Затримали, обшукали та відпустили. Але... не попросили вибачення

2676 0

Ми у соцмережах:

Затримали, обшукали та відпустили. Але... не попросили вибачення

Два місяці минуло відтоді як по управлінню патрульної поліції Рівного хтось вистрелив з гранатомета. Хуліганів ще не знайшли. Натомість, як продовження історії, з'явилась скарга рівнянина на дії поліцейських, які його зупинили під час спецоперації з розшуку цих злочинців.

Нагадаємо, близько третьої години в ніч на 20 березня по управлінню патрульної поліції Рівного хтось здійснив постріл з гранатомета РПГ-22. Боєприпас попав у гараж, внаслідок вибуху було пошкоджено стіну та дах приміщення, потерпілих не було. Подію тоді класифікували як хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї, і саме за цією статтею Кримінального кодексу поліція, під керівництвом прокуратури, досі проводить розслідування. Про його результати правоохоронці поки не повідомляють, як свого часу не повідомили й чи хоча б чимось їм допомогла проведена після пострілу масштабна спецоперація «Перехоплення», під час якої вони зупинили «для перевірки» сотні авто. Рівнянин Юрій Коробчук був водієм одного з тих авто. У своїй скарзі, адресованій керівництву головного управління Нацполіції та департаменту внутрішньої безпеки в Рівненській області, прокуратури області, прокуратури міста та управління патрульної поліції Рівного, Юрій Коробчук пише, зокрема, таке: «Мене безпідставно зупинили 20 березня о 17.20 на вулиці Київській біля зоопарку, коли їхав за кермом автомобіля «Опель Вектра», в салоні якого також були мій брат Володимир та сусід Сергій, який проживає в селі Русивель на Гощанщині. Нас безпідставно затримали, з порушенням обшукали та перевірили особисті речі, хоч ми нічого протиправного не скоїли. Також з грубими порушеннями обшукали салон та багажник авто. Поліцейські були при виконанні службових обов'язків на двох приватних авто, що є порушенням. Я не порушив жодного правила дорожнього руху, й коли запитав, чому ж мене зупинили, отримав відповідь, що проводиться спецоперація й вони зупиняють авто й проводять перевірку, якщо їм видасться щось підозрілим. На запитання, що ж підозрілого в моєму авто, мені чи пасажирах, відповісти не змогли. Але відразу знайшли й підставу для затримання — побачили в мене на поясі пістолет, а в авто газовий балончик «Терен 4м», гумову палицю та наручники. Я одразу надав дозвіл на це й посвідчення приватного охоронця, але вони сказали, що в посвідчення закінчився термін дії. Хотіли все вилучити, але я не погодився, й вони викликали слідчо-оперативну групу. Слідчі та експерт приїхали, ввічливо представились, перевірили мій дозвіл на зброю й посвідчення охоронця, самі ще раз оглянули авто, взяли пояснення й сказали, що. жодних претензій до мене не мають. Після чого мене відпустили, й я нарешті після тригодинного затримання зміг-таки поїхати в Русивель, де проживає моя мама з братом, а також 91-річна бабуся, якій саме віз ліки. І, що головне, поліцейські навіть не вибачились». Людмила Суржук, прес-секретар прокуратури Рівненської області:

— Рівнянин звернувся до нас із первинною скаргою на неправомірні дії патрульних поліцейських. У зверненні не порушувались питання, які підпадають під кримінально карані дії. Тому Рівненська місцева прокуратура направила звернення рівнянина начальнику управління патрульної поліції Рівного Сергію Мерчуку з вимогою перевірити викладене й надати йому відповідь.

Оксана Юрченко, прес-секретар управління патрульної поліції Рівного:

— Після пострілу по управлінню в області було посилено заходи із забезпечення публічної безпеки та порядку і введено оперативні плани «Сирена», «Перехоплення» для затримання зловмисників. Для перевірки тоді зупиняли сотні автомобілів. Підстав для затримання рівнянина, який поскаржився, не бракувало. В нього була зброя, в авто — спецзасоби, в одного з пасажирів — речовина, схожа на наркотики. Чоловік спершу не хотів пред'явити дозволи на зброю та спецзасоби, тому й викликали слідчо-оперативну групу… Всі дії патрульних та викликаних поліцейських були виправдані й проведені з дотриманням вимог чинного законодавства. Аргументовану відповідь на свою скаргу рівнянин отримав без порушення визначеного терміну.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також