«Викиньте печію разом із сковорідкою!»

1061 0

Ми у соцмережах:

Дехто «гасить» печію, випивши склянку води з розчином соди, але лікарі застерігають: не варто цим зловживати

Пекуче неприємне відчуття за грудиною, у стравоході, що зазвичай виникає після прийому їжі, не просто завдає прикрощів, а й може попереджати про серйозні порушення шлунково-кишкового тракту. Що ж найчастіше стає причиною печії?

Її здатні викликати і переїдання, і неправильне харчування. Спровокувати пекучий біль у шлунку можуть цибуля, гіркий перець, соуси, цитрусові, шоколад, газовані напої. А також вживання свіжої випічки та солодощів. Навіть підняття важких предметів і тривалий кашель часом провокують печію. Це тому, що різкі поштовхи повітря під час кашлю викликають скорочення діафрагми, яка виштовхує шлунковий вміст у стравохід.

Зазвичай у подібних випадках дискомфортні відчуття минають самі: аби позбутися їх, достатньо просто переглянути раціон.

Однак печія може бути і одним із симптомів захворювання шлунка — гастриту, виразкової хвороби шлунка, а також диспепсії — розладів травлення, пов’язаних з недостатнім виділенням травних ферментів або нераціональним харчуванням.

Щоб уникнути пекучості в стравоході, доведеться забути про шкідливі звички, насамперед куріння та вживання алкоголю. Переглянути свій раціон. Бажано вживати відварене або пропарене нежирне м’ясо — яловичину, курятину, кролятину. Про страви з качки, гусячого м’яса краще забути. Бульйони ліпше готувати вторинні (рідину з м’яса після недовгого кипіння зливають, м’ясо промивають, заливають новою водою і варять удруге). Котлетки, тефтелі готуйте на парі. Є такий жарт: викиньте печію разом зі сковорідкою. Насправді так і є — смажені страви часто ускладнюють роботу шлунково-кишкового тракту. А для тих, хто має серйозні порушення травної системи, вони взагалі протипоказані.

До речі, лікарі-дієтологи кажуть, що рибу також оптимально вживати вареною або пропареною. Копченої риби при таких проблемах краще уникати, а якщо зов­сім не можете без солоного, то зупиняйте вибір на оселедцях помірного посолу. Дуже корисні при печії печений гарбуз, яблука, киселі.

Не радять лікарі компот зі свіжих фруктів — краще у вигляді киселю, бо він «огортає» слизову оболонку шлунка, запобігаючи її подразненню. Свіжі яблука, апельсини обмежуйте в раціоні, а соки розводьте водою. До речі, томатний і яблучний соки при проблемах зі шлунком взагалі заборонено вживати — у цих продуктах підвищений вміст кислоти. Молочні продукти — кефір, йогурт, сир — обирайте знежирені.

Обов’язково включайте до раціону каші, але не густі, а з клейковиною. Рідким має бути і картопляне пюре.

Олії, особливо лляна, можуть бути корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Такі лікувальні властивості має і відвар льону. А ось оливкову олію при захворюваннях шлунка слід вживати обережно — вона посилює виділення жовчі.

Від кави краще відмовитися, а чорний чай бажано замінити на зелений (без ароматизаторів) чи напій з ромашки. Уникайте кетчупів, вживайте майонез домашнього приготування. Салат краще заправляти нежирною сметаною. Від гострих спецій ліпше відмовитися взагалі. Натомість збагачуйте страви свіжими і сушеними петрушкою, кропом, лавровим листом.

Аби запобігти печії, важливо дотримуватися певних правил:

♦ після їди протягом пів години намагайтеся не лягати: походіть, постійте — аби вміст шлунка «не повернув назад» до стравоходу;

♦ останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за дві-три години до сну;

♦ спіть, припіднявши верхню частину тулуба;

♦ не піднімайте предмети вагою понад 10 кілограмів;

♦ не виконуйте роботу, яка вимагає нахиленої позиції тулуба.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також