Як рівняни святкують Великдень за кордоном: розповіді з різних країн

2139 1

Ми у соцмережах:

Як рівняни святкують Великдень за кордоном: розповіді з різних країн

За кілька днів православні християни святкуватимуть Великдень, смакуватимуть пасочками, битимуться крашанками та христосатимуться. А які цікаві традиції цього свята є в інших країнах? І чи поширені ще десь власне українські традиції святкування? Про це розповідають українці, які нині проживають за кордоном.

США

Олена Царук, рівнянка, яка зараз мешкає у штаті Техас, розповідає, що Пасха - це найбільше свято у її родині, всі намагаються  зібратися разом і святкувати три дні (неділя, понеділок, вівторок).

В Америці Пасху святкують зовсім по-іншому. Це вже другий Великдень, який Олена святкуватиме у США, але місцеві традиції дівчині досі незвичні.

Наприклад, тут існує традиційна пасхальна гра-квест для діток. Пасхальний кролик ховає шоколадні яйця та яйця із сюрпризами, а дітки шукають їх, використовуючи підказки та мапу.

Олена популяризує українські традиції, фарбуватиме яйця, готуватиме традиційні українські страви.

Ірина Левченко мешкає у Флориді. Розповідає, що тут Пасху святкують один день.  Дуже популярна тут гра «egg hunting» — «полювання на яйця». У кольорові пластмасові шкарлупки кладуть шоколадні яйця або гроші і ховають їх у домі або/і на дворі, щоб шукали діти.

Такі  «полювання» влаштовують досить помпезно, у кілька етапів, ховаючи яйця у кущах, квітах, пальмах, щоб діти вдосталь повеселилися.

У своїй родині Ірина також фарбує крашанки і презентує елементи українського святкування.

Валентина Бриненко, рівнянка, яка проживає у місті Мейса штату Арізона, розповіла, що у її місті є велика громада сербів. Цьогоріч всі вони святкуватимуть Пасху 8 квітня. У сербів у Фініксі (столиця штату Арізона) є своя церква. Валентина з чоловіком їздить туди на релігійні свята.

Пасху тут святкують три дні, як і в Україні. Печуть пасхальний хліб, фарбують яйця. Освячують пасхальну їжу опівночі та вранці. Якщо це вранці, то при церкві існує велика банкетна кімната, де усі залишаються на пасхальний сніданок.

Готують старші жінки, вони заздалегідь печуть, варять та смажать страви. А м'ясом завжди займаються тільки чоловіки. Оскільки кожен має барбекю-гриль, засмажують ягня, теля. Іноді ціле порося. Їжу на сніданок потрібно купувати, а гроші ідуть на утримання церкви.

Оскільки чоловік Валентини - серб, а традиції святкування схожі з українськими, то родина святкує відповідно до його традицій. Хоча минулого року Валентина випікала українську «пасочку» для освячення у церкві та готувала домашню ковбаску, чого серби не роблять. 

 

Польща

Катерина Мариняк проживає у Варшаві. Розповідає, що нині у Польщі святкують Пасху за різними календарями, оскільки тут проживають представники різних культурних та релігійних громад.

Дотримання особливих традицій у місцевих дівчина не зауважила, хіба що святкування у родинному колі.

Серед знайомих Катерина популяризує українські традиції, пригощаючи паскою та крашанками. Перед Вербною неділею розповідала про українську традицію освячення верби, оскільки за кордоном переважно йдеться про пальмові гілля. 

Подорожуючи Європою, в Італії Катерина помітила схожість між українською та італійською пасхальною випічкою.

Цікаво було також спостерігати за святкування Пасхи в Іспанії. Іспанці чекають цього свята із нетерпінням. Проте у них основні дійства відбуваються у Страсний тиждень, коли проходить імітація хресної дороги. На вулиці виходить багато людей зі статуетками Божої Матері та Ісуса Христа, грає оркестр, співають хористи. Дійство виглядає дуже помпезно та патріотично.

 Італія

Світлана Дегтерук розповідає, що на Сардинії Пасху святкували цього року 1 квітня. Перший день –  у родинному колі, а на другий, який називають «паскуетта», в основному їхали в агротури.

Для італійців вихідний –  це день, коли можна кудись виїхати всією сім’єю. У магазинах тут продають панетони (паски) і величезні шоколадні яйця: з подарунками, цукерками, листівками усередині. Вибір широченний.

Останнім часом українсько-російсько-білорусько-молдавсько-естонська група організовує традиційні слов’янські свята. Ставлять вистави, співають пісні, декламують вірші, щоб презентувати власні народні традиції. Місцеве населення завжди з цікавістю долучається до подібних дійств.

Норвегія

Оляна Валігура розповідає, що святкування Пасхи у Норвегії – дуже сімейна подія, проте відбувається у трішки іншому форматі, ніж в Україні. Весна – це період, коли усі їдуть в гори і катаються на лижах, відпочивають у гірських будиночках, які називають «хітта» - хата (щось на кшталт дачі).

Для норвежців дуже важливо перебувати на природі і «отримувати сонце», як прийнято тут говорити. Через довгу і темну зиму (день тут узимку триває п’ять годин і майже без сонця) норвежці «полюють» за можливістю погрітись на сонці, катаючись на лижах або ходячи у походи.

Багато норвежців просто їде відпочивати в інші країни. Оляна, наприклад, як традиційно для норвежців, поїде в сусідню Данію просто для «city hiking» - вилазки у місто.

Також на Пасху у Норвегії притаманно робити «egg hunt» – полювання за яйцями.

 Вікторія Назарук

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також