Як прожити 2020-й високосний на Рівненщині?

1052 0

Ми у соцмережах:

Як прожити 2020-й високосний на Рівненщині?

Чим відрізняється високосний рік від звичайного? Тим, що на добу довший — тобто щочотири роки з'являється додатковий 29-й день у лютому. І цьому є наукове пояснення — астрономічне, адже повний оборот навколо сонця наша планета робить за 365 днів з «хвостиком», за чотири роки й набігає ще один день. Чому ж чимало людей так остерігається високосного року, вважаючи його роком невдач, і чи варто вірити у такі забобони?

Прихильники принципу «береженого Бог береже» вважають, що у високосний рік не можна одружуватися, бо в сім'ї будуть сварки, зради та горе; не можна й розлучатися, бо таке рішення може згодом виявитись поспішним; купувати будинок чи квартиру, переселятися і починати ремонт — бо життя у новоселів не буде щасливим; не бажано й народжувати дітей — радять такого малюка якомога швидше охрестити, щоб вберегти від злої долі.

Їхні опоненти натомість вважають, що всі ці заборони — це забобони неосвічених людей, і вони ніколи не збуваються.

То чи є підстави змінювати своє життя у 2020 високосному році?

Жанна Табачук, хіромант:

— Я не проводила спеціального дослідження щодо впливу високосного року на долю людини і того, чого б не варто було робити в цьому році. Допомагаючи людям, завжди вдаюся до індивідуального підходу: по лініях долі на руці людини отримую певну інформацію і вже тоді можу радити, що варто чи не варто робити в конкретний період. Також, якщо у мене консультуються пари щодо одруження, дивлюся на їхню психологічну готовність взяти шлюб. Якщо вони не готові — раджу зачекати. Проте поділюся одним спостереженням. До мене періодично звертаються по консультацію пари, які прожили разом у шлюбі понад 30 років. Їхні стосунки дуже міцні. Так-от — більшість з них одружилися саме у високосні роки.

Найчастіше остерігаються високосного року молодята, які збираються одружуватися — багато хто попри все намагається встигнути обвінчатись раніше

Людмила Пшебільська, головний спеціаліст сектора комунікації Західного управління Мін’юсту:

— Згідно з даними реєстру РАЦСів­, у високосному 2016 році в Рівненській області зареєстрували 6709 шлюбів. А у 2015, що йому передував, — 8364. Тобто бачимо певну тенденцію: люди, слідуючи марновірствам, все ж таки поспішали одружуватися перед високосним роком. Проте ось дані, наприклад, за наступний 2017 рік свідчать про протилежне — зареєстровано тільки 6779 шлюбів, що на 70 більше, ніж в попередньому високосному році. Якщо вже говорити про забобони, то існують і такі, що буцімто у високосний рік вмирає більше людей. Проте статистичні дані свідчать протилежне: у 2015, що передував високосному, служби РАЦС видали 14695 свідоцтв про смерть, у високосному 2016 менше — 14483, а у 2017, що настав після нього, знову більше — 14660.

Мирослав Черній, представник забудовника:

— Високосний чи звичайний рік — для покупців житла різниці немає. Люди приходять, цікавляться і купують, незалежно від року. Інша справа, коли заселяються. Буває, що й через рік-два після придбання. Найчастіше це зумовлено об’єктивними причинами: купують на етапі будівництва, а коли вже квартири готові і здані в експлуатацію, то ще треба зробити ремонт. Ось і виходить, що у придбане у 2020 житло заселяться лиш у 2021 році. Для інших все ж таки відіграє роль те, щоб не заселятися в нову квартиру у високосний рік. Але таких, на мою думку, небагато.

Новосели цьогоріч купуватимуть житло, а вселятимуться, можливо, й у наступному

Отець Василь Рудніцький, протоієрей Рівненської єпархії ПЦУ:

— Для церкви 2020 рік — звичайний рік, такий же, як і попередні. Церква відкидає вчення про те, що щось можна чи не можна робити в такий рік. Нічого страшного нема в тому, щоб брати шлюб, вселятися в нову хату… Ми не рекомендуємо слідувати таким вченням. Хоча справді практика свідчить, що у високосні роки вінчаються менше, бо люди готові вірити у забобони.

Отець Віталій Кузін, проректор Рівненської духовної семінарії:

— Виникнення забобонів, пов’яза­них із заборонами у цей рік, — наслідок необізнаності та бездуховності пострадянського соціалістичного часу. Доки в Україні святкуватимуть Новий і Старий Новий рік, доти ця розбіжність буде породжувати такі віяння.

Василь Галябар, психолог:

— По-перше, ми всі закладені на те, щоб побоюватися невідомого і незрозумілого. Відповідно, виникають певні емоції — тривоги і страху. Забобони — частина нашого емоційного спектра. Немає жодного наукового підтвердження нещастям, які буцімто несе високосний рік, як немає підтвердження й щодо впливу дати нашого народження та знака зодіаку на наше життя. Проте є таке правило: якщо я поводжусь як зляканий, мене б’ють. Якщо ми чогось боїмося, чогось негативного очікуємо — то й серія невдач від цього може справді наступити і трактуватися як така, причиною якої є високосний рік. Це все на рівні забобонів. Інша справа, що є таке поняття, як тривожна особистість, яку постійно непокоять ті чи інші, може, й безпідставні, страхи. Тоді є ми, психологи, щоб надати відповідну допомогу.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також