Весняна алергія

1131 0

Ми у соцмережах:

Весняна алергія

Щороку в один і той же час, з початком цвітіння дерев і трав, дехто починає безперервно чхати, «плакати», а з носа постійно «ллє дощ». Скоріше за все, це поліноз — так звана весняна алергія. Це алергічне захворювання слизових оболонок (переважно носа та очей) зумовлене підвищеною чутливістю до алергенів пилку дерев, трав, чагарників і спор грибів.

Останнім часом відзначається «омолодження» полінозу — на нього починають хворіти навіть діти дошкільного віку. Основними симптомами є: закладеність носа, рясні водянисті виділення з носа; напади чхання, свербіж носа; свербіж та почервоніння очей, сльозотеча; свербіж піднебіння, язика; утруднене дихання (задишка або задуха); свистячі хрипи в грудній клітці, сухий кашель; шкірні висипання (кропив’янка, екзема).

Поліноз обов’язково потрібно лікувати, адже це небезпечне захворювання, а нелікований поліноз прогресує. Розпочавшись як весняне або суто осіннє захворювання (тобто пов’язане з виділенням пилу якоїсь однієї групи рослин), поліноз стає поступово весняно-літньо-осіннім захворюванням. Алергія на пилок може стати причиною багатьох захворювань — алергічної кропив’янки, набряку Квінке, поліпозу носа, нападів задухи.

Поліноз часто плутають із застудою, тому ті, в кого тривалий час є проблеми із закладеністю носа або виділеннями з нього, нез’ясовним свербінням очей, повинні обов’язково звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Особливо не слід зловживати судинозвужувальними краплями в ніс при полінозі, тому що їхній безконтрольний прийом викликає значне потовщення слизової носових ходів, що призводить до залежності від крапель, а потім — і до постійної закладеності носа.

А загалом під час цвітіння рослин варто дотримуватися визначених заходів:
• Провітрювати приміщення тільки після дощу, ввечері й коли немає вітру. У міру можливості, постарайтеся не виходити на вулицю рано-вранці і в сухі спекотні дні, в період найбільшої концентрації пилку в повітрі. Після повернення з вулиці рекомендується повністю переодягнутися.
• Душ треба приймати не рідше двох разів на день і одразу після повернення з вулиці.
• Здійснюйте щоденний туалет носової порожнини, промивайте очі й полощіть горло фізіологічним розчином хлориду натрію (1?/?3 ч. л. кухонної солі на склянку теплої перевареної води).
• Не сушіть речі після прання на вулиці (на балконі), оскільки на них осідає пилок. Щодня робіть вологе прибирання в квартирі.
• На вулиці обов’язково вдягайте окуляри, щоб захистити очі від прямого потрапляння пилку на слизову.

Будьте обережні з речовинами (шампунями, кремами) і медикаментами, до яких входять екстракти або компоненти рослин.

У травні, коли цвітуть дерева, намагайтеся відмовитися від горіхів (особливо фундука), меду, моркви, томатів, не вживайте коньяк (його витримують у дубових бочках).

У червні-липні, коли цвітуть злаки і лугові трави, варто виключити з раціону каші (крім гречаної), хліб, мед, не пити пшеничну горілку.

У серпні-вересні необхідно утримуватися від вживання соняшникового насіння і продуктів з нього, а також меду.

Раціон для алергіків

Медики рекомендують їсти більше фруктів та овочів, але тих, на які у вас немає алергії, а також пити багато води — вона добре очищує організм від алергенів.

Включіть до свого меню багато зелені. Вона низькокалорійна, містить багато вітамінів і антиоксидантів, що зміцнюють імунну систему, а також здатна знизити вираженість ознак полінозу.

Налягайте на жирну рибу, наприклад, лосось. У ній багато кислот омега-3, які посилюють захисні функції організму. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також