Як витрачати менше? 10 перевірених способів

502 0

Ми у соцмережах:

Як витрачати менше? 10 перевірених способів

Ви добре заробляєте, але ви не можете відкладати? Не знаєте, на що витрачаєте найбільше грошей? Бажаєте оптимізувати свій бюджет, але не знаєте, як витрачати менше? Нижче викладено 10 перевірених способів від фінансового сервісу ФінПром, які дадуть відповідь на питання, як скоротити витрати без шкоди для комфорту життя.

Розробіть домашній бюджет

Як витрачати менше грошей? Відповідь полягає у плануванні та свідомому управлінні ресурсами. Без плану видатків, тобто бюджету, важко реалізувати ефективну програму заощаджень. Як планування сімейного бюджету може допомогти вам заощадити? Можна виділити основні етапи "роботи із засобами":

  • аналіз доходів та витрат – на підставі рахунків визначте, скільки ви витрачаєте на місяць, а потім порівняйте їх зі своїми доходами (сума переказів, які регулярно перераховуються на ваш рахунок);
  • розробка місячного бюджету з достатнім доходом – перед вами стоїть легке завдання, якщо ваш місячний дохід перевищує суму видатків і ви можете відкладати надлишки;
  • розробка місячного бюджету за нестачі доходів – якщо витрати перевищують доходи, необхідно реалізувати план заощаджень;
  • розробка річного бюджетного плану - періодичні витрати, пов'язані з поїздками у відпустку, придбанням шкільного приладдя, одягу та взуття, техніки та обладнання (електроніка, побутова техніка) або підготовкою до відпустки.

Складіть бюджет та дотримуйтесь його. Знайдіть спосіб відстежувати свої витрати та визначати, що необхідно придбати, а з чим можна почекати. Не забувайте завжди заздалегідь планувати і відкладати на непередбачені витрати. Також порадимо використовувати спеціалізовані програми для обліку витрат, які легко можна знайти у Google.Play.

Здається, найпростіший спосіб оптимізувати домашній бюджет — повністю відмовитися від деяких витрат. Тим не менш, вам не потрібно починати з обмеження себе. Як цього уникнути? Почніть застосовувати перевірені ідеї, як витрачати менше грошей. Вивчіть ТОП-10 правил розумного регулювання рівня витрат та скорочення відходів.

1. Порівняйте ціни перед покупкою

Практично будь-який товар та послугу можна купити дешевше. Тому використовуйте сайти порівняння цін, щоб перевірити, чи не переплачуєте ви. Це правило поширюється як на товари, що найчастіше купуються, необхідні для життя (наприклад, продукти харчування, одяг, взуття), так і на так звані предмети розкоші - електроніка, побутова техніка, прикраси, автомобілі.

2. Скорочення споживання електроенергії та води

Сюрпризом для багатьох людей, які почали заощаджувати, є те, що, здавалося б, тривіальні зміни в їхньому порядку дня (наприклад, вимикання світла в кімнатах, що не використовуються, вимикання води під час чищення зубів або вимикання опалення під час провітрювання кімнат) можуть зменшити рахунки.

3. Не купуйте імпульсивно, а лише за списком!

Доказом того, що ви купуєте імпульсивно, є неношений одяг, невикористані інструменти та обладнання. Якщо ви утримаєтеся від безпідставної покупки, вас здивують суми, що залишаться у домашньому бюджеті. Щоб не діяти імпульсивно, складіть список покупок та дотримуйтесь його.

4. Вибирайте дешевші замінники

Перш ніж здійснити покупку, подумайте, чи потрібен вам даний товар і чи можете це собі дозволити. Потрібно купити найновіший смартфон або ноутбук топового бренду, щоб писати електронні листи та переглядати веб-сторінки? Звичайно, ні. Для таких завдань достатньо пристрою із нижньої цінової полиці. Ви також можете вибрати уживані пристрої.

5. Готуйте собі їжу та їжте вдома

Готувати їжу самостійно не лише весело, а й економно. Найчастіше за ціною десерту чи бутерброду в ресторані можна купити продукти для гарної вечері. Ви заощадите ще більше, якщо почнете готувати їжу на роботу та для дітей до школи.

6. Заощаджуйте на проїзді

Якщо є можливість, відмовтеся від поїздок на роботу на власному автомобілі – користуйтеся громадським транспортом, пересядьте на велосипед чи самокат.

7. Купуйте вживані речі

Використання магазинів секонд-хенду, ІТ або автосалонів, купівля вживаної техніки на інтернет-аукціонах дає вам велику економію. Ви задовольняєте свої основні потреби на поточному рівні та витрачаєте набагато менше.

8. Подумайте про те, щоб відмовитись від шкідливих звичок

Тютюнові вироби та алкоголь безперечно шкідливі. Їх вживання піддає вас значним короткостроковим (придбання стимуляторів) та довгостроковим (пов'язаним із лікуванням захворювань, викликаних стимуляторами) витрат.

9. Перегляньте та оптимізуйте підписки

Підписки подібні до води, що капає з крана, що прохудився: крапля падає кожні кілька секунд, а за добу перетворюється на десятки літрів. Телефонна підписка, плата за доступ до Інтернету, кабельне телебачення, послуги з фільмами, музикою, програмами та іграми викликають «витік» значних сум з бюджетів. Варто їх переглянути, враховуючи, від яких можна відмовитися, а які замінити дешевшими.

10. Робіть покупки за готівку та онлайн

Простота використання картки та відсутність контакту з фізичними грошима сприяє імпульсивним, необдуманим покупкам. Також варто вибирати інтернет-магазини: якщо після оформлення замовлення або після доставки ви дійшли висновку, що покупка не потрібна, ви легко зможете повернути товар та отримати свої гроші назад.

Достатньо скористатися хоча б деякими з наведених вище способів, щоб відчути позитивні зміни в домашніх фінансах. Скориставшись вищевикладеними рекомендаціями, ви маєте шанс оптимізувати домашній бюджет і відновити контроль над грошовими потоками, а в більш широкій перспективі – підвищити якість і комфорт життя.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також