Як глава НАБУ добре відпочивав на Поліссі

4855 1

Ми у соцмережах:

Як глава НАБУ добре відпочивав на Поліссі

Неабиякого галасу на всю країну наробила справа про відпочинок за рахунок інших осіб керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника у мисливському господарстві «Поліське-Сарни», що біля села Страшеве Сарненського району. Державне бюро розслідувань обіцяє от-от передати цю справу до суду. Ситника підозрюють в декларуванні недостовірної інформації, оскільки він не відобразив у декларації відпочинок, кожен з яких обійшовся «іншій особі» у 100 тисяч гривень. Приймали на Поліссі, певне, чудово, бо протягом 2017-2019 років він приїздив п’ять разів.

Згідно з оприлюдненим виданням «Обозреватель» нібито протоколом допиту Миколи Надейка, зареєстрованого у Рівному, саме він з власної кишені оплачував проживання, харчування та розваги Ситника в мисливському господарстві. Посередником був його дядько Микола Клевака — скільки він казав платити, стільки Надейко й платив. Кожен відпочинок обійшовся йому в 100 тисяч гривень. Ковбаси, сири, алкоголь — коньяк Hennessy, віскі Chivas Regal, горілку Grey Goose — поставляли нібито неофіційно, не через касу, щоб не залишилося документального підтвердження.

Надейко каже, що нічого Ситнику не винен, просто не міг відмовити товаришу. Жодних документів не підписував. І продукти купував, і розваги забезпечував, але на яку суму — уже й не пам’ятає. Під час останнього відпочинку, а це було святкування Нового року, гості розбили один квадроцикл Bagi BRP 1000, ще один зламали. Ремонтували в Сарнах, ремонт обійшовся у 4 тисячі доларів, які теж заплатив Надейко. І жодного разу, каже, він не звертався до Ситника з питаннями про оплату, бо «було соромно».

Саме тоді, під час святкування Нового року, Ситник нібито проговорився про оприлюднення так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів та вибори американського президента, а хтось цю розмову записав. Тепер керівник НАБУ має також пояснювати, що він мав на увазі. Генпрокуратура також розслідує можливе втручання Артема Ситника у вибори президента США.

Надейко також розповів, що його дядько Микола Клевака товаришує з директором мисливського господарства «Поліське-Сарни» Олександром Юркевичем і що з ним попередньо узгоджували, як відбуватиметься відпочинок Артема Ситника. Олександр Юркевич — екс-депутат Рівненської облради, колишній помічник народного депутата 4-го та 6-го скликань Миколи Шершуна, який балотувався від «За ЄдУ» та Блоку Литвина. Юркевич давно навчився приймати високопоставлених гостей і не говорити зайвого. Він каже, нібито Ситник за свій відпочинок таки платив сам.

— Я уже всім розповів, який у нас порядок: кожен може зателефонувати і замовити відпочинок, — каже Олександр Юркевич. — Адміністратор приймає замовлення і поселяє. Розрахунок теж іде через адміністратора. Вона каже, що Ситник сам платив за послуги. З Миколою Клевакою я не домовлявся і в той час там не був.

Натомість генпрокурор Юрій Луценко повідомив ЗМІ, що за свій відпочинок і відпочинок сім’ї друзів Ситник, як встановило Держбюро розслідувань, розрахуватися усе ж забув. На підтвердження є письмові заяви працівників цього господарства.

А хто ж такий Микола Надейко і чому він сплачував такі великі суми за відпочинок Артема Ситника, якому «нічого не винен», якщо не має відношення до фінансових чи господарських питань «Поліське-Сарни»? Як повідомляє видання «Судовий репортер», у грудні 2005 року Надейко був засуджений до 9 років позбавлення волі за розбійний напад на британця, в якого працював водієм. Разом з двома спільниками вони увірвалися до помешкання чоловіка, змусили його віддати їм 15 тисяч доларів, годинник та автомобіль, а потім задушили його. Надейко відбув 6 років ув’язнення і звільнився умовно-достроково. А цієї весни він звернувся за довідкою про зняття судимості, бо термін повністю відбув і тепер чесно працює у ТОВ «Фінансово-консалтингова компанія Авангард ЛТД» на посаді радника члена наглядової ради.

Мисливське господарство «Поліське-Сарни» зареєстроване у селищі Страшеве Сарненського району. Кінцеві власники — Борис Зелінський з села Оженин Острозького району, Микола Каращук з Колоденки, четверо киян та рівненський обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Комфортний дім». Ще трьох рівнян вказують серед співвласників господарства: це Валентин Войчишин, Сергій Рабченюк та Микола Тарасенко.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також