Відомий краєзнавець розказав про дві чудотворні ікони у монастирі на Рівненщині

3770 0

Ми у соцмережах:

Відомий краєзнавець розказав про дві чудотворні ікони у монастирі на Рівненщині

Одну з них настоятель попросив відреставрувати.

 - Мало хто знає, що в Межиріцькому монастирі знаходяться дві чудотворні ікони - власне Межиріцька Богородиця і місцешанований образ святого Антонія, - каже Микола Бендюк, відомий рівненський історик, художник-реставратор, колекціонер та краєзнавець.
 

Цікаву історію про одну з ікон - святого Антонія, він розповів на своїй фейсбук-сторінці. До ікони Святого Антонія прикріплені були численні вотиви, подаровані зціленими нею людьми. (Зазвичай, на вотивах викарбовували ту частину тіла, що була зцілена. Вони свідчать про чудотворність ікони).

 

 - Якось настоятель Межиріцького монастиря покликав мене відреставрувати цю ікону. Я бачив, що ікона старіша, ніж ХІХ ст., тому взявся до роботи, але вирішив перевірити, що знаходиться під пізнім живописом. Я частково розчистив поверхневі записи, та відкрив частину образу католицького Антонія Падуанського та святого Станіслава, його можна продатувати XVIII ст.
 
Таке незрозуміле записування можна пояснити тим, що монастир більше двохсот років був католицьким, але в середині ХІХ ст. його віддали православним. Православні ченці побачили там парну ікону св. Антонія Падуанського та Станіслава Єпископа XVIII ст., яка вважалась чудотворною. Щоб зберегти традицію чудотворого образу, але наблизити до православного канону, ченці по верху зображення св. Антонія Падуанського, написали свого святого - Антонія Пустельника.
 
Під час реставрації вирішив зняти фарбу, яка закривала тло навколо образу православного Антонія, тим більше, що просто чорний фон ніякої мистецької вартості не мав. Настоятелю запропонував закрити окладом розчищений фрагмент і знімати оклад лише при потребі. Коли вже майже зняв всі записи з тла, я поїхав додому. Але наступного дня, коли я приїхав в монастир, то католицького святого знову було замальовано чорною фарбою і ікону вже навіть встановили в кіот у церкві.
 
Добре, що під час реставрації до мене в монастир приїхав Олександр Харват і сфотографував початковий етап розчистки ікони. Тепер лише на фото ми можемо побачити, що є під православним святим Антонієм.
 
День святкування Преподобного Антонія Великого – 17 січня (за старим стилем).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також