Якщо чиновник сяде, то «Боїнги» полетять з Рівного?

2164 0

Ми у соцмережах:

Якщо чиновник сяде, то «Боїнги» полетять з Рівного?

Два з половиною роки поліція намагалася розібратися у складі асфальту на території рівненського аеропорту та встановити причетність посадовців ОДА до «заволодіння бюджетними коштами». За цей час з Рівного так і не злетів жоден омріяний «Боїнг». Змінилися керівники держадміністрації і департаментів, а хто ж крав — слідчі так і не сказали. Аби хоч якось завершити справу, днями про підозру оголосили рядовому чиновнику департаменту будівництва.

Про 650-метрову руліжну доріжку згадують щоразу, коли йдеться про рівненський аеропорт. Вона, за запевненням керівника летовища, одна з перепон до розвитку підприємства. Бо хоч злітно-посадкова смуга у Рівному добротна, та завузька для сучасних пасажирських літаків типу «Боїнга» — з двигунами знизу. Бо ті, не маючи достатньо широкої бетонної чи асфальтної дороги, затягують до своїх двигунів і ґрунт, і каміння. Саме тому за туристами, які літали від Рівного до Туреччини та Єгипту, прилітали менш зручні та більш фінансово затратні у використанні «МакДугласи», що мають двигуни зверху.

Ще у 2017 році обласний департамент будівництва провів тендер майже на чотири мільйони гривень, аби розширити руліжку. Роботи товариство «Стиль-Декор», яке виграло торги, мало би завершити у 2018 році, і воно таки поклало асфальт по боках руліжки швидко. Проте вже за кілька місяців управління захисту економіки відкрило кримінальне провадження щодо неналежного виконання робіт. Після тривалих переговорів підрядник поклав новий асфальт. Проте й після цього доріжку в експлуатацію не прийняли. У департаменті будівництва раніше пояснювали, що причина уже не в якості зробленого, а у тому, що через відкрите кримінальне провадження підписати потрібні документи не можуть. Нинішнє керівництво департаменту та ОДА коментувати ситуацію з руліжкою взагалі відмовляється.

Проте проблема не просто у неналежному виконанні будівельних робіт. Правоохоронці намагалися розібратися у тому, про що давно говорили у ЗМІ — встановити зв’язок фірм, які з нечуваною частотою вигравали мільйонні тендери Рівненської ОДА, та посадовцями адміністрації. В ухвалах суду про надання дозволу на вилучення тих чи інших документів, що стосуються цієї справи, досі згадується «заволодіння коштами», а не «завдані збитки», в яких звинувачують чиновника департаменту будівництва.

Так, в ухвалі Рівненського міського суду від 31 січня, зокрема, йдеться про таке:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи департаменту з питань будівництва та архітектури, діючи за попередньою змовою з службовими особами низки суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема, ТОВ «Стиль-Декор», ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом неправомірного перерахування коштів на рахунки вказаних підприємств, протягом 2017-2018 рр. заволоділи бюджетними коштами у сумі понад 1,5 млн грн.

З метою забезпечення перемоги підконтрольних комерційних структур («Стиль-Декор», «Укрбудреммонтаж інжиніринг») у закупівлях посадові особи департаменту шляхом адміністративного впливу на членів тендерного комітету публікують на сайті «Прозорро» проектно-кошторисну документацію без ряду показників, що унеможливлює формування якісної цінової пропозиції сторонніми учасниками тендеру.

У зв`язку з несвоєчасним виконанням на об`єктах будівництва технічного та авторського нагляду за виконанням будівельних робіт вказані комерційні структури та субпідрядні організації вносять у звітну будівельну документацію недостовірні дані щодо обсягів фактично виконаних робіт та щодо їх відповідності проектним вимогам, державним стандартам та державним будівельним нормам.

Зокрема, департаментом було проведено відкриті торги щодо реконструкції руліжної доріжки. Під час виконання зобов`язань службовими особами ТОВ «Стиль-Декор» у 2017 році складено та подано до департаменту акти форми КБ-2в, у які внесено недостовірні відомості щодо обсягу та виду виконаних робіт, а також виконавцем робіт не дотримано технології укладання асфальтобетонної суміші.

Разом з тим, службові особи департаменту, зловживаючи службовим становищем, згідно з актами прийняли та перерахували на рахунок підрядника бюджетні кошти за фактично не виконані належним чином роботи в сумі 3,1 млн грн (1млн грн — авансовий платіж, 2,1 млн грн — плата за виконані роботи)».

Попри це, підозру оголосили не комусь з колишніх керівників ОДА чи департаменту будівництва, а головному спеціалісту відділу технічного нагляду Максиму Агеєву. За версією слідства, підозрюваний «не перевірив відповідність фактично виконаних робіт, безпідставно погодив та підписав відповідні акти, в яких вартість проведених робіт не відповідала кошторисній документації та вимогам будівельних норм».

«Протиправними діями вказаної службової особи завдано державному бюджету збитків на суму 1,6 млн грн», — зазначають у прокуратурі і додають: слідство триває. Якщо вину головного спеціаліста Агеєва доведуть, йому загрожує від двох до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

До слова, ТОВ «Стиль-Декор» належить Вірі Рожчук, родичці Олександра Рожчука, відомого за прізвиськом «Довгий». Саме його правоохоронці торік називали одним із «кримінальних авторитетів» у Рівному, а заодно пов’язували його із Юрієм Фалком, якому, за висновком правоохоронців, підпорядковані кілька будівельних товариств, у тому числі і згаданий вище «Укрбудреммонтаж інжиніринг».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також