Якщо болить горло: краще гріти чи охолоджувати?

4480 0

Ми у соцмережах:

Якщо болить горло: краще гріти чи охолоджувати?

Нас із дитинства вчать: якщо болить горло, потрібний шарф і тепле молоко. Американці, навпаки, звикли лікувати горло холодом. Хто має рацію?

Аргументи за холод

Холод знімає болючі відчуття — це найголовніший і найшвидший його ефект. Охолодження горла прохолодними напоями або морозивом діє як анестезія, викликаючи оніміння, а значить, знижуючи чутливість слизової. Холод також звужує кровоносні судини та зменшує набряк тканин, що заважає нам ковтати і розмовляти.

Холод не дозволяє бактеріям швидко розмножуватися, зупиняючи запальний процес у горлі. У теплі, навпаки, хвороботворні бактерії розмножуються активніше, застуда затягується, зростає ризик ускладнень.

Розпухлі та подразнені тканини горла заважають проковтувати практично будь-яку їжу. Але морозиво — виняток. Воно ніжне та холодне, його кремова текстура не подразнює горло, а білок і вуглеводи допомагають відновити сили. Перші кілька днів ангіни пломбір — гарна заміна важкої грубої їжі.

Аргументи за тепло

Коли нам тепло, поліпшується загальне самопочуття. А холодна рідина або їжа, навпаки, посилюють прояви лихоманки при підвищеній температурі: озноб сильнішає, з’являються слабкість і сонливість.

Холодна їжа може викликати спазм судин, що ускладнить і ковтання, і дихання. Теплий суп, овочеве пюре або курячий бульйон — натуральні протизапальні засоби нітрохи не гірші від морозива: не травмують горло і відновлюють сили.

Будь-які теплі полоскання горла є більш ефективними, ніж холодні. Адже при полосканні лікарський розчин повинен не тільки вимивати слиз, але і всмоктуватися у слизову мигдалин, а теплий розчин всмоктується набагато швидше.

Охолодження горла хоч і викликає короткочасне полегшення, але сповільнює процес одужання. Адже при будь-якому переохолодженні знижуються захисні сили організму та слабшає імунітет. Особливо це стосується дітей і людей похилого віку.

Що ефективніше і коли

Як не парадоксально, лікування запаленого горла за допомогою холодних полоскань справді є ефективним, але лише на початку захворювання. Тоді справді існує шанс зупинити його розвиток за принципом «клин клином вибивають». Якщо через кілька годин біль не зменшується, а, навпаки, наростає, значить, холод не допоміг і настав час переходити до більш звичних методів лікування.

Не варто застосовувати холодові процедури для лікування дітей. Не експериментуйте з холодом, якщо температура вище 38°С та є лихоманка.

Якщо симптоматичне лікування (неважливо, теплом або холодом) протягом трьох днів не допомогло, необхідно з’ясувати причину нездужання і впливати на неї. Так, при гострому фарингіті для основного лікування потрібні протизапальні препарати, при ангіні або іншій бактеріальній інфекції — антибіотики.

Холодні полоскання — чудовий метод загартовування слабкого горла. Приступати до них можна лише коли ви здорові. Почніть з теплого розчину ромашки або календули і щодня робіть його трохи прохолоднішим. Протягом двох тижнів доведіть до дуже холодного. Цей метод загартовування особливо корисний дітям, які часто хворіють


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також