Вибух на «Рівнеазоті» — перший і не останній

3315 0

Ми у соцмережах:

Вибух на «Рівнеазоті» — перший і не останній

Колишній всесоюзний гігант хімічної промисловості, зведений півстоліття тому за десять кілометрів від Рівного, нині належить Дмитру Фірташу, який вже багато років живе у столиці Австрії під домашнім арештом, очікуючи екстрадиції до США, де його підозрюють у кримінальних злочинах. У нас Фірташа ні в чому не підозрюють — захоплені ним колись підприємства хімічної промисловості продовжують поповнювати кишені «віденського бранця». Мета Фірташа — викачати із хімічного комбінату максимальну кількість прибутку. Гроші на «Рівнеазоті» витрачаються власником винятково для підтримання кількох ще працюючих потужностей. Про реконструкцію чи оновлення не йдеться. А хімічні кислоти тим часом остаточно роз’їдають рештки труб. Тому аварія, що сталася позавчора на «Рівнеазоті», є не прикрою випадковістю чи нещасним випадком, а логічним наслідком діяльності власника, до якого що формальним керівникам підприємства, що місцевій владі — як до неба! Бо лише Фірташ може дати гроші для заміни напівзруйнованих трубопроводів та інших споруд «Рівнеазоту». Тож залишається сподіватися на те, що на підприємстві не вибухне щось насправді серйозне до того, як Фірташ або той, хто буде після нього, почне думати не лише про свої прибутки, а й про безпеку працівників підприємства та мешканців навколишніх населених пунктів.

Про аварію із викидом слабкої кислоти стало відомо лише завдяки очевидцям цієї події. В мережі Інтернет почали поширюватися фото та відео кольорової хмари з кислотою, яка почала накривати Городок. Із цих же соціальних мереж черпали інформацію й рятувальники, які самостійно приїхали до підприємства.

«Рівнеазот» не інформував нас про те, що сталося, — розповідає начальник Рівненського районного управління Головного управління ДСНС Сергій Демедюк. — Цим вони порушили закон України про діяльність об’єктів підвищеної небезпеки. Їхній диспетчер мав нас одразу повідомити. Коли ми про все дізналися із соціальних мереж, то одразу на місце події виїхали три одиниці техніки та дванадцять рятувальників. Трапилося це близько 16.50. На місці було встановлено, що на виробництві цеху азотної кислоти відбулася розгерметизація трубопроводу на ділянці підігріву газів. У повітря стався викид нітрозних газів, що призвело до утворення хмари жовто-оранжевого кольору. Оскільки біля підприємства хмара не була виявлена, то ми одразу повідомили про це лабораторний центр.

Поліція про викид кислоти дізналася на годину пізніше — близько 17.50.

Невідомий подзвонив на лінію «102» та розповів, що трапилося, — говорить т.в.о. начальника патрульної поліції Рівненщини Андріан Горбачевський. — Туди було негайно направлено наряди поліції в респіраторах. Наші працівники були готові одразу почати евакуацію населення, якщо ситуація виявилася б справді критичною. Однак на місці події працівники «Рівнеазоту» відмовлялися від пояснень та чекали приїзду слідчих. Їхнім діям після розслідування буде надано правову оцінку.

Пошуком хмари із викидами та з’ясуванням того, наскільки вона небезпечна, одразу зайнялися експерти — почали брати заміри повітря у Городку та чотирьох місцях у Рівному. Однак перевищень показників діоксиду азоту в атмосфері не було виявлено.

Оскільки від підприємства інформації не було, а паніка у Рівному та сусідніх селах посилювалася, то на підприємство виїхали голова ОДА Коваль та міський голова Рівного Третяк. Згодом на підприємство приїхав і керівник «Рівнеазоту» і пояснив ситуацію.

Михайло Заблуда, голова правління «Рівнеазоту»:

Близько 16.50 у нас спрацювала аварійна система, яка призупинила роботу п’ятого агрегату в цеху слабкої азотної кислоти. Зупинка трапилася через розгерметизацію трубопроводу нітрозних газів, які й потрапили в атмосферу. На момент викиду загазованість була висока. Було зроблено усе, щоб не допустити отруєння персоналу. Наш персонал в засобах індивідуального захисту почав робити усе можливе, щоб зменшити загазованість робочої зони. Хмару з нітрозних газів вітром віднесло у північно-східному напрямку. Наші заміри показали, що на відстані 50 метрів від цеху ніяких перевищень не було. О 17.10 наші працівники уже змогли працювати без протигазів. Тоді було остаточно ліквідовано усі прояви виділення кислоти.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

На щастя, усе обійшлося легким переполохом для мешканців Городка та Рівного. Хмара не дійшла до обласного центру. Її вітром віднесло у північно-східному напрямку. Ця ситуація засвідчила: наші усі служби готові до ліквідації надзвичайних ситуацій, але потрібно поправити координацію.

Наступного дня після аварії на «Рівнеазоті» я провів засідання міської комісії ТЕБ та НС, на якому було вирішено провести позапланові перевірки усіх хімічних підприємств на території Рівного на предмет готовності до ліквідації надзвичайних ситуацій. Буде проведено навчання й для усіх міських служб та управлінь. Навчання мають пройти також нещодавно призначені керівники управлінь, щоб знали як діяти у таких ситуаціях.

Однак потрібно зробити так, щоб ніхто не приховував та не зволікав із інформуванням про такі серйозні аварії. Мене обурює, що керівництво «Рівнеазоту» своєчасно не сповістило про цей інцидент. Правоохоронні органи повинні надати цьому правову оцінку.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини:

Оскільки ми спочатку не знали, де і яка аварія, то на луцькому кільці о 17.10 було зроблено заміри. Дивилися на ті інгредієнти, окрім оксиду азоту, які можна відстежувати. Перші результати уже були готові о 18-й годині. Вони показали, що на луцькому кільці концентрація в повітрі азоту діоксиду у 2,7 раза менше за норму, азоту оксиду — у 8 разів менша від норми, аміаку — в 3рази менша від норми, сірчистого ангідриду — в 25 разів менша від норми, вуглецю оксиду — в 50 разів менша від норми. Схожі результати були й на виїзді у Городок. Другі заміри було проведено о 2.30 ночі. Показники були схожі. Але люди все одно іронізували у соціальних мережах із наших замірів, які продемонстрували, що забруднення у десять разів менше від норми. Треба розуміти, що у повітрі великого забруднення не було. Адже дощ сприяв тому, що хмара з «Рівнеазоту» не дійшла до обласного центру.

Богдан Турович, начальник міського управління освіти Рівного:

Були побоювання щодо дитячого табору «Електронік». Адже він підпадав під зону можливого ураження. Було ухвалено рішення завести усіх дітей до приміщення та щільно позачиняти вікна. Директор табору інформував, що деякі діяти жалілися на попікання очей та слизової. Однак зв’язок між цим та ситуацією на «Рівнеазоті» доведений не був.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Обласне управління охорони здоров’я дало нам усно вказівку розгорнути ліжка для хворих з отруєнням газом. На щастя, не було виявлено постраждалих. Адже нікого до міських лікарень не привозили.

Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України:

— За попередньою інформацією, капітальний ремонт із заміною трубопроводів не відбувався останнє десятиліття. Тому попередні причини можуть бути — невідповідність матеріалу трубопроводу заявленим характеристикам виробника, а також корозія ділянки трубопроводу. Остаточний висновок зробить спеціальна комісія, яка зараз працює на території підприємства.

Наразі експерти ще будуть досліджувати ступінь забруднення ґрунту. Фахівці Держекоінспекції уже взяли проби ґрунтів біля «Рівнеазоту» та на околиці Рівного.

А правоохоронці вже порушили кримінальне провадження за частиною 1 статті 273 КК України (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах).

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також