Власник ТМ SOLEVAR та ТМ Солонка Віталій Логінов розповів, чи потрібно українцям запасатися сіллю та чому вона так стрімко подорожчала. Його підприємства до війни виробляли крафтову, пряну сіль, сувеніри з солі і будували соляні кімнати…
Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці,
Скільки солі потрібно запастись?
Відповідно до постанови ВОЗ, МОЗ, Держстату норма використання солі на людину в день 5 г (одна чайна ложка - 5-7 г), тобто в рік середній мешканець України з’їдає 1,8-2 кг в рік. Середня родина 3-4 громадянина - 5-8 кг солі в рік.
Тобто вам на місяць потрібно на родину 0,5 кг, а не мішок.
Середній розрахунок для домогосподарств:
консервація (огірки, томати і т.п.): 1 л.б. - 1 ст.л (+-25 г) солі для розсолу;
соління: 10 літрів розсолу - 500 г солі;
закваска на 10 кг капусти - 200 г солі;
консерви, тушонка з м'яса... (на 1 кг м'яса - 30-35 г солі);
тушонка з курки... (на 1 кг курячого м'яса - 15-20 солі).
Чому так дорого?
По-перше, в Україні війна і негативний вплив на економіку, деякі підприємства банально не працюють чи працюють в надзвичайному стані, склади рітейлу теж втрачені. По-друге, проблема з логістикою і ціною на логістику як самого товару, так і виробничих складових. Вимушена міграція людей і навантаження на регіональні ринки. І, звісно, сезонність домогосподарств на соління і т.п., а потреба держави на виготовлення додаткових виробничих потреб для ЗСУ, харчування біженців в окремих регіонах.
Чи є сіль в Україні?
Сіль для полиць магазинів є. На вцілілих складах рітейлу, державних підприємствах, але баланс і утримання запиту потребує часткового заповнення полиць. Ще до війни сіль на полицях була різних країн-виробників - від морської до пакистанської, навіть пластівцями і з прянощами. Сьогодні логістика стала проблемою, закриті порти, жд дороги, тому фактично автотранспорт - наше все на сьогодні. Але потребує часу на доставку і збільшення собівартості.
Що відбувається стратегічно?
Виробники, гравці ринку об’єднуються в єдиний кластер для вирішення та формування маршрутної карти доставки солі. Державі після війни потрібно звернути увагу і відновити соляну галузь від Криму, Херсону до Дрогобича і Солотвино. В Україні є всі види солі - і кам’яна (Артемсіль), виварена (Слав’янськ, Дрогобич), морська (Саки, Херсон), пластівцями SOLEVAR, з прянощами - виробники в асортименті.
Як я відношусь до солі?
Сіль - це приправа-спеція, яка посилює смакові якості, й потрібно її додавати для смаку, а не солити.
Лайфхак: соліть м’ясо при жарці в кінці, як в дорогих ресторанах, здивуєтесь смаку м’яса; перші страви я також солю в кінці; для салатів я роблю заправку з олії, прянощів, сік лимону чи уксус і солі – приправляю салат і вже не солю; каші, крім плову, не солю – бо сіль є в овочах чи м’ясі, рибі; круто вівсяна каша з соусом пест.
Моїй родині потрібно на місяць – 0,5 кг солі (не потрібно скуповувати і робити навантаження на ринок)
Якщо у вас на городі росте селера – висушіть, перетріть і буде у вас натуральна овочева сіль)
Дійсно будуть проблеми, але вони торкнуться виробничих галузей, а взимку комунальних служб. Тому вже сьогодні потрібно думати і змінювати технології...