Вейпінг: шкідлива звичка чи не дуже

979 0

Ми у соцмережах:

Вейпінг: шкідлива звичка чи не дуже

Що таке вейпінг та чому все більше людей відмовляється від звичайних цигарок на користь електронних? Пропонуємо короткий екскурс в історію питання та аргументи «за» і «проти» електронних сигарет. А наостанок декілька порад про те, де купувати девайс і супутні товари, якщо ви вирішили вейпити.

Хто став родоначальником вейпінгу

З англійської vaping перекладається як паріння, тобто це процес куріння електронних девайсів: вейпів, под-систем, сигарет тощо. Кожен з цих приладів — своєрідний міні-кальян. Всередині знаходяться нагрівальний елемент (випарник) та ємність (картридж) з ароматизованою рідиною.

Достатньо натиснути на кнопку або затягнутися, виділяється смачний пар. Він може бути помірним, наче дим від звичайних цигарок, або об'ємним, ніби від кальяну. Та головне, випаровування не мають неприємного запаху горілого тютюну.

З чого ж усе почалося? Якщо тютюнопаління має багатовікову історію, то вейпінг — рух молодий. Перші подібні прилади побачили світ у 1963 році, коли двоє дослідників, Герберт і Гілберт, винайшли «бездимний тютюн без сигарет». Патент вони отримали через 2 роки, проте пристрій так і не був запущений у серійне виробництво.

Звання «батько вейпінгу» носить фармацевт Хон Лик. Саме йому належать ідея тих девайсів, якими сьогодні користуються мільйони людей по всьому світу, а також розроблений склад рідини. Масовий продаж вейпів почався у 2004 році в Китаї, а згодом і по всьому світу.

Цікаво. Існує вже 3 покоління електронних сигарет. Перше — це прилади, зовні схожі на звичайні цигарки, трубки, сигари. Друге — нерідко гаджети іншої форми з потужнішою батареєю, можливістю дозаправки та індивідуального налаштування пристрою. Третє — ще більш потужні моди (модифікації), здатні до всього іншого змінювати потужність та напругу.

Чому люди обирають вейп

Серед тих, кому подобається паріння, виділяють 2 категорії людей:

1. Колишні курці, що відмовляються від тютюну на користь пари.

2. Нові електронні курці, або, власне, вейпери.

Чому вони обирають саме паріння? Тому що процес — безпечна альтернатива шкідливій звичці. До складу жижки входять лише гліцерин, пропіленгліколь, нікотин і ароматизатори, тоді як звичайна сигарета — це табак і смоли, що в процесі горіння виділяють кілька тисяч патогенних сполук. До того ж вейпінг — це ціла культура, своєрідний стиль життя.

Вейпи та комплектуючі продаються у спеціальних магазинах, вейпшопах. Один із кращих в Україні, Vandal Vape, реалізує девайси для вейпінгу від кращих світових брендів за вигідними цінами, до того ж пропонує кешбек і безкоштовну доставку при покупці від 700 гривень. За потреби консультанти надають клієнтам відповідь на будь-які питання.

Користь чи шкода для здоров'я

Однозначної відповіді на це питання поки не існує, адже тривалих досліджень впливу регулярного вдихання парів на організм здійснено не було. Очевидно одне: вейпи містять набагато менше шкідливих речовин, ніж сигарети. А вміст нікотину можна поступово зменшувати, щоб згодом перейти на нуль та взагалі позбутися звички.

На відміну від тютюнових виробів, електронні девайси не завдають шкоди оточенню курця. Тим, хто знаходиться поряд, не доводиться вдихати їдкий дим. Ні одяг, ні волосся не мають неприємного запаху.

Є інформація про потенційну небезпеку для здоров'я через вдихання певних компонентів жижки. Але це стосується передусім власноруч приготованих сумішей або товарів від маловідомих виробників. Якщо обираєте добре відомі бренди, то можете розраховувати на 99 % ступінь очистки, а значить, і менші негативні наслідки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також