«Золота акція» Куриса, або Хто врятує Третяка?

7042 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Другий тур виборів міського голови Рівного минув не так давно, але про них вже почали забувати. В уяві рівнян міський голова Олександр Третяк уже має всі повноваження і вже повинен вирішувати, як житиме місто далі. Втім, нині у формуванні міської влади все тільки починається.

 У четвер відбудеться перша сесія нової Рівненської міської ради, на якій депутатські фракції сформують більшість, оберуть секретаря ради, призначать заступників міського голови та оберуть голів профільних депутатських комісій. Саме у четвер вирішиться, чи зможе Третяк бути повноправним міським головою? чи насправді буде головою без влади.

Щоб краще зрозуміти ситуацію, давайте пригадаємо результати виборів до Рівненської міської ради. Отож переможцем на виборах стала партія "Європейська Солідарність” - 10 мандатів. По сім депутатів - у "Рівне разом" та "Слуги народу". Ще по п'ять депутатів - у "Батьківщини" та партії "Голос". Та по чотири депутати - у партії "За майбутнє" та ВО "Свобода".

Загалом у міській раді 42 депутати і плюс голос міського голови. Тобто, щоб мати мінімальну більшість, потрібно зібрати 21 голос депутатів, плюс голос міського голови. Це у випадку, якщо коаліція буде навколо партії, яка перемогла на виборах. Але тут є нюанси.

На сьогодні варіантів створення більшості у міській раді є два: на основі партії "Європейська Солідарність" або ж на основі партії "Слуга народу". Однак в обох випадках ключовими гравцями є не ці партії, а "Рівне разом", яку пов'язують з впливовим рівненським бізнесменом Романом Курисом. Саме у "Рівне разом", як кажуть у політиці, є "золота акція". В обох варіантах коаліції саме від них залежить, яка буде більшість.

На сьогодні найбільш реальним форматом коаліції є: "Європейська Солідарність", "Рівне разом", "Голос" та "Свобода". Разом вони набирають 26 голосів плюс голос міського голови. Непоганий запас міцності, навіть у випадку, якщо на сесію хтось не прийде. Однак є "але". У цьому форматі передбачається збереження контролю "свободівця" Юрія Осіпчука над медичною галуззю Рівного. Або як голови депутатської медичної комісії. Або ж у форматі начальника управління охорони здоров'я. Або ж в обох статусах відразу. Такий розклад не влаштовує частину депутатів з фракцій майбутньої коаліції. А відтак може не вистачити голосів при обранні секретаря та призначенні заступників міського голови.

Тут ще варто зазначити, що "Свобода" і "Рівне разом" у цій міській раді є, скажімо так, партнерами. Депутати від "Свободи" тісно пов'язані з тими людьми, які стоять за "Рівне разом". Про це варто пам'ятати, коли підійдемо до розгляду іншого варіанта коаліції.

Щодо кандидатури на секретаря ради у цьому форматі більшості, то мені доводилось чути два прізвища. Почну з того, що посада секретаря має відійти до "Рівне разом". Ще у минулій статті я називав кілька прізвищ людей з цієї партії, які могли б зайняти це місце - Сергій Рибачок та Віктор Шакирзян. На мій погляд, більш ймовірним є призначення Віктора Шакирзяна. Зрештою, це людина, яка отримала довіру безпосередньо виборців. До того ж, як доводилось чути в середовищі депутатів від "ЄС": "Якщо стане Рибачок, тоді Третяк просто працюватиме мером в секретаріаті Рибачка". Окрім того, саме на Рибачка повісили програш Шакирзяна у другому турі. Тому більш ймовірним та логічним є обрання Шакирзяна секретарем ради.

У другому форматі коаліції міський голова від "Європейської Солідарності" може отримати більшість, сформовану навколо "Слуги народу". А відтак і секретаря від партії Володимира Зеленського. До більшості можуть увійти: "Слуга народу", "Рівне разом", "За майбутнє" та "Свобода". Така коаліція матиме 22 голоси. Як то кажуть, "впритик", але ситуативно вони можуть розраховувати на деяких депутатів від "Батьківщини" і "ЄС". В такому випадку варіантів секретаря може бути три. Той же Віктор Шакирзян від "Рівне разом". Або ж Юрій Чаборай чи Віталій Коваль від партії "Слуга народу".

Чаборай довго йшов до активної політики, спочатку через партію "Батьківщина" та зрештою став депутатом від "слуг" і налаштований таки отримати результат. Віталій Коваль може піти на посаду секретаря, якщо розумітиме, що на посаді голови Рівненської обласної адміністрації його час добігає кінця. В цьому варіанті коаліції "Свободі" також віддають контроль над медициною. Але вже без особливих претензій від інших депутатів більшості.

Як бачимо, в обох варіантах все залежить від того, що вирішать в "Рівне разом". Як сказав мені один розумний чоловік: "Шакирзян і Курис зараз можуть вирішувати - чи рятувати Третяка, чи знищувати". Можливо, трохи різкувато, але щось у тому є. Однак є й інші варіанти коаліції. Вони розглядались і обговорювались, але з різних причин були відкинуті. Одним з таких варіантів було формування більшості у форматі: "Європейська Солідарність", "Голос", Батьківщина" і "За майбутнє" (або "Свобода"). В такому випадку коаліція мала б 24 депутати плюс голос міського голови. А на секретаря ради розглядалась кандидатура Олександра Курсика від "Батьківщини".

Хоча на мій суб'єктивний погляд, найкращим варіантом більшості було б поєднання "Європейської Солідарності", "Рівне разом", "Батьківщини", "Голоса" та "Свободи". Разом це дало б 31 голос і зрозумілий формат для виборця. Тоді б в опозиції опинились "Слуга народу" та "За майбутнє". Однак такий формат навіть не обговорювався. Запитаєте, чому? На мій погляд, заважають амбіції та невміння домовлятись.

Вже у четвер побачимо, який сценарій спрацює. Важливим фактором ще буде сьогоднішня сесія Рівненської обласної ради і формат більшості, який складеться там. Уже можна припустити, якщо сьогодні головою облради стане Сергій Кондрачук від "ЄС", то в міській раді більшість буде сформована навколо "Європейської Солідарності". Якщо ж головою облради стане Андрій Карауш від "Слуги народу", то варто очікувати й "зеленої" більшості у міській раді. Тому запасаємось терпінням, попкорном і спостерігаємо.

Олексій Кривошеєв


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також