В Україні набувають чинності нові правила мікрокредитування

828 0

Ми у соцмережах:

В Україні набувають чинності нові правила мікрокредитування

З початку 2021 року в Україні вступає в силу закон номер 891-ІХ. Положення прописані в законопроекті покликані врегулювати процес мікропозик, а також захистити фінансові установи від великої кількості невиплачених кредитів.

Встановлено нові штрафи і пеня

Кредитні зобов'язання, які були взяті на себе позичальниками на період менше одного місяця будуть визначені як споживчі кредити. Також цей термін поширюється на позики, сума яких не перевищує один прожитковий мінімум.
Також новий законопроект №891-ІХ регулює положення про нарахування штрафів і пені. Крім цього, проект вносить корективи до переліку можливих наслідків невиконання позичальником умов договору мікрокредитування (за умови, що сума цього договору не перевищує мінімальну зарплату). Нагадуємо, що з початку 2021 року мінімальна заробітна плата в Україні становить 6 000 гривень.
Всі договори, оформлені з 1 січня 2021 року є фіксованими по своїй сумі. Навіть якщо обидві сторони договору згодні на збільшення суми кредиту, цю умову не може бути виконано, так як це суперечить закону №891-ІХ. Пеня ж відтепер може досягати не більше ніж подвійну суму кредиту.
У зв'язку з введенням нових умов кредитування попит на споживчі позики в Україні різко виріс. Умови стали більш зрозумілими і прозорими для населення, що дозволило зробити мікрокредити більш доступними. Експерти порталу Promocodius Україна, що надає купони і промокоди за різними напрямками, відзначили, що за кілька тижнів після вступу в силу закону про мікрокредитування такі запити, як "кредит" і "позика" стали з'являтися набагато частіше.
Експерти порталу коментують: "Така популярність викликана тим, що нові умови кредитування стали більш простими і зрозумілими для звичайної людини, яка раніше з кредитами ніколи не стикалася."

Мікрофінансові компанії, які є партнерами сайту також помітили приплив нових клієнтів. Так, наприклад, частота запитів "Промокод Кредит Плюс" виросла на 17%.

Процентна ставка

Починаючи з 1 січня 2021 року, всі договори про мікрокредитування мають фіксовану процентну ставку. Також законопроект забороняє будь-які зміни в порядку її нарахування та виплати, якщо мова йде про погіршення умов для позичальника. Процентна ставка залишається фіксованою навіть за умови порушення договору з боку позичальника.

Угода про кредитну історію

При оформленні договору, кредитор зобов'язаний запросити згоду позичальника на обробку інформації про його кредитну історію, її зберігання та збір. Також його згода поширюється на передачу всіх даних в УБКІ (Українське бюро кредитних історій). У разі, якщо позичальник висловлює відмову від надання цих даних, кредитор має повне право у відмові на видачу мікрокредиту.
Після укладення договору кредитор зобов'язаний передавати інформацію про кредитну історію споживача. Фінансова установа самостійно вибирає бюро кредитних історій, в яке буде передавати інформацію. Основним критерієм вибору є співробітництво обраного бюро з Єдиним реєстром бюро кредитних історій. Всі дані необхідно передати в строк, які визначається законом - від тред до семи робочих днів.

Обмеження на "швидкі кредити"

З метою захисту фінансових установ від недобросовісних платників закон вводить обмеження на можливість брати відразу кілька мікрокредитів. Таким чином, закон захищає кредитора від позичальників, які беруть багато кредитів без намірів їх повернути.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також