Вступ до Євросоюзу. Що приховує спецпроцедура щодо членства в ЄС

354 0

Ми у соцмережах:

Вступ до Євросоюзу. Що приховує спецпроцедура щодо членства в ЄС

Відновлення зруйнованої воєнними діями української економіки потребує трильйони доларів. Спецпроцедура вступу до ЄС відкриває великі можливості. Нагадаємо, що Надзвичайний стан в Україні триває з 24 лютого 2022 року.

У самий розпал бойових дій, коли російська армія намагається штурмувати столицю України, бомбардує інфраструктуру практично в кожній області країни, а її солдати мародерствують всюди, куди ступає їхня нога, Європейський Союз запускає процедуру прийняття нашої країни в це найбільше у світі об'єднання.

Експерти зазначають, що реалізація цієї ініціативи відкриває шлях до масштабного фінансування спантеличеною війною української економіки.

Ініціатива

У понеділок, 28 лютого, на п'ятий день війни з Російською Федерацією Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу. Несподівано для всіх уже наступного дня Європарламент підтримав цю ініціативу та проголосував за резолюцію, у якій закликав органи Європейського Союзу зайнятися питанням надання Україні статусу кандидата у ЄС.

Відомо, що Україна довго чекає на цей момент, як і те, що це очікування може бути нескінченно довгим, адже процедура вступу вкрай бюрократизована та розтягнута у часі. Тому така оперативність здивувала всіх, тим більше, що заговорили про якусь спецпроцедуру, яка дозволяла обійти бюрократичні тяганини.

"Безумовно, те, що заявку прийняли до розгляду, вже є великою подією, оскільки в принципі саме в такому порядку – сьогодні написали, завтра розглянули, такого раніше не було. І це, звісно, дуже позитивний сигнал", – вважає директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Коли станеться

Незважаючи на разючу швидкість, експерти сумніваються, що вся процедура буде такою ж блискавичною. Все-таки Європейський Союз справді був і залишається дуже громіздкою структурою.

"Зараз складно сказати, наскільки вона може бути швидкою, хоча це і спеціальна процедура, ініційована прем'єром Словацької республіки Едуард Хегером, але оскільки це випадок безпрецедентний, то з чимось порівняти неможливо. Звичайно, з нашого боку, ми хотіли б, щоб це трапилося сьогодні чи завтра, але зрозуміло, що це неможливо", – вважає президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

Потрібна угода всіх країн-членів, крім того, це вимагає певних внутрішньодержавних процедур, як це вже було з Угодою про асоціацію з ЄС, тому оцінити, чи триватиме це тижні, місяці чи якийсь інший термін, зараз неможливо.

"Ми подали заявку на кандидата в члени ЄС, і Європарламент розглянув цю заявку та затвердив її. Він прийняв рекомендацію для Ради ЄС. Рада ЄС складається з усіх керівників країн ЄС. Він має ухвалити рішення про те, щоб затвердити цю заявку. Але далі ситуація Досить невизначена. Припустимо, нас можуть зробити кандидатом у члени ЄС, і в принципі може бути проведена спеціальна процедура. Але що це за спеціальна процедура, ніхто за великим рахунком не знає, бо ніколи такої процедури не застосовувалося", – погоджується і Геннадій Рябцев.

Національно-визвольна війна

Втім, є фактор, який, безумовно, і став вирішальним у підтримці європейських устремлінь України з боку Європарламенту – війна з Російською Федерацією, чия армія без оголошення війни вторглася на територію України, бомбила мирних жителів і бомбардувала її інфраструктуру.

"Я думаю, подивилися, як Україна чинить опір, як тут всі спільно діють, як поводяться окупаційні війська варварськи, бомбять і соціальну інфраструктуру, і мирних людей і взагалі. І терпець урвався", – каже аналітик фінансових ринків Іван Угляниця.

Довгий час європейцями побажання Києва сприймалися несерйозно, вважалося, що Україна легко здасться при нагоді Москві, а якщо так, то немає сенсу вкладати в неї гроші і покладати будь-які надії. Проте запеклий опір українців, які зірвали плани армії №2 щодо взяття "Києва за два дні", викликало емоційну симпатію. Стало ясно, що європейський вибір України – це не блаженство її керівників, а вибір нації.

"Згадайте: Німеччина не збиралися навіть "Північний потік – 2" зупиняти, а тепер поміняли позицію на 180%, вже йдеться навіть про надання військових літаків. Думали, якби Україна здалася, то й заслужено, ще одна пострадянська республіка зробила свій вибір Але коли вони побачили, що опір ведуть не лише ЗСУ, а й прості беззбройні люди, які відганяють танки та машини, Європа змінила свою думку”, – пояснює Іван Угляниця.

Фінансування

Хоча сама процедура може бути довгою, підтримка Європарламенту дає всім сигнал, що Європейський Союз однозначно бачить Україну в майбутньому – у цьому питанні раніше було багато туману, який зараз розвіявся. А якщо так, то є сенс і фінансувати країну, яка рано чи пізно стане членом ЄС.

Перші ластівки цієї резолюції вже є. У середу прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запропонував ЄС виділити 100 млрд. євро Україні на відновлення після війни. Це на порядок більше за те, що пообіцяли днями Світовий банк і МВФ. І це лише початок, на повоєнне відновлення потрібно набагато більше.

"Для відновлення економіки знадобляться сотні мільярдів-трильйони доларів. Я приблизно уявляю собі вартість мосту, або залізничного переїзду, або скільки коштує Харківський тракторний завод. Втрата, яку зараз наноситься економіці України, колосальна. Без величезної економічної допомоги, без сотень мільярдів Україна відновитися не зможе, нам потрібна ця допомога. Я думаю, що у Європі це теж розуміють", – упевнений Геннадій Рябцев.

Майбутній кандидат у члени ЄС для Європи – особливий. На даний момент це щит, який справді стримує російську агресію, яка, ймовірно, на одній Україні не зупиниться. На карті бойових дій президента Олександра Лукашенка, яку він випадково продемонстрував, усі побачили стрілочки майбутніх вторгнень, серед них – Молдову. Тому байдужих у Європі дедалі менше.

"Сподіваюся, вони зрозуміли, що те, про що говорили українські політики – що Україна є стіною на шляху до Європи всього цього "російського світу". Вони нарешті зрозуміли, що українські політики мали рацію. Якщо ви не можете допомогти серйозно у військовому відношенні , то повинні допомогти в економічному, причому ця допомога має бути величезна. Тут на один аналіз завалів потрібно кілька мільярдів ", - резюмує Геннадій Рябцев. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також