За нелегального працівника штраф — сто тисяч, а якщо втікає — триста

7678 3

Ми у соцмережах:

Під час перевірки

У рівненських підприємців — паніка, бо з початку жовтня їхню роботу стали масово перевіряти. Податкова разом з інспекцією праці шукають на підприємствах неоформлених працівників. Суми штрафів для роботодавців, які так економлять на податках, просто космічні.

Нещодавно інспектори побували в одному з рівненських call-центрів, який надає людям інформаційні довідки. За 20 нелегальних працівників контору оштрафували на 2 мільйони гривень. Попередньо відомо, що загальний розмір накладених на бізнес санкцій з початку року становить 27 мільйонів гривень. А податкова тим часом уже звітує, що за жовтень в області було прийнято на роботу 5 тисяч працівників, це вдвічі більше, ніж у вересні. Тобто результатами перевірок є не тільки штрафи, а й легалізація працівників.

Світлана Стельмащук, прес-секретар управління Держпраці у Рівненській області:

— Перевірки, які відповідно до оновлених нормативних документів називаються інспекційними відвідуваннями, проводилися і до цього. Це один із постійних напрямів роботи управління. Зокрема, підставою для проведення інспекційних відвідувань є звернення громадян, чиї трудові права порушують роботодавці. Наприклад, люди писали про те, що роботодавець їх брав на випробувальний термін, а потім звільняв та залишав без зарплати.

Але особлива увага в управлінні приділялася профілактичним заходам. Роботодавцям розповідали про відповідальність за непрацевлаштованих працівників. Так, за 9 місяців роботи вдалося легалізувати приблизно 1800 працівників. А з 5 вересня уряд оголосив про активізацію боротьби з тіньовою зайнятістю. З того моменту ми ще місяць проводили масштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію, а вже з 5 жовтня наші інспектори активізували інспекційні відвідування. Розмір штрафу за одного неоформленого працівника — 111 690 гривень. Якщо їх виявляють більше, то ця сума множиться на кількість неоформлених працівників.

Дуже багато людей під час приходу наших працівників просто втікає з роботи, закривають двері та створюють інші перешкоди. Проте усі їхні дії — даремні. Адже існує таке поняття, як створення перешкод інспекційному відвідуванню. Розмір штрафу за такі дії — понад 372 тисячі гривень. Проте це не означає, що на цьому інспекційне відвідування завершиться. Інспектори можуть прийти на підприємство знову. Люди мають зрозуміти, що оформлення належних трудових гарантій, в першу чергу, вигідно їм самим. Якщо ти не працевлаштований офіційно, то відстояти свої права майже нереально.

Роман Кашинчар, керівник Рівненської обласної асоціації підприємців:

— Ці перевірки — це палка з двома кінцями. Ніхто не буде дискутувати на тему того, що потрібно працювати легально. Адже саме податки від бізнесу забезпечують надходження до міського бюджету. Однак зі своєї сторони держава теж не надто старається, щоб допомогти та спростити діяльність бізнесу.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також