Вітамін D замінить сонце?

879 0

Ми у соцмережах:

Вітамін D замінить сонце?

Похмурі холодні дні переважають зараз, а так хочеться сонця! І не випадково, підкреслюють експерти Центру громадського здоров’я України. Адже більша частина такого важливого для здоров’я вітаміну D синтезується в організ-мі під дією сонячного світ-ла. Взимку, коли світловий день короткий, рівень цього ві-таміну знижується. А оскільки «сонячний» елемент відповідає за багато важливих функцій, за його дефіциту можуть виникати проблеми зі здоров’ям.

Вітамін D допомагає засвоюватися кальцію і фосфатам, які надходять в організм з їжею. Це — мінерали, які забезпечують міц-ність кісток, зубів та м’язів. Разом з кальцієм ця речовина за-побігає розвитку остеопорозу — захворюванню, яке робить кістки тоншими й слабшими та, відповідно, підвищує ризик пе-реломів. У дітей нестача вітамі-ну D може призвести до рахіту, а в дорослих — до розм’якшення кісткової тканини.

Цей вітамін забезпечує рух м’язам та «комунікацію» між мозком і тілом (пе-редачу нервових імпульсів). По-требує «сонячного» вітаміну й наша імунна система. Без нього вона не зможе успішно боротися з ві-русами та бактеріями.

Здоровій людині, щоб отри-мати денну норму вітаміну D, достатньо регулярно бувати на сонці та вживати харчі, збага-чені цим вітаміном. Тож навіть якщо надворі — холодно, вітря-но і похмуро, коротка прогулян-ка на 15–20 хвилин позитивно вплине на загальне самопочут-тя, а в перспективі — й на стан здоров’я.

Вітамін D є у таких продуктах: жирній рибі — скумбрії, тун-ці, форелі, лососі; молочних продуктах: вершковому маслі, твердому і домашньому сирі, йогурті, мо-лочній сироватці та незбирано-му молоці; яловичій печінці; яєчних жовтках.

У Центрі громадського здоров’я наголошують: не потрібно приймати вітамін D у кап-сулах тільки тому, що почалася зима. Високі дози цього неза-мінного вітаміну можуть завда-ти шкоди здоров’ю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також