Забудьте про кефір: що не можна робити після сонячних опіків

527 0

Ми у соцмережах:

Забудьте про кефір: що не можна робити після сонячних опіків

Достатньо пів години побути під палючим сонцем і шкіра стає червоною. У більш тяжких випадках вона покривається пухирями та починає сильно пекти. І тоді люди починають вдаватися до «бабусиних рецептів», щоб вгамувати біль — найпоширенішими є кефір та сметана.

Однак дерматологи застерігають: будь-який засіб з жирами (кефір, сметана, олія, вазелін, гліцерин) створюють на місці опіків плівку, яка ускладнює циркуляцію повітря і заважає шкірі виводити тепло. Короткочасний ефект від холодного кефіру з’являється, але потім піднімається температура тіла і стає гірше. А бактерії, які входять до складу таких продуктів, можуть ще й спровокувати інфекцію.

Не рекомендують застосовувати лосьйон на спиртовій основі, горілку — пересушать шкіру.

Не можна використовувати й крем, який не призначений для шкіри з опіками. У кращому випадку він буде неефективний, в гіршому — закриє доступ до повітря, створить плівку і буде заважати швидкому загоєнню. Єдиний варіант — післяопікові засоби з пантенолом і вітаміном Е в складі.

Дехто протирає обпалену шкіру кубиками льоду, але холод уповільнює кровообіг і регенерацію шкіри.

Натомість, щоб полегшити свій стан, заваріть трав’яний чай з ромашкою або іншими заспокійливими травами, остудіть, нанесіть на бинт і прикладіть до палаючої шкіри. Можна використовувати для компресу м’якоть алое.

У перші дні після опіків потрібно пити більше звичайної води — до 3 л на добу. А ще — молоко, в ньому міститься натрій, який затримує вихід води з організму.

І ще одне застереження — не проколюйте пухирі, бо занесете в рану мікроби та інфекції. Якщо ви прокололи пухир випадково, то обробіть хлоргексидином і закрийте рану бинтом.

Утримайтеся від обдирання підсохлої шкіри — можна разом з мертвим епідермісом зачепити живу шкіру і занести мікроби в мікрорани. А ще можуть залишитися рубці на тілі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також