Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном знову загострився

612 0

Ми у соцмережах:

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном знову загострився

Обидві країни заявляють про загиблих та звинувачують один одного в ескалації, тим часом ЗМІ вже повідомляють, що сторони все ж змогли домовитися про припинення вогню. МЗС закликало українців поки утриматися від відвідування Нагірного Карабаху

Що відомо про ситуацію між Вірменією та Азербайджаном, чи дійсно сторони змогли дійти консенсусу та як на це реагують у світі - зібрало РБК-Україна в матеріалі.

ЗМІ пишуть про припинення вогню
Азербайджанське видання Trend İnformasiya Agentliyi сьогодні оприлюднило інформацію, що після широкомасштабної провокації збройних сил Вірменії на держкордоні та заходів у відповідь з боку Азербайджану було досягнуто домовленості про режим припинення вогню на 09:00.

Втім, як згодом стало відомо, збройні сили Вірменії знову порушили домовленість, продовживши провокації, але нібито з 09:15 режим припинення вогню було відновлено.

Однак, як в Міноборони Азербайджану, так і силове відомство Вірменії жодної інформації про припинення вогню не надавали. Навпаки, Баку каже, що ситуація на кордоні так й не змінилася. Тож бойові дії все ж продовжуються.

Сторони кажуть про загиблих
Внаслідок ескалації конфлікту у Вірменії заявили, що є загиблі та поранені серед особового складу. За словами прем'єра країни Пашиняна, кількість жертв вже сягнула 49 серед військових і є не остаточною.

У Міноборони Азербайджану також заявили про втрати серед особового складу.

Пашинян виступає перед парламентом Вірменії
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян сьогодні вранці вийшов на трибуну парламенту, де заявив, що опівночі Азербайджан розпочав атаки вірменської території на чотирьох напрямках, а після чого нібито було "ще два-три".

За його словами, на цей час інтенсивність бойових дій знизилася, але на одному-двох напрямках атаки Азербайджану продовжуються.

Тим часом у ці хвилини відбувається засідання постійної ради ОДКБ щодо ситуації на вірмено-азербайджанському кордоні на підставі звернення Вірменії.

Що кажуть в Азербайджані
В Баку виступили із заявою, і своєю чергою зазначили, що відповідальність за загострення ситуації на кордоні лежить "на військово-політичному керівництві Вірменії".

Тим часом Азербайджан відкинув версію того, що нібито вторгся на територію Вірменії і звинуватив Вірменію в нагнітанні ситуації на кордоні в останні тижні. Також там заперечили і удари по цивільних об'єктах та інфраструктурі Вірменії, про що кажуть в Єревані.

Росія стверджує що "конфлікт вдалося владнати"
МЗС РФ повідомило сьогодні вранці, що перебуває у "тісному контакті з Баку та Єреваном" та нібито було досягнуто домовленості щодо припинення вогню від сьогодні з 09:00.

"Розраховуємо, що досягнута в результаті російського посередництва домовленість про припинення вогню з 9:00 у Москві 13 вересня буде виконуватись у повному обсязі", - йдеться в заяві російського відомства.

Реакція світу
США

Зазначимо, що на ситуацію вже відреагували у США. Там заявили, що військового рішення бути не може.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані повідомленнями про напади вздовж вірмено-азербайджанського кордону, включаючи повідомлення про удари по поселеннях та цивільній інфраструктурі в Вірменії. Як ми вже давно зрозуміли, військового вирішення конфлікту бути не може", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Туреччина

Глава МЗС Туреччини Мевлю Чавушоглу вже провів перемовини із колегою з Азербайджану Джейхун Байрамовим. Після чого в Стамбулі заявили, що виступають лише за мирне вирішення проблеми.

"Сторони мають зосередитися на мирних переговорах та співробітництві в рамках домовленості", - сказав Чавушоглу.

Україна

В українському МЗС також вже відреагували на загострення конфлікту, закликавши сторони до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту.

- Україна уважно стежить за розвитком ситуації на кордоні Азербайджану та Вірменії. Закликаємо сторони до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту з дотриманням норм міжнародного права, зокрема, поваги суверенітету і територіальної цілісності держав в межах їх міжнародно визнаних кордонів, - сказав спікер МЗС Олег Ніколенко в коментарі РБК-Україна.

Крім того, МЗС закликало українців поки утриматися від відвідування Нагірного Карабаху, а тим, хто вже перебуває в регіоні - уникати місць військової активності.

Нагадаємо, в ніч на 13 вересня конфлікт між Вірменією та Азербайджаном знову загострився та перейшов у гарячу фазу. Сторони обвинувачують в цьому одна одну, а Єреван вже звернувся за допомогою до Росії та ОДКБ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також