«ВІТАГРО» відроджує Зорю

4905 1

Ми у соцмережах:

«ВІТАГРО» відроджує Зорю

Агрофірма "Зоря", що в однойменному селі Рівненського району, за радянських часів та в період незалежності України була добре знана не лише на території України, але й далеко за її межами. Через 20 років «Зоря» стала потужним, рентабельним, багатогалузевим показовим господарством, в якому працювало понад 3500 жителів Зорі та сусідніх сіл.

У 2015 році на землі Зорянської сільської ради, до складу якої входить 11 населених пунктів, прийшло потужне аграрне підприємство — Група компаній «VITAGRO». Саме цей новий інвестор виношує амбіційні плани відродити колишню славу відомого агропідприємства. Він відразу чітко дав зрозуміти, що прийшов не на день і має серйозні наміри щодо збереження та розвитку як місцевих земель, так і соціальної структури. — Земля не оброблялася належним чином, працівники місяцями не отримували зарплати, а майно підприємства розкрадалося. Саме занедбання одного з найпотужніших господарств на теренах колишнього Радянського Союзу стало причиною приходу Групи компаній на Рівненщину, — розповідає генеральний директор Групи компаній «VITAGRO» Петро Лабазюк. - Ферми стояли занедбані, кормів не було взагалі, тваринництво у плачевному стані. Замість автопарку, що колись налічував понад 200 автомобілів, ми побачили купи металолому, відновлення авто потребувало значних коштів. Тому ми прийняли рішення: прийти до громади села Зоря з рукою допомоги. Сьогодні Група компаній на Рівненщині робить ставку на рослинництво. Це наш основний вид діяльності. Сіємо всі види культур. Для того, щоб розвинути цю галузь, ми вже придбали в «Агрохолдинг Зоря» три «Джон Діри», 4 МТЗ, самохідний оприскувач марки «Джон Дір», причіпні оприскувачі вітчизняного виробника, плуги, катки, дискові борони, розкидачі міндобрив та іншу ґрунтообробну техніку. Також одним із пріоритетних напрямів залишається розвиток молочного скотарства. Зараз поставили за мету відремонтувати автопарк. Вже вкладено понад мільйон двісті тисяч гривень в ремонт автомобільного парку в «Агрохолдингу Зоря» і самої транспортної бази, що потребує заміни покрівлі й оновлення приміщень. Нині «Агрохолдинг Зоря» обробляє всі землі пайовиків, які підписали з нами договори. А це понад 7 тисяч гектарів. Ті, хто довірив нам паї, вчасно отримують орендну плату. До речі, люди мають змогу обирати: зерно пшениці чисте, вивіяне, просушене, цукор або готівка. Ми уклали угоду про соціальне партнерство із Зорянською сільською радою, відповідно до якої Група компаній «VITAGRO» надає допомогу на вирішення проблем громади. Цьогоріч розмір цієї допомоги збільшено. Аби переконатися в достовірності цих слів, як кажуть, йдемо в люди. Директор Білівської загальноосвітньої школи Микола Сасько розповів, що завдяки «VITAGRO» вдалося вирішити багаторічну проблему із заміною вікон та дверей у навчальному закладі. Колектив відчуває, що новий господар не відвертається від проблем громади. Слова подяки за звукову інсталяцію районного будинку культури ми почули від директора Рівненського РБК Олени Шкіндер. Вона каже, що керівництво «Агрохолдингу Зоря» активно підтримує соціальну сферу, зокрема, заклади освіти, культури, спорту, охорони здоров'я, і висловила надію, що така співпраця продовжуватиметься в майбутньому.

Зоря_Степан Бігуляк 

Степан Бігуляк Колишній водій Володимира Плютинського, а нині пенсіонер Петро Медвідь посміхається, мовляв, зроблено дуже багато: — Пайовики, які віддали землю в Агрохолдинг, задоволені. Початок дуже добрий. Те, що я побачив — враження хороші, і з оплатою паїв, і обробкою. Зараз немає ніде клаптика землі, щоб була незорана. В них потужна техніка. Вони вже попривозили свою з Хмельницького, іноземну, як танки ходять у полі. — І зарплату дають нормальну, — підтверджують у полі тракторист Святослав Миронець та молодий агроном Олексій Канцемал. - От тільки техніка зрідка підводить, без поломок не обходиться. Але її ремонтують завдяки вчасно закупленим деталям. Сіють на зорянських землях в основному зернові культури. Це озима пшениця, ріпак, ярий ячмінь, соя, соняшник та кукурудза. Ще 250 га відводять під кормові культури для ВРХ, адже відродити тваринництво — теж одне із завдань, яке поставили перед собою нові господарі. На фермі в селі Білів Рівненського району 600 корів і… незвична тиша. Тут використовують екстенсивний метод ведення тваринництва. Корови ситі та доглянуті. Свій прихід господарі відзначили суттєвими змінами, що потребували значних капіталовкладень. Зокрема, відремонтували силосні ями, забезпечили кормами худобу. Є корм — є надої молока. Вони за цей період зросли в кілька разів. Завідувач молочно-тваринного комплексу Олександр Максимчук каже, приємно спостерігати відродження ферми, яка геть занепадала в останні роки. З приходом Групи компаній приміщення почали відновлювати, перекрили покрівлю, поставили нові молокопровід, систему напування, оновили молочний зал, закупили холодильні установки, створили належні умови для людей, побутові кімнати. Вклали у все значні кошти, забезпечили стабільну зарплату, і люди почали повертатися на ферми. Тут не носять молоко у відрах, воно не контактує з повітрям, а після охолодження безпосередньо потрапляє в чисту тару. Поряд для збільшення поголів'я відбудовують сусіднє приміщення, яке також було непридатне для використання. З гордістю показує потужний зорянський елеватор завідувач Володимир Якута. За традицією, елеватор освятили перед жнивами, тож вирощене з Божою допомогою вдалося зібрати без втрат. Розрахований він на 30 тисяч тонн зерна. Склади на елеваторі вже заповнені цьогорічним урожаєм пшениці, ячменю, ріпаку. Володимир Якута працює у господарстві вже понад 40 років. Каже, такий урожай був ще при Володимирові Плютинському. Тоді мали 50, а зараз понад 60 центнерів з гектара. Задоволені і якістю зерна. Не підвели і люди, які під час жнив не рахувалися ні з часом, ні з власними силами.

Зоря_Петро Лабазюк

Петро Лабазюк — Жнива ми провели вдало, бо робимо ставку на високі врожаї, застосовуємо новітні технології і обов'язково використовуємо сортовий насіннєвий матеріал. Тому що якісне насіння — основа хороших врожаїв, — підтримує розмову директор Агрохолдингу Степан Бігуляк. — Зібрали ранні зернові. На черзі — 3 тисячі гектарів сої, 1300 га кукурудзи, 600 га соняшнику. Виконуємо все, що потрібно за технологією, і вже готуємо площі під озимий ріпак та озиму пшеницю, під урожай 2017 року. ТОВ «Агрохолдинг Зо­ря» — це компанія, що займається вирощуванням сільгоспкультур, чітко дотримується сівозмін та використовує сучасні технології, робить все, щоб відновити всі виробничі потужності. В нас зараз понад 250 працівників, зайнятих у різних сферах: рослинництві, тваринництві, будівництві, автопарку, тракторному парку. Важливо, що будуємо, а не руйнуємо. Завдання сільськогосподарського виробника — виростити, переробити, зберегти продукцію. Але не менш важливий фактор — реалізація продукції. У нас реалізація здійснюється залізничними шляхами. Тож нині ведемо реконструкцію залізниці і добудовуємо завантажувальний пункт на 5 вагонів. Це дасть змогу за 8 годин відвантажувати 5 вагонів по 60 тонн, а це 300 тонн продукції щоденно. Ми намагаємося довести собі та людям, що у Зорю прийшов господар. — Можливості і бажання для того, щоб громада це відчувала, є, — запевняє генеральний директор Групи компаній «VITAGRO» Петро Лабазюк. — Тому буде зроблено все можливе для поліпшення життя людей, створення нових робочих місць, забезпечення стабільної високої зарплатні, поповнення місцевого бюджету та впевненості у завтрашньому дні. Адже тільки коли ти розумієш проблеми сіл, шкіл, дитячих садків, церковних громад, переймаєшся ними, намагаєшся їх вирішити, тільки тоді буде довіра людей і право жити серед них. Планів є багато, і реалізувати їх ми плануємо тільки спільно з місцевими жителями.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також