Якщо є зайві гроші

5369 0

Ми у соцмережах:

Якщо є зайві гроші

Незважаючи на економічні труднощі, у більшості з нас час від часу все ж з’являється певна сума, котру ми залишаємо «про запас». Однак останнім часом долар демонструє чудеса нестабільності, а інші способи зберігання грошей не всім відомі. Тож сьогодні ми спробуємо дослідити, де і як найкраще зберігати свої заощадження.

Долар і рубль — валюти нестабільні Звичайно, чи не найвигідніше вкладати гроші у нерухомість. Проте у цьому випадку розмір зайвих грошей має бути солідним. За інформацією агентства нерухомості «Кадет СВС», вартість однокімнатних квартир у Рівному нині становить в середньому від 10 до 14 тисяч умовних одиниць, двокімнатних — 13-20 тисяч, трикімнатних — 16-30 тисяч доларів. Вартість одного квадратного метра офісної площі в середньому становить 300 умовних одиниць. З огляду на це, власникам незначних сум придбання нерухомості «не світить», і їм варто подумати про інші можливості. Впродовж тривалого часу найпопулярнішим способом зберігання заощаджень було переведення їх у долари, проте з початку року американська валюта все падає й падає. Натомість євро щодня дорожчає. Врешті, така тенденція спостерігалася і в минулому році, коли падіння долара становило 20%. Проте переводити гривні чи долари в євро в період, коли курс євро такий високий, не надто вигідно. Та й завдяки своїй природній реакційності українці ще не надто звикли до нової валюти. Зберігати заощадження в російських рублях аналітики також не радять. За їхнім твердженням, рубль росте, поки долар падає по відношенню до євро, адже динаміка курсу рубль/долар залежить від динаміки євро/долар. Дещо впорядкувати ситуацію з постійними стрибками курсів в обмінних пунктах спробував Нацбанк, який своєю постановою від 23 грудня 2003 року встановив обмеження на відхилення від офіційного курсу НБУ курсу покупки і продажу іноземних валют в обмінних пунктах. З першого березня з 20.00 і до початку наступного операційного дня курс купівлі і продажу іноземних валют в обмінних пунктах не може відхилятися від офіційного курсу НБУ більш ніж на 3%. Також обмінні пункти можуть змінювати курси валют не більше одного разу впродовж дня. Крім того, НБУ заборонив касирам пунктів обміну валют відмовляти клієнтам у проведенні операції «сторно», тобто анулювати вже проведену операцію. Таким чином, впродовж 15 хвилин клієнт має право передумати і відмовитися від валютообмінної операції, а обмінний пункт, у разі його звернення впродовж цього часу, має повернути клієнту відповідну суму.

Депозити В такій ситуації все більше громадян звертають увагу на можливість покласти гроші на банківський депозит. За словами начальника відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин управління Нацбанку в Рівенській області Тетяни Гіндіної, за минулий рік загальна сума депозитів фізичних осіб зросла на 146 мільйонів гривень, або в 1,8 раза в порівннянні з початком року. В тому числі в націальній валюті — на 81,2 мільйона гривень, або у 1,7 раза, у вільноконвертованій — на 65,5 мільйона гривень, або вдвічі. Зберігати гроші на депозитах у гривнях вигідно у будь-якому випадку — ваші заощадження принаймні не втратять у ціні. Якщо торік інфляція в Україні становила 8,2%, то середньозважена ставка по гривневих депозитах у грудні була 14,9% — у різних банках від 12 до 18 відсотків, залежно від суми та строку вкладу. В іноземній валюті середньозважена ставка на депозитах у грудні становила 4,4%, коливаючись в окремих банках від 2 до 11 відсотків. Бажаючим покласти заощадження на депозит варто звертати увагу на відкриття нових банківських установ і їх відділень та на проведення банками спеціальних акцій — у цьому випадку банк може встановити вищий розмір відсотка депозиту, ніж у конкурентів.

Золото, монети Ще однією можливістю зберігати заощадження є золото, яке майже ніколи не втрачає, а лише набуває в ціні. Певною мірою не прогадали громадяни, що вкладали зайві гроші у колекції золотих монет. З 28 січня у зв’язку із підвищенням вартості дорогоцінних металів на міжнародному ринку Нацбанк підвищив відпускні ціни на пам’ятні та ювілейні золоті монети в середньому на 30%. На 350 грн. подорожчали золоті монети 900-ї проби й вагою 15,55 г. «Тарас Шевченко», «Києво-Печерська Лавра», «Київський Псалтир», «Енеїда», «Успенський собор Києво-Печерської лаври», «Михайлівський Золотоверхий собор», «Різдво Христове», «Хрещення Русі» і тепер реалізують за ціною 1600 грн. без урахування вартості футляра. Золоті монети «Оранта» із серії «Духовні скарби України», які виготовлені із золота 999,9 проби, нині коштують від 320 до 2600 грн. в залежності від ваги і перебувають у числі найбільш дефіцитних монет України. Найменше, на 8%, зросла в ціні найдорожча монета «Пектораль», відкарбована Національним банком України у 2003 році, яка нині коштує 2800 грн. Не зросла ціна лише на найменшу золоту монету «Саламандра» 2003 року випуску й становить 150 грн. Також збереглись на рівні 500 грн./шт. ціни на біметалеві монети серії «Пам’ятки давніх культур України», які виготовлені із золота та срібла, й пам’ятні монети, виготовлені із срібла та недорогоцінних металів. Звичайно, підвищення відпускних цін Нацбанком не означає, що ринкова вартість перелічених монет у колекціях автоматично зросте на таку ж суму, адже їхня цінність значною мірою залежить від попиту серед колекціонерів. Проте ціни Нацбанку завжди були своєрідним орієнтиром при формуванні цін на ринку колекційних монет.

Між іншим Якщо ви все-таки надаєте перевагу зберігати рідні гроші у власній підконтрольній оселі — чекайте на нову 50-гривневу купюру, проте зважайте, що з’явиться вона в обігу лише з 29 березня. До цього часу жодних нових п’ятдесяток в Україні бути не повинно, і якщо вам таку пропонують до вказаного терміну, значить, це підробка. Банкноти нового зразка перебуватимуть в обігу одночасно зі старими п’ятдесятками. Проте, за словами голови Нацбанку Сергія Тігіпка, протягом 4-5 років Нацбанк має намір поступово вилучити з обігу 50-гривневі банкноти зразка 1996 року, замінивши їх новими. Оскільки НБУ дотримується позиції, відповідно до якої банкнота більшого номіналу повинна бути більшою і за розміром, розмір нової п’ятдесятки, яка має 15 елементів захисту, збільшено. Наступною банкнотою нового зразка, яку випустить в обіг НБУ, буде купюра номіналом 5 гривень. У першому кварталі 2004 року планується завершити розробку її дизайну, а в другому — уже ввести нову банкноту. Врешті, не так і важливо, які купюри шелестять у ваших кишенях — старі чи нові. Головне, щоб вони й надалі шелестіли, а ваші думки були пов’язані лише з тим, куди ж подіти зайві гроші.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також