Як вберегтися від шахрайства в сучасному інформаційному просторі

1659 0

Ми у соцмережах:

Як вберегтися від шахрайства в сучасному інформаційному просторі

Шахрайство – найлегший із незаконних способів заробляння коштів. Щодня, користуючись довірою громадян, шахраї легко вводять їх в оману та завдають чималих фінансових збитків. Попри це люди продовжують довіряти невідомим особам.

Існує багато шахрайських схем, за якими діють шахраї, щоб заманити жертву до пастки. найпоширенішими є телефонні дзвінки («ваш родич у біді»), операції з банківськими картками та покупки товарів через інтернет, але й це ще не все. Шахрай може представитись будь-ким:

-працівником поліції

-працівником банку

-працівником пенсійного фонду

-волонтером або благодійником.

Основною та найпоширенішою схемою шахрайства є онлайн-шопінг, а платформою – ОLX, повідомляє Рівненське районне управління поліції.

Користуючись низьким рівнем онлайн-грамотності громадян шахраї під виглядом продавця за низькою, привабливою ціною розміщують на сайті неіснуючий товар, за який зазвичай просять повну або часткову передплату, а також відхиляють пропозицію оплатити покупку при отриманні. Отримавши кошти, так званий «продавець» зникає або ж може ще певний час запевняти ошукану людину, що скоро відправить покупку або ж стверджувати, що вона в дорозі.

Разом з тим, потрапити на шахрайський «гачок» можна не лише купуючи товар, а й продаючи його. Під приводом оплати вашого товару шахрай намагатиметься дізнатися персональні дані вашої платіжної картки, з метою заволодіти грошовими коштами. Пам’ятайте, для оплати коштів на вашу картку достатньо знати виключно номер з 16 цифр. Існують випадки, коли шахраї запевнивши вас в тому, що «покупець» оплатив придбаний товар, надсилають вам фішингове посилання нібито на квитанцію, щоб ви переконались в успішній транзакції. Тому в жодному разі, не переходьте за сумнівними посиланнями, які вам надсилають невідомі особи та не вказуйте там жодних особистих даних.
Наголошуємо, конфіденційні дані щодо ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть банківським працівникам. Вони не можуть запитувати у вас паролі входу до вашого електронного кабінету, пін-код картки, CVV-код тощо. Цю інформацію маєте знати тільки ви!

Як застерегтись?

- не переходьте за посиланнями, які отримали у SMS-повідомленні, месенджері від невідомої особи;

- у жодному разі не повідомляйте на сторонніх ресурсах ваші персональні банківські дані;

- надавайте перевагу оплаті лише при отримані придбаного товару;

- користуйтесь виключно офіційними додатками банківських установ.

Наступним, поширеним методом шахрайства є так звана схема «Ваш у родич у біді». Найвразливішою категорією населення, яка потрапляє на даний «гачок» шахраїв – це люди похилого віку. Схема шахраїв досить проста, вирішальним фактором тут є ефект несподіванки та гра на емоціях жертви. Вам телефонують на мобільний телефон зазвичай увечері чи вночі, представившись працівником поліції або медичної установи повідомляють що ваш родич потрапив, наприклад, у ДТП і потрібні кошти на операцію. Шахраї можуть попросити вас не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити можливості передзвонити рідним та з'ясувати всю інформацію. В таких випадках негайно припиніть розмову, перетелефонуйте рідним!

Рівненське районне управління поліції вкотре попереджає та наголошує, не лінуйтесь перевіряти інформацію! Маєш сумніви? Перетелефонуй в банк, рідним або на лінію «102». Будь обачним, захисти себе! #поліція_це_ти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також