Як зробити з вчительки торговця наркотиками

8968 0

Ми у соцмережах:

Учительку затримали під час продажу наркотиків на вулиці Олени Теліги, де розташована школа №20, в якій вона працювала

32-річну Анастасію Костюк поліція затримала під час спроби продати шість доз амфетаміну по сто гривень за кожну. Згадане правопорушення настільки дріб’язкове, що затриману «наркоділершу» одразу відпустили. Тому що слідству ще невідомо, що саме за речовину продавала Анастасія і чи продавала взагалі. Її затримання було поліцейською «спецоперацією», які, як нам тепер добре відомо, найчастіше закінчуються пшиком і навіть не доходять до суду. Можливо, так сталося б і цього разу, якби жінка, затримана поліцією пізно ввечері 17 лютого, не працювала вчителькою.

Розпочався галас, затриману одразу запідозрили ледь не у розбещенні беззахисних учнів… Той факт, що передача пакетиків відбувалася ввечері і школярів там не було й близько, нікого не зупинив. Чи винна Анастасія? Звісно, що так. Винна тому, що обрала досить сумнівний спосіб додаткового заробітку і не могла не знати, як це все може позначитися на її репутації. Тепер Анастасія — вже не вчителька. Але поки що і не торговець наркотиками. Просто людина, якій не пощастило.

Вчительку рівненської школи №20 Анастасію затримали о 21-й годині на вулиці Олени Теліги неподалік від кафе «Любава». За шість доз метамфетаміну поліцейський «під прикриттям» заплатив їй 600 гривень. Після цього слідчі провели обшук у квартирі затриманої, що знаходиться неподалік — у багатоповерхівці на тій же вулиці. Там знайшли ще один пакетик з метамфетаміном, а також близько 10 блістерів із пігулками.

Проти вчительки порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 307 Кримінального кодексу України (збут психотропних речовин). Санкція інкримінованої їй статті передбачає від чотирьох до восьми років позбавлення волі. Наразі Анастасія перебуває вдома. Ми хотіли розпитати її про те, що сталося, але у відповідь почули лише ридання: «Мене підставили! Мені зламали життя!».

Анастасія виховує малолітнього сина, який навчається в тій же школі №20, в якій вона працювала до 17 лютого.

— Три роки тому вона подала заяву на працевлаштування, — розповіла директор Ніна Сукач. — До цього 8 років працювала в школі в Зорі. Це наша випускниця, єдина дитина в батьків, яка виховувалася в благополучній забезпеченій сім’ї викладачки РДГУ та військовослужбовця. Вчилася дуже добре, виступала і захищалася в Малій академії наук. Ми радо прийняли її в свій колектив.

Два роки Настя працювала вчителем групи продовженого дня, а минулого року, пройшовши відповідну атестацію, — вчителем англійської мови. За період роботи жодної скарги на її роботу з боку колег, батьків чи учнів не було. Тому я була шокована, коли, прийшовши 18 лютого вранці на роботу, побачила в себе на столі її заяву на звільнення за власним бажанням. Вже потім зрозуміла, в чому причина.

За словами директора, школа перебуває під постійним контролем, тому вона не вірить, що вчителька могла торгувати наркотичними речовинами на території навчального закладу. Підтверджують це і в поліції.

— За попередніми даними, затримана поширювала наркотики лише серед людей, які уже вживають. Тому батьки, діти яких навчаються у цій школі, можуть бути спокійними, — пояснює речниця обласного управління поліції Марія Юстицька.

Офіційного статусу підозрюваної у вчительки немає, бо поліція їй ще навіть не оголосила підозри. Тому про обрання судом стосовно неї запобіжного заходу поки не йдеться.

— Підозру правоохоронці можуть оголосити лише після експертизи усіх вилучених у неї речовин, які схожі на наркотики, — пояснила Марія Юстицька. — Так говорить нам частина 1 статті 307 ККУ. Експертиза, у кращому випадку, триватиме тиждень. Лише після цього буде оголошено підозру та обрано запобіжний захід. Якби йшла мова про частину другу цієї ж статті, то особу було б затримано одразу при факті продажу наркотичних речовин. Однак частину другу застосовують лише до осіб, яких зловили на повторному продажу наркотиків.

Богдан СЛОНЕЦЬ, Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також