Як бігати правильно, щоб було корисно

961 0

Ми у соцмережах:

Як бігати правильно, щоб було корисно

Ми часто помічаємо в місті людей різного віку, які займаються бігом. Чи правильно вони роблять це, з користю для здоров’я? Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб розповів про оздоровчий біг для початківців.

Вибір маршруту для занять повинен проходити зонами рекреацій — парками, лісовими масивами, на стадіонах, де повітря потенційно чистіше. Рельєф повинен бути спокійний для уникнення різких навантажень. Перед початком тренувань порадьтесь з лікарем.

Починайте тренування з повільної пробіжки або спортивної ходьби протягом 10 хвилин, поступово збільшуючи відстань до 1–2 кілометрів впродовж першого місяця, потім збільшуйте відстань до 3–4. Щоб запобігти травматизму, біг початківцям потрібно проводити з урахуванням вимог: на початку тренування — розминка, в кінці — заминка і розтяжка. Бігати краще вранці або після 17.00, щодня або хоча б через день, натщесерце. Під час пробіжки дихайте через ніс, вибирайте прийнятний для вас темп. Як швидко бігати? Орієнтуйтесь на те, що ваша швидкість повинна дозволяти вам без особливих зусиль вести розмову з однодумцем.

Взуття має бути зручним, призначеним саме для бігу. Не рекомендовано використовувати щойно придбане взуття — можете отримати натирання, а також досить старе з нерівно зношеною підошвою — загроза травматизму ніг. Одяг повинен бути легким, гіпоалергенним, повітропроникним, еластичним, матеріал його повинен швидко вбирати надлишок вологи й конденсувати його в навколишнє середовище.

Перед пробіжками за приблизно 1,5 години та після них за такий же час уникайте приймання їжі. При занятті фізкультурою організм втрачає багато рідини, однак не поспішайте втамувати спрагу одночасним прийняттям великого об’єму рідини — це різке навантаження на серцево-судинну систему, нирки. Розподіліть в часі, приймаючи невеликими ковтками. Перевагу надавайте звичайній питній воді, негазованій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також