Якщо у Рівному буде пожежа, з 16-го поверху врятують ліфтом

624 0

Ми у соцмережах:

Якщо у Рівному буде пожежа, з 16-го поверху врятують ліфтом

Рівненські вогнеборці нарешті мають автодрабину, якої місто потребувало ще понад 20 років тому — щоб у разі пожежі можна було рятувати людей з 16-го поверху. Але досі не могло собі дозволити через високу вартість: адже коштує така приблизно 50 мільйонів гривень. Проте нашим рятувальникам вона дісталася безкоштовно, як допомога від німецьких партнерів.

Кажуть, без цієї драбини зараз — ніяк. Бо в Рівному є 26 будівель вище 9 поверхів, з них дві — 16-поверхівки на вул. Гетьмана Мазепи та на вул. Василя Червонія. І з кожним роком кількість висоток у місті тільки збільшується. Пожежники ж досі мали на все місто дві старі драбини, які сягали висоти максимум 9-го поверху. А якби довелося рятувати когось вище, це було би великою проблемою.

Олексій Тимкін, заступник начальника 3-ї державної рятувальної частини 3-го державного рятувального загону ГУ ДСНС у Рівненській області:

— Ця автодрабина завдовжки 56 метрів, тож можемо рятувати людей уже з висоти у 54 метри! Це дуже крутий автомобіль, на ньому легко і швидко працювати. Сама машина-база 2017 року, але на ній стоїть установка-автодрабина 2023-го, тобто найсучасніша. Чому вона така важлива? Уявіть ситуацію: на висоті горить квартира. Люди страшенно бояться небезпечних ситуацій. Коли рятуєш людину з палаючої квартири, їй дуже важко пояснити, що вона має обережно стати на цю стару драбину і самостійно (хоча ти їй допомагаєш) спуститися по всіх цих щаблях донизу. З новою автодрабиною геть інакше — просто доставляємо людину в люльку (яка витримує 400 кг) і спокійно спускаємо вниз цією ж люлькою або ліфтом, що має вантажопідйомність 270 кг — це три врятовані людини. І все простіше, бо людина уже почувається безпечно і так не нервує.

І для гасіння пожежі теж зручніше, бо пришвидшує роботу. Тут уже є сухотруб, тож просто з собою в люльку кладеш пожежні рукави, на потрібній висоті їх під’єднуєш, спілкуєшся через радіостанцію, тобі подають воду і ти працюєш.

Стара автодрабина на базі ЗІЛ-131 і ця — це різниця в 30 років... Там із собою тягнеш все спорядження, рукава перекидаєш собі через ноги на плечі — і лізеш вперед по драбині нагору. А там ще пів метра відстані від драбини до вікна, а тобі ще треба туди перелізти та врятувати перелякану людину… Тобто нам є з чим порівняти. Дві старі автодрабини, звісно, теж залишаються в роботі. Але нова нам дуже допоможе.

З чим досі не можуть впоратися рятувальники, так це з масою припаркованих біля будинків автомобілів. Бо якщо вдень автомобілів меншає, коли власники роз’їжджаються по справах, то по вечорах біля багатоповерхівок — аншлаг. Це не просто заважає проїхати спецтехніці, так ще й зменшує висоту, до якої може дістати автодрабина. А для когось цей «мінус поверх» або втрачена хвилина можуть виявитися критичними.

Ігор Головко, начальник служби безпеки дорожнього руху ГУ ДСНС у Рівненській області:

— У місті й так щільна забудова, а люди ще хаотично паркують автомобілі навколо будівель. От наша нова автодрабина завдовжки 12 метрів, а в розкладеному вигляді (коли ставляться опори) — завширшки 5 метрів, це необхідна для її роботи вільна площина. Але не завжди це місце можна знайти, бо все заставлено автомобілями. Зокрема, дуже важко у вечірній час в спальних районах міста, а вдень — у центрі Рівного, та ж сама вулиця Мазепи, наприклад. Буває, що паркують авто у 2–3 ряди, на газонах... Тому й просимо містян: зверніть увагу, що рятувальникам треба прибути на місце максимально швидко і кожна секунда тут важлива. Тож залишайте свій транспорт не під під’їздами, а на автостоянках! Щоб ми могли заїхати під потрібну будівлю й розкласти драбину, щоб врятувати чиєсь життя і майно.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також