Як отримати посвідчення водія: «Якщо з медоглядом будуть проблеми, за 300 гривень хлопці усе зроблять»

1705 0

Ми у соцмережах:

Як отримати посвідчення водія: «Якщо з медоглядом будуть проблеми, за 300 гривень хлопці усе зроблять»

Найабсурднішим із всього процесу отримання водійського посвідчення в Україні є обов'язкова процедура проходження медогляду. Довідку з медичного закладу зі штампами та фото потрібно принести в автошколу перед початком навчання. При цьому ця довідка — цілковита фільчина грамота.

водий

Не наркоман, не алкоголік і не псих? А довідка де?

Медогляд для отримання посвідчення водія у рівненських медзакладах коштує близько 100 гривень. У колишній поліклініці №2 — 80 грн., у медичному центрі на Ювілейному — 90-110 грн. Але перед тим як йти до лікарів, потрібно принести два сертифікати: один з обласного центру психічного здоров'я, що на Дубенській у Рівному, інший — з наркологічної лабораторії, що на Студентській. Втім, для отримання цих сертифікатів, які посвідчують, що ви не перебуваєте на обліку як наркоман, алкоголік чи психічно хворий, вам потрібна… аналогічна довідка з медичного закладу, до якого ви належите згідно з вашою офіційною пропискою у паспорті. І навіть якщо ви 15 років не живете у Зарічному, але зареєстровані у будинку батьків у якомусь селі за 250 кілометрів від Рівного, вам доведеться привезти довідку з районної лікарні від районного психіатра та нарколога. Бо в країні досі, попри те, що навіть санітарки з невисокими зарплатами користуються смартфонами та ноутбуками, не створили електронної бази пацієнтів. Скласти реєстр принаймні тих, хто «перебуває на обліку» — не таке вже й надтяжке завдання, враховуючи, що реєстр спростить роботу не лише правоохоронцям, а й самим медикам. Скоріше за все, досі цього не зробили з простої причини — електронна база не приноситиме заробітків. Бо ж сотням тих, хто хоче отримати посвідчення водія, хто його оновлює чи хто хоче влаштуватися на роботу і повинен пройти той же медогляд, не доведеться йти по довідки і, відповідно, платити за них гроші. Як у центрі психічного здоров'я, так і в нарколабораторії, перевіривши ваш паспорт і довідку з району, одразу дають квитанцію і посилають до найближчого відділення «Укрпошти» (а кожне за метрів 300-400) оплатити послугу. Сертифікат центру коштує 50 грн. (з послугами пошти — 53 грн.), сертифікат нарколога — 55 грн. (58 грн. відповідно). До слова, довідки з районної лікарні також платні — по 10 грн. І якщо у центрі психічного здоров'я ще перепитують, чи ви не непритомнієте і чи не мали травм голови, то нарколог, поки ви бігатимете оплачувати квитанцію, сам заповнить анкету зі стандартними запитаннями, які б мали визначати, чи не схильні ви до алкоголізму і наркоманії. І байдуже, що ви принципово відмовилися від алкоголю багато років тому, за вас вирішать, що раз на місяць ви «вживаєте». Все ж варто відзначити, що така процедура «автоматом» економить час, бо ж якби довелося відповідати на запитання кожному особисто, під дверима у нарколога була б черга на години.

Гінеколог визначить, водій ви чи не водій

Тільки маючи два сертифікати, про які написано вище, можна йти на «медогляд». На стандартному бланку для такої процедури вказано шість лікарів: лор, окуліст, хірург, гінеколог, невропатолог і терапевт. Якщо значення лора, окуліста й невропатолога ще зрозумілі, а завдання терапевта — виписати медичну довідку наприкінці, то для чого у списку гінеколог та хірург — невтямки. На щастя, гінеколога таки можна оминути, а хірург тільки й того, що ставить штамп і підпис: «придатний». Для тих, у кого окуляри більше 8 діоптрій, водійське посвідчення в Україні мали б не видавати. Проте під час медогляду головне, виявляється, бачити 100% в окулярах чи лінзах. Справжній зір (задля економії часу, мабуть) не перевіряють. А лор лише запитує, чи добре чуєте. Чи є такі, що скажуть: «Ні, погано»? Загалом чи не левову частку з всієї процедури проходження медогляду займає не сам медогляд, а переїзд з одного медичного закладу в інший і час на оплату всіх послуг. За умови, що потрапите у день, коли небагато людей, зібрати усі підписи і штампи можна за дві-три години і близько 200-220 грн. Нагадаю, що в автошколі пропонують зекономити ваш час за… 300 грн.

Driver license мають ще в 15 років

Розповім, яка система отримання посвідчення водія у Штатах. Більшість американців отримають своє driver license ще у школі, тому ті, хто ніколи не був в Україні раніше, завжди дивуються, чому значна частина українців не може керувати автомобілем. Якщо у нас водіями мають право стати 18-річні, то у США — 16-річні, при цьому навчатися можна з 15 років. При школах є спеціальні курси, під час яких за семестр американських школярів навчають правил дорожнього руху та керування авто, а наприкінці навчання видають посвідчення водія. Для дорослих отримати «права» ще легше. Функції, які у нас виконують сервісні центри МВС (тобто перейменовані МРЕВ), у Штатах мають так звані департаменти транспорту. Ті, хто хоче навчитися керувати автомобілем, повинні за невелику плату, що сягає 15 доларів, взяти у департаменті річний дозвіл на їзду автодорогами. В авто під час навчання має бути вчитель — будь-хто з посвідченням водія. Це може бути професійний інструктор, який навчатиме за гроші, а може бути мама-тато-брат-друг-кузина. Будь-хто. Вивчити правила дорожнього руху доведеться самотужки. Отримання самого посвідчення водія коштує для американців 17 (!) доларів, що за нинішнім курсом — трохи більше 400 гривень. У департаменті транспорту ті, хто хоче отримати посвідчення, здають письмові тести на знання ПДР та керування. Для тих, хто не здав, перездати можна навіть за годину. Причому безкоштовно.
Алла САДОВНИК.

Довідка РВ

У Рівному є дев'ять автошкіл. Навчання у них на категорію B коштує у межах 2600-3900 грн. Там, де сума менша, потрібно буде окремо доплачувати за пальне — близько 50 грн. на одне заняття. А після навчання в автошколі у сервісному центрі МВС за здачу екзаменів та виготовлення посвідчення водія потрібно буде заплатити 270 грн. Окрім того, за кожну перездачу треба буде заплатити по 13 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також