Великі проблеми маленьких мам

2397 0

Ми у соцмережах:

Великі проблеми маленьких мам

Чимало води спливло з тих пір, коли відомий шекспірівській герой, дивлячись на юну Джульєту, констатував: «Багатьох матерів я знав молодших». Нам теж є чим «похвалитися»: тільки лютий явив країні 11-річну маму з Харкова і 13-річну — з Вінниці. Це зовсім не означає, що таких більше не знайшлося, просто саме ці дві «Лоліти» потрапили під пильну увагу журналістів.

Новорічне свято закінчилося вагітністю До Світлани Лещенко, консультанта міжнародного добродійного фонду «Дарунок життя», що знаходиться в Дарницькому районі столиці, такі дівчатка (можливо, трохи старші), приходять щодня. Тут, крім іншого, можна безплатно пройти тест на вагітність. Світлана Родіонівна говорить, що ніхто навіть уявити собі не може той душевний стан маленької жінки, поки вона очікує результату тесту. І як тільки підтверджується «цікаве» становище, починається істерика. «Батьки мене вб’ють!» — ридає вона, не бажаючи повертатися додому. Так було з Оксаною і Юлею, яка вже давно приходять у «Дарунок життя» за допомогою і підтримкою. У 17-річної Юлі є дворічна дочка. Вона ні на секунду не сумнівалася в тому, що буде народжувати. «Я хотіла цього», — говорить Юля, хоча сподіватися їй не було на кого. Жила вона з бабусею і молодшим братом. Майбутній батько від дитини не відмовлявся, але й особливої турботи не виявляв. У школі Юлі оголосили бойкот. На шостому місяці її змусили складати річні іспити, а потім помахали ручкою. Зараз вона проходить програму у вечірній школі. Батько дитини відвідує її, коли з’являються гроші. Бабуся правнучку безтямно любить, хоча все, що в її силах, — посидіти з малятком декілька годин. Юля викручується, як може.

ДОВІДКА Рік тому 137 дітей народилися в мам, яким не виповнилося і п’ятнадцяти років, понад 55 тисяч новонароджених мали матерів у віці від 15 до 19 років (дані Держкомстату України на 1 січня 2003 року).

Оксані 14 років, святкування 2004-го закінчилося для дівчини вагітністю. Довідавшись про це, батько декілька тижнів не розмовляв із дочкою. Мати ввесь цей час спала в «обіймах» із валідолом. Треба віддати їй належне, вона не нав’язувала Оксані свою думку. У жіночій консультації винесли вердикт: аборт. Добре, що мама з дівчинкою потрапили на консультацію до Світлани Лещенко, яка пояснила наслідки такого кроку. Зваживши всі «за» і «проти», Оксана вирішила залишити дитину. У школу вона більше не ходить, її перевели на індивідуальне навчання. Хлопець, від якого вона завагітніла, навіть чути не хоче про майбутнє батьківство. Він одружений і не збирається кидати сім’ю. Вся надія в дівчинки на маму. До слова, у Дарницькому районі провели опитування серед підлітків на тему, хто відповідає за майбутню дитину, народжену неповнолітньою мамою. Відповідь майже однозначна — її батьки.

«Тепер я знаю, навіщо мені йти додому» У відділі у справах сім’ї та молоді Дарницького району два роки тому вирішили з’ясувати, як живуть малолітні мами на його території. Юних створінь із немовлятами на руках виявилося тоді 22. Спеціально для них організували тренінги. Тільки одна дівчинка з’явилася з чоловіком. Інші «Лоліти» приходили самі. У пологовий будинок їх привели незнання методів контрацепції, безладне статеве життя. І найстрашніше — серед дівчат було чимало таких, які навіть не знають, хто батько їхньої дитини. Словом, проблем виявилося більше, ніж могли припустити спеціалісти. Головна — як не допустити подібного надалі. З’ясували, що над цим ламають голови у всіх районах столиці. Тому днями в Дарницькому районі пройшла конференція «Проблеми раннього материнства», на якій зібралися медики, педагоги, юристи з усієї столиці.

ДОВІДКА За даними Інституту соцопитування, 13,6% підлітків у віці 15-18 років живуть регулярним статевим життям. З 13 років — 9,7%, із 14-15 — 30,9%. У перший місяць знайомства в інтимні відношення вступають 20% підлітків. 7 із 10 жінок, що почали статеве життя до 14 років, зізналися, що зробили це по примусі.

— Мене попросили провести анкетування школярів, — розповідає психолог Київського міського Центру здоров’я Надія Бурмака. — Питання було одне: чому вони вступають у статеві стосунки. Серед відповідей зустрічалися і почуття любові, і фізіологічна потреба, але були і самопожертва, послуга, зняття стресу, уникнути самотності. Усе, що лякає «ранніх пташок» в інтимних стосунках, — вагітність. СНІД і різні захворювання, що передаються статевим шляхом, школярів мало хвилюють. «Зі мною цього не трапиться», — впевнені вони. Тим часом щорічно три мільйони підлітків заражаються венеричними захворюваннями. Керівник громадської організації «Екологія сім’ї», психолог Іванна Братусь не один рік вивчала причини, які підштовхують до ранніх інтимних стосунків. Звісно ж, це — кричущі заголовки модних журналів типу «Як стати сексуальною», безкінечні «охи» на всіх телеканалах і так далі. Але все ж головна причина юного материнства — наслідки поганих стосунків у сім’ї. У результаті яких — пошуки любові й розуміння на стороні. Народженням дитини і турботою про неї більшість дівчат компенсують дефіцит батьківських почуттів. — Не бажаючи цього визнати, батьки накидаються на безпутну дочку, — продовжує головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді Дарницького району Ірина Яригіна. — Звісно ж, вини з дівчат ніхто не знімає, але от що цікаво — вони люблять своїх дітей і не звинувачують їх у своїх бідах. Одна мати навіть сказала: «Тепер я знаю, навіщо мені йти додому...». А багато хто плаче, коли бачить, як їхні однолітки йдуть 1 вересня до школи. До речі, про школу. Згадана Оксана інтимне життя почала в 12 років, практично нічого про нього не знаючи. «Вчителів можна запитати про що завгодно, крім цього», — зізнається вона. Раніше раз на тиждень був урок «Етика і психологія сімейного життя». Коли його з розряду обов’язкових перенесли на факультатив — він зник взагалі. Його замінили додатковими заняттями з математики й іноземних мов. У курсі валеології передбачена «розмова про «це». Але запитайте в будь-якого школяра, як проходить урок. Я запитала в одного. Говорить, учителька вказала, на якій сторінці відкрити книжку, і пішла з класу.

ДОВІДКА За даними МОЗ України, торік 170 дівчат 10-14 років зробили аборти, перервали вагітність понад 8 тисяч 15-17-річних. Кожна десята жінка в нашій країні робить аборт до 19 років. 40% тих, хто пішов на цей крок до народження першої дитини, залишилися безплідними.

— На здоров’ї 14-18-річних погано позначається і переривання вагітності, і пологи, — вважає директор Київського центру репродуктивного здоров’я Ігор Чермак. — Дитячий організм не сформований ні фізично, ні психологічно. Відбувається дисгармонія в роботі всіх органів. Стан народженого малюка від такої мами теж викликає занепокоєння.

Теж питання ...Наталі Кириченко, начальнику відділу з призначення допомоги управління праці й соцзахисту Дарницького району, спілкуватися з малолітніми мамами й іноді — татами доводиться щодня. — Вони ще діти, — зітхає Наталя Миколаївна. — Я якось пояснювала шістнадцятирічній мамі, які потрібно зібрати документи. Наступного дня вона знову прийшла, але вже в супроводі своєї матері. «Дочка нічого не зрозуміла, — зізналася мама, — а перепитати посоромилася». А одному батьку я допомогла писати заяву. Кажу, пишіть: «Я, кома...». І він замість коми виводить знак питання. Чого юні батьки можуть навчити своїх чад?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також