Волонтерство — лакмусовий папір «зрілості» суспільства

2792 0

Ми у соцмережах:

Волонтерство — лакмусовий папір «зрілості» суспільства

У цьому впевнені ініціатори засідання круглого столу на тему «Волонтерство: ефективне партнерство».

— Ми зібралися, щоб поговорити про практичний досвід такого величезного соціального феномена, як волонтерство, — наголосив модератор заходу, громадський діяч та журналіст Сергій Штурхецький. — Тут є багато людей, яким не потрібно пояснювати, що це таке, але дуже корисною для них може стати інформація, як можна допомагати людям у різних ситуаціях. Засідання було розбито на декілька підтем: «Корпоративне волонтерство: успішні практики», «Міжнародне волонтерство: світовий досвід», «Релігійні організації: місія у розвитку волонтерства». — Ідея круглого столу, де можна було б обговорити проблеми волонтерства, виникла у нашої організації, до неї долучилися Палац дітей та молоді, — розповідає керівник «Unicordis» Сергій Гемберг. — Ми запросили волонтерів з Любліна, щоб вони поділились досвідом. Адже можемо взяти з них приклад, подивившись, як злагоджено вони діють.

Благодійність як системна робота У Рівному існують різноманітні волонтерські організації, які, як відзначили учасники зустрічі, діють самі по собі. Відсутність певної системності, на думку учасників засідання круглого столу, не дозволить волонтерському руху розвиватися. Тому, за словами Сергія Гемберга, важливо, зокрема, й за допомогою подібних зустрічей, створити базу волонтерів, щоб у цій галузі здійснювати системну роботу. Це стосується пошуку різноманітної інформації про «донорів» — людей та організації, які готові надавати благодійну допомогу, а також осіб, котрі її насамперед потребують, та ін. — Сьогодні допомога потрібна багатьом соціально незахищеним людям, — наголошує Сергій Гемберг. — Тому визначити пріоритети у благодійній діяльності нині важко. Але однозначно вона повинна бути скоординованою. Один із співорганізаторів засідання круглого столу, керівник проекту «Їм потрібна Ваша увага» Наталія Шатайло, зі свого боку, зініціювала цю зустріч, щоб познайомитись із лідерами волонтерських та громадських організацій Рівненщини, знайти спільні «точки дотику» для того, щоб об’єднати зусилля в розробці та реалізації різноманітних програм. - Учасники засідання круглого столу дійшли згоди, що на Рівненщині необхідно створювати повноцінний волонтерський центр, до якого увійдуть громадські та волонтерські організації, - говорить Наталія Шатайло. — Завданням центру буде створення та координація різноманітних проектів. З іншого боку, тут зосереджуватиметься інформація про те, яка саме і кому допомога потрібна. Про те, як діє подібний координаційний волонтерський центр у Польщі, на засіданні круглого столу розповіли його представники. Зокрема, за словами учасника «Центру волонтаріату» Любліна Конрада Імільїнського, у цьому місті волонтерський рух діє досить злагоджено й активно — волонтери разом працюють над 30 різними програмами. Насамперед працюють з біженцями, дітьми вулиць, допомагають в організації культурно-масових заходів. У цьому русі беруть участь переважно молоді люди віком від 20 до 35 років, серед яких можуть бути як студенти, так і юристи-практики, фінансисти, журналісти та ін. Одним з важливих проектів, який нині розробляють люблінські волонтери, є культурно-мистецький проект «Люблін — культурна столиця Європи 2016 року».

У пошуках корпорацій За словами відомого українського гонщика та ентузіаста розвитку автомобільного спорту Василя Ростоцького, потрібно докласти чимало зусиль, щоб переконати корпорації у перспективності вкладення коштів у неприбуткові проекти: — У світовому рейтингу волонтерської діяльності Україна знаходиться знизу. У нас волонтери можуть спочатку спитати, а скільки їм за це заплатять. У спорті пошук грошей відбувається так само, як у благодійній діяльності. Вважається, що отримати кошти — це головне. Головне — показати «донорам», з якою командою ти збираєшся їх витрачати, на що конкретно, розписуючи кожен крок. З іншого боку, потрібно переходити до конкретних кроків, які полягають у налагодженні контактів з бізнесом. Потрібно робити все, щоб на наступному круглому столі тут сиділи представники великих корпорацій, готові долучитися до реалізації різноманітних ідей. У практиці благодійної діяльності може бути багато користі не лише для тих, хто отримує допомогу, а й для тих, хто її надає. На цьому наголосила партнер проекту «Їм потрібна Ваша увага», директор Рівненської філії кіномережі «Мультиплекс» у кіноцентрі «Ера» Марія Шульган: — Коли підприємство долучається до подібних проектів, це не означає, що воно лише щось віддає. Волонтерство створює позитивний імідж компанії в суспільстві, привертає увагу та заохочує доброчинні наміри потенційних клієнтів, підвищує ефективність роботи команди: мотивує, стимулює, надихає. Хоча слід зазначити, що в Україні поки що невеликий досвід корпоративного волонтерства. Але рух, звісно, відбувається. Тому навіть невеликі корпорації починають долучатися до нього. Оксана Ігнатюк, РВ КБ АТ «Сведбанк», ділиться досвідом, як традиційну акцію лояльності можна перетворити на благодійну: — До кожного Нового року у «Сведбанку» є традиція дарувати подарунки клієнтам залежно від їхнього статусу. У цьому році ми вчинили трохи інакше. Кожному клієнту було надіслано листівку, в якій повідомлялося, що він взяв участь у благодійній акції зі збору коштів на дорогу медичну апаратуру для відділення дитячої реанімації. Тобто ті гроші, які ми мали витратити на шампанське і цукерки, пішли на порятунок маленьких дітей. Думаю, це допомогло директорам підприємств або бізнесменам усвідомити, що й вони можуть на своєму рівні робити добрі справи. Деякі клієнти телефонували й питали, чому не зняли гроші з рахунку для акції. Доводилось пояснювати, що акція відбувалася за рахунок банку.

Місія релігійних організацій Іншим потужним учасником волонтерського руху в Україні є релігійні організації. — В основі церковно-місійного руху є жертовність, — наголошує секретар Рівненської Міжцерковної ради Олег Абатуров. — Тому свідомо віруючі люди — найкращі волонтери. Про їхню діяльність може бути не завжди чутно, оскільки найкращою для них мотивацією є спасіння душі. Основними напрямами церковно-місійного волонтерства на Рівненщині є оздоровлення дітей, допомога інвалідам, сиротам та вдовам, запобігання та профілактика ВІЛ-інфікування, тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії, формування навичок безпечної поведінки у підлітків, реалізація спортивних програм серед молоді. Ну і, звичайно, це волонтерство через надання потребуючим різноманітної гуманітарної допомоги. В Рівному є Міжцерковна рада, в яку входять представники православ’я, католицизму та протестантських церков. За багато років у нас склались гарні відносини, через які ми разом можемо зробити набагато більше, ніж поодинці. Нехай благословить всіх вас Господь!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також