Якого смаку хвороба

1928 0

Ми у соцмережах:

Якого смаку хвороба

Часто лікарі при обстеженні пацієнта запитують, чи є в нього в роті незвичний присмак. Адже іноді це може бути підказкою для встановлення діагнозу і своєчасного лікування.

Солодкий. Іноді солодкість у роті відчувається незалежно від того, що з'їла людина. Можливі причини нав'язливого солодкого присмаку: отруєння пестицидами, фосгеном та ін.; порушено вироблення гормону інсуліну; дисфункція підшлункової залози; проблеми з нервовою системою; затяжні стреси (гормон стресу має властивість підвищувати рівень глюкози в крові); захворювання, утворені впливом синьогнійної палички; відмова від куріння.

Кислий. Часто при цьому людину також турбує печія і відрижка. Можливі причини: хвороби шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, рефлюкс та ін.); хвороби зубів (карієс, пародонтит та ін.); вагітність; нічне переїдання.

Гіркий. Причин може бути декілька: захворювання печінки та жовчовивідної системи (холецистит, камені в жовчному міхурі та ін.); зловживання жирною їжею; любов до спиртного; частий прийом медикаментів проти алергії.

Солоний. Можливими причинами є: бактеріальні та грибкові хвороби носоглотки; хвороби слинних залоз; зловживання алкоголем, тютюновими виробами та солодкою водою; недотримання гігієни ротової порожнини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також