Великий піст: не обмеження, а збагачення

2896 0

Ми у соцмережах:

Великий піст: не обмеження, а збагачення

Релігійні діячі та представники церкви не втомлюються нагадувати, що Великий піст — це не тільки набір обмежень, покликаних змусити людину відчути страждання через відмову від звичних речей, продуктів і вчинків. Великий піст — це підготовка до головного православного свята, зустрічати яке потрібно з чистою душею. Тому відмова від деяких продуктів під час посту — справа вторинна. Значно важливіше — відмовитися від злих думок і негідних вчинків. Саме це — той мінімум, на який повинна орієнтуватися сучасна людина, яка переважно не вважає себе надто релігійною, втім, і від віри не відмовляється.

049 На жаль, багато сприймають Великий піст як вимогу суворих обмежень у їжі. Справді, церква каже, що, обмежуючи себе в їжі, людина загострює своє духовне сприйняття, буквально звільняє місце для духу. Церковний устав передбачає певні обмеження в їжі для монахів та служителів церкви, але для мирян ці вимоги фактично не адаптовані. На практиці служителі церкви й миряни постують (якщо говорити суто про їжу) дещо в різних "режимах". Зокрема, церковний устав дозволяє вживати олію під час Великого посту лише по суботах і неділях. На практиці олію використовують практично весь час, утримуючись від її споживання лише в перший та останній тиждень посту. У середу й п'ятницю устав дозволяє їсти лише після заходу сонця, а в інші дні — лише раз на добу. Зазвичай практично ніхто з віруючих цього правила не дотримується. Особливо важко це було б для людей, які працюють. Такий режим харчування — раз на день — дуже небажаний для людей із хворобами шлунка, з анеміями, для вагітних. Під час посту, як відомо, не можна їсти молочних продуктів та м'яса. Втім, знову ж таки, відмова від молочних продуктів може завдати шкоди вагітним та людям похилого віку. Адже з молочними (і кисломолочними) продуктами ми отримуємо кальцій. Щодо продуктів, які містять молоко, як цільне, так і сухе, церква не дуже сувора — на практиці навіть ті, хто постує, вживають і печиво (воно містить маргарин), і білий хліб (також містить масло чи маргарин, молоко або молочну сироватку). М'ясо можна замінювати рибою. Це дозволяється під час посту людям, які займаються інтелектуальною працею, а також студентам і школярам. Втім, навіть пісною їжею об'їдатися не можна — це суперечить духові Великого посту. Та й самопочуттю шкодить. В усьому потрібна міра: і у вчинках, і у звичках, і у харчуванні. Служителі церкви радять звернутися до духівника, перш ніж входити у піст, і звертатися до нього, якщо виникають запитання під час посту. Часто віруючі чують, що "краще недопостувати, ніж перепостувати". Це стосується саме аспекту харчування. Щодо духовних практик, самовдосконалення, очищення думок і душі — у цьому, здається, "перестаратися" неможливо. Головне — не робити найпоширенішої помилки: не вважати піст дієтою.

Як не нашкодити здоров'ю під час посту?

Всупереч церковним уставам щодо посту, лікарі-дієтологи радять їсти не менше п'яти разів на день. Особливо тим, хто веде активний спосіб життя. Позаяк пісна їжа некалорійна, важливо, щоб вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з'їдати сніданок, обід, полудень, вечерю і ще щось пити перед сном. На сніданок слід з'їдати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід теж (наприклад, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити сік з сухариками, а на вечерю з'їсти салат, фруктовий плов і випити чаю з варенням. На ніч можна випити розведений овочевий або фруктовий сік. Так ви отримаєте близько трьох тисяч кілокалорій і задовольните потребу організму в енергії. Оскільки основа пісного раціону — овочі, приділіть особливу увагу їхньому приготуванню. Намагайтеся готувати на парі або тушкувати. І чим менше за часом ви готуєте овочеві страви, тим більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка "сирими". А ще дотримуйтеся кількох простих правил: 1. Розробіть режим харчування Ознайомтеся з календарем посту і розробіть відповідний план харчування: кожні вихідні складайте меню на тиждень і вказуйте час прийому їжі. Бажано під час посту дотримуватися 5— або 6-разового харчування. 2. Підтримуйте баланс корисних речовин Слідкуйте за вмістом корисних речовин. Використовуйте рослинні джерела білка (соєві продукти, боби, горіхи, насіння), жиру (насіння, горіхи, олія) і вуглеводів (каші, злакові, фрукти та овочі). А щоб убезпечити організм від захворювань і поповнити вітамінний запас, використовуйте вітамінно-мінеральні комплекси. 3. Контролюйте розмір порцій Змінивши раціон, під час посту не забувайте контролювати обсяг порцій і намагайтеся ретельно пережовувати їжу. Від переїдання і незвично великої кількості рослинної їжі може з'явитися відчуття втоми і дискомфорту. 4. Робіть домашні заготовки Щоб завжди бути в тонусі, під час посту вкрай важливо не пропускати прийомів їжі. Робіть домашні заготовки перекусів і беріть з собою на роботу. 5. Розробіть план тренувань Візьміть за правило робити легку зарядку вранці і перегляньте план тренувань. На час посту намагайтеся уникати значних фізичних навантажень, не збільшуйте кількість силових вправ і відмовтеся від виснажливих тренувань. Добре підійдуть на час посту такі види спорту, як плавання, йога та пілатес.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також