Рівнянину зробили унікальну операцію на нирці

4631 0

Ми у соцмережах:

Операційна бригада судинних хірургів, які провели унікальтну операцію чоловікові з підковоподібною ниркою

У відділенні судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні зробили унікальну операцію 71-річному мешканцю Рівного Миколі.

 Як повідомляє zaxid.net, оперувати рівнянина було ризиковано, проте наприкінці листопада лікарі узяли на себе таку відповідальність.

У чоловіка була вроджена вада – підковоподібна нирка, коли дві нирки зрослися між собою. Однак ця вада тривалий час не давала про себе знати, чоловік нормально жив до тих пір, поки у нирці не утворився камінь. Це було у 1992 році.

Рік тому Микола Іванович відпочивав у Трускавці і у нього зрушився камінь. Чоловікові терміново зробили комп’ютерну томографію і видали несподіваний діагноз: камінь у нирці, звісно є, але він не становить загрози. Загрозою для життя є аневризма (вип’ячування) аорти, доволі великих розмірів, яка утворилася під підковоподібною ниркою і добратися до якої практично неможливо.

«Треба було якось рятуватися. Місцеві лікарі порадили їхати до столиці, в інститут О. Шалімова. Мене в інституті госпіталізували, провели різноманітні обстеження. І лікарі сказали, що дуже складна ситуація, бо аневризма знаходиться під нирками і до неї практично не має доступу, щоб її видалити і поставити протез. Якщо коротко, то мене відмовилися оперувати. Порадили стежити за тиском, дотримуватися дієти, фізично не працювати і з тим я поїхав додому», – розповів Микола Іванович.

Утім, чоловік і його донька добре розуміли, чим може загрожувати розрив аневризми аорти. Якщо вона розірветься, врятувати чоловіка не вдасться, тож почали шукати вихід із ситуації. Судинні хірурги з Рівного, за словами чоловіка, порадили їхати до Львова, до судинного хірурга, професора Ігоря Кобзи.

У Львові чоловіка ще раз ретельно обстежили. Аневризма збільшувалася у розмірах і вже почала рватися. Окрім того, була ще судинна аномалія. Здебільшого до нирки йде одна велика судина, а у чоловіка йшло аж шість дрібних судин, чотири з яких відходили від самої аневризми. До і так складної ситуації, додалася ще й ниркова недостатність. У судинах, що відходили від аневризми, утворилися тромби, через що порушилося кровопостачання нирки.

«Лікарі сказали мені все як є і я вирішив покластися на волю Божу і хірургів, погодився на операцію», – каже Микола Іванович.

До операційної бригади окрім професора Ігоря Кобзи увійшли судинні хірурги Тарас Кобза, Юлія Мота, Юрій Харкавий і анестезіолог Роман Михальчук. Операція тривала п’ять годин.

Така патологія, як у рівненчанина, за словами професора, зустрічається вкрай рідко – одна на кілька десятків тисяч операцій. До львівських судинних хірургів останній раз пацієнт зі схожою патологією звертався 10 років тому, але у нього не була така складна операція, як у Миколи Івановича.

Лікуюча лікарка Миколи Івановича Юлія Мота повідомила, що у суботу, 30 листопада, пацієнта планують виписати додому.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також