Заробив на копійку більше — втратиш пільгу

2550 0

Ми у соцмережах:

Заробив на копійку більше — втратиш пільгу

Із 1 липня пільги на «комуналку» та на послуги зв'язку втратить частина рівнян, які користувалися ними раніше. Усього в Рівному налічується 63,5 тисячі пільговиків різних категорій, і щонайменше третині з них доведеться порахувати середньомісячний дохід своєї родини. Якщо він перевищить визначену державою суму, то оплачувати рахунки відтепер доведеться повністю.

Комунальні_платежи_3 Про новий порядок нарахування пільг розповідає Наталія Шиляєва, начальник відділу персоніфікованого обліку міського управління праці та соціального захисту населення:

— Є перелік пільгових категорій, яким відповідно до змін у законодавстві пільги будуть надаватися з урахуванням доходу. Це учасники війни, члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, особи з особливими трудовими заслугами, батьки та вдови померлої особи з особливими трудовими заслугами, діти війни, жертви нацистських переслідувань, багатодітні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї, сім'ї опікуна, дружини (чоловіки) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІІ категорії, діти-інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС, пенсіонери МВС, податкові пенсіонери на пенсії, працівники кримінально-виконавчої служби на пенсії. Як же діє нова схема? Для розрахунку береться дохід не лише пільговика, але й усіх членів його родини. Якщо сукупний середньомісячний дохід на одну людину не перевищує або дорівнює 1710 гривень, то пільга буде. Якщо ця сума хоч на одну копійку вища, то вже ні.
— Чи всім пільговикам необхідно звертатися до управління?
— Пенсіонерам, які не працюють, розрахунок права на пільги проведуть автоматично. Пільгу буде втрачено лише якщо розмір пенсії більший за 1710 гривень. Але в такому разі пенсіонери можуть одразу звертатися за призначенням субсидії у ЖКП за місцем проживання, де фахівці допоможуть їм написати заяву та заповнити декларацію. Якщо ж пільговик або член його сім'ї, який користується пільгами, працює, навчається, одержує доходи від підприємницької діяльності або є непрацюючою працездатною особою, то пільговику потрібно звернутися в наше управління. Дохід для розрахунку права на пільгу береться за період із січня по червень.
— Яка категорія є найвразливішою? — Діти війни — це єдиний виняток, де принцип сукупного середньомісячного доходу не застосовується, бо їхня пільга не поширюється на інших членів родини. Наведу приклад: чоловік і дружина обоє є дітьми війни, у нього пенсія 1800 гривень, а у неї 1200 грн. В цьому випадку вона матиме пільгу, а йому знімуть, бо дохід перевищив мінімум у 1710 грн. — А якщо людина не встигне прийти у липні, щоб дізнатися, чи має право на пільгу?
— То зможе прийти у серпні. Якщо право на пільгу буде підтверджено, ми повернемо її з липня. Тобто якщо пільговик у серпні отримає платіжку і не побачить у ній пільги, панікувати не треба. Він приходить до нас і з'ясовує, чому так сталося. Наприклад, може бути, що пільговик звільнився з роботи і не повідомив про це Пенсійний фонд, тому в нас він досі значиться як працюючий. Думаю, що більшість тих, хто користувався пільгами, будуть мати їх і надалі.
Записала Олена ВЛАСОВА.

Довідка «РВ»

За консультацією рівняни можуть звертатися в каб. №15, що на другому поверсі управління праці і соцзахисту на вул. Соборній, 12. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційні коди та довідки про доходи пільговика та членів його сім'ї за 6 місяців, що передують місяцю звернення (окрім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги). Якщо ж доходів за цей період немає, треба принести документи, які це підтверджують — наприклад, трудову книжку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також