Ви вже щось чули про таромати? Рівнян заохочуватимуть до роздільного збирання скла, пластику та паперу

1230 0

Ми у соцмережах:

Ви вже щось чули про таромати? Рівнян заохочуватимуть до роздільного збирання скла, пластику та паперу

Експеримент чиновників щодо заохочення рівнян до роздільного збирання сміття шляхом встановлення по місту кількох різнокольорових контейнерів ефекту не дав. Насамперед через те, що надто мало таких смітників — їх встановили у найбільш людних місцях. Тепер вирішили по місту відкрити ще й пункти прийому вторсировини, а також таромати — пристрої для збору скляних та пластикових пляшок.

Ростислав Кралюк, директор КАТП-1728

— Співпрацюючи з організацією «Країна зелених змін», яка вболіває за роздільний збір сміття, намагаємося знайти в кожному мікрорайоні міста приміщення, де можна облаштувати пункти прийому скла, пластику та паперу. Із приміщеннями уже є кілька варіантів. На жаль, усі вони потребують ремонту, тому потрібен певний час, щоб облаштувати пункти прийому та встановити там обладнання.

Було домовлено, що ми забезпечимо логістику, а організація, зі свого боку, утримуватиме працівників, які до того ж займуться просвітницькою роботою з населенням. У нас вже є певна активна частина громадян, які цим займаються, потрібно долучити до сортування й інших. Поступово будемо відмовлятися від практики, коли усе скидали в один сміттєвоз, а потім сиділи та сортували сміття.

Разом із пунктами прийому вторинної сировини у Рівному планують встановити спеціальні автомати, які прийматимуть пластикові та скляні пляшки. Їхнім встановленням займається молодіжна міська рада Рівного, яка діє за рахунок громадського бюджету.

Віктор Підгрушний, член молодіжної ради:

Це такі пристрої, які приймають скляну та пластикову тару, видаючи чек на певну суму. За цим чеком можна отримати гроші. Подібні автомати є у Вінниці. Взагалі така система збору дуже популярна в Європі. Людина купує пиво у магазині, а у вартість пива вже закладено вартість скляної плашки. Тому пляшку можна здати та отримати гроші. Це дуже вигідно як для бізнесу, так і для пересічних мешканців. Думаю, наш склозавод був би тільки радий, якби у Рівному працювали такі пункти.

До речі, уже зареєстровано проект рішення міськради й щодо поводження з батарейками. Комунальники просять грошей, щоб додатково купити і встановити близько 20 спеціальних контейнерів, у які можна буде кидати батарейки. Їх розмістять у ЦНАПі, магазинах та інших установах, які відвідує багато людей. Усі батарейки збиратимуть та відправлятимуть до Польщі на переробку.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також