після завершення Успенського посту.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також