Водіїв маршруток стимулюють і звільненнями, і грошима

2177 0

Ми у соцмережах:

Водіїв маршруток стимулюють і звільненнями, і грошима

До міського управління транспорту Рівного щомісяця надходять скарги від пасажирів на хамську поведінку водіїв маршруток. Особливо це стосується людей, які користуються пільгами. Деякі з цих скарг стали настільки резонансними, що влада не могла заплющити на них очі.

Уже кілька тижнів чиновники разом із депутатами шукають водія маршрутки №58, який відмовився безкоштовно перевозити дітей героя Небесної сотні Валерія Опанасюка. Оскільки це було ввечері, то діти змерзли й просили перехожих допомогти їм дістатися додому. Іншого водія маршрутки №49, який 23 листопада відмовився перевозити дитину з багатодітної родини, уже звільнили. Така ж доля спіткає і водія маршрутки №47, який наприкінці листопада обізвав і намагався вигнати з маршрутки 14-річну дівчинку, що супроводжувала свого 7-річного брата на заняття до логопеда. Хоч діти пред’явили йому посвідчення, що вони справді з багатодітної сім’ї. Водія громадського транспорту зупинила лише оплата проїзду, проте здачу він все-таки жбурнув в обличчя дітей.

Виправити ситуацію з відносинами між перевізниками та пільговиками може обіцяна компенсація з міського бюджету. Але для того, щоб отримати компенсацію, водії громадського транспорту мають працювати якісно.

Сергій Васильчук, заступник міського голови:

— Потрібно розуміти, що у програмі завищені цифри. Насправді для громадського транспорту з міського бюджету виділяється стільки коштів, скільки дозволяють можливості. Якщо на цей рік, наприклад, для перевезення пільговиків у тролейбусах передбачено 97 мільйонів гривень, то виділили лише близько 50 мільйонів. Тобто значно менше. Для маршруток будемо просити хоча б три мільйони на низькорентабельні маршрути. Хоч насправді для них, щоб компенсувати проїзд усіх пільговиків, потрібно не менше 40-45 мільйонів гривень.

Кошти для приватного транспорту ми даємо лише на ті маршрути, де є реальна проблема із заробітками. Наприклад, це маршрут №43, який забезпечує транспортне сполучення мікрорайону «Басів Кут» з містом. Цей маршрут відверто нерентабельний. На ньому жоден приватний перевізник не хоче працювати. Із 8 необхідних автобусів на маршруті працює лише 4-5. Якби не було компенсації, то й ці б з’їхали. Також компенсація стосується маршруту №41 «Мельника — зоопарк».

Зауважу, що ми не даємо перевізникам гроші під чесне слово. Щоб отримати компенсацію за перевезення пільговиків, вони повинні працювати якісно: дотримуватися графіків руху, вчасно виїжджати на маршрут і працювати у вечірній час, як це передбачено у договорі. Тому щомісяця перевізники подають документи в управління транспорту, а там фахівці перевіряють якість їхньої роботи. Коли система GPS показує, що водій не дотримувався графіка або працював лише в години, коли було багато пасажирів, а в інші просто з’їхав із маршруту, то за таку роботу ніхто компенсацію не виділить. Адже нам важливо не тільки те, щоб люди вранці могли дістатися на роботу, але й щоб без проблем доїхати додому: діти — зі школи, студенти — з вузів, дорослі — з роботи.

Тому й виходить, що з мільйона гривень, який у нас у 2019 році був передбачений на маршрутки, було виділено лише половину. Іншу частину просто не виділили, а виписали догани за погану роботу.

Щодо поведінки водіїв маршруток. З цього приводу я дав чітку вказівку: якщо матимуть місце повторні випадки грубої, а я б сказав — ганебної поведінки маршрутників з пасажирами (байдуже: дорослими чи дітьми), управління транспорту буде розривати з перевізниками договори. Бо, на моє переконання, нормальна людина не може так непристойно поводитися з дітьми. Це неприпустимо.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також