«Золоті» тюльпани: у скільки обійдеться краса на клумбах Рівного?

6 0

Ми у соцмережах:

«Золоті» тюльпани: у скільки обійдеться краса на клумбах Рівного?

Місто хоче закупити 25 з половиною тисяч цибулин тюльпанів, які цієї осені висадять на клумби працівники тресту зеленого господарства. З бюджету готові заплатити за це 362,2 тисячі гривень — що майже удвічі більше, ніж на це виділяли торік. Поставити цибулини мають до кінця жовтня, щоб навесні центр Рівного знову прикрашали різнобарвні тюльпани.

Тендер на «Прозорро» був запланований минулого тижня, однак торги 24 вересня не відбулися, бо жодного бажаючого узяти в них участь не знайшлося. І все ж, звідки така сума?

Начальниця дільниці озеленення тресту зеленого господарства Валентина Цуркан розповіла журналістам, що ціни нині зростають на все, а рік на цибулини тюльпанів неврожайний. Посадкового матеріалу з минулого сезону не так багато, як хотілося б, адже чимало цибулин з міських клумб цього року покрали хулігани, а дещо підпсувала погода.

— Були несприятливі погодні умови, дуже рання весна. Сама цибулина була недозріла, не збереглася у тій якості. Зазвичай ми завжди забираємо, привозимо, доглядаємо за тими тюльпанами, так само висаджуємо. Але в цьому році виникла потреба трошечки більше закупити тюльпанів. Це голландські сорти тюльпанів, які ми завжди висаджуємо на наших локаціях. Будуть деякі сорти-новинки, — пояснює Валентина Цуркан.

З одного боку, рівняни уже звикли до яскравих клумб довкола майдану Незалежності, біля краєзнавчого музею на Лебединці та уздовж центральних вулиць і охоче біля них фотографуються. Та чи доцільно щороку закуповувати однорічники, які недовго тішитимуть око, а за 2–3 тижні взагалі втратять декоративність? Є думка, що альтернативою «килимовим» посадкам тюльпанів могло б стати вдале поєднання з багаторічниками, що в перспективі обійшлося б дешевше, а виглядало б — не гірше.

Оксана Майборода, екоактивістка, депутатка міської ради Рівного:

— Варто було б запитати думку самих мешканців міста: чи доцільно витрачати на це кошти під час війни, чи варто шукати інші варіанти? Як на мене, логічна відмова від зайвих витрат, економія і все — на ЗСУ. Або вже краще багаторічні рослини посадити, які живуть не лише один сезон. Інша справа, якби йшлося про залучення гранту чи подаровані рослини від людей, від бізнесу (якщо у когось є бажання долучитися) — це було б класно, місто мало б стимулювати і підтримувати такі проєкти. У Львові, наприклад, тюльпани не закуповували, бо тисячі цибулин безкоштовно отримали від Нідерландів на знак підтримки України.

Тим часом ГО «Екоклуб» пропонує рівнянам оцінити інший варіант озеленення міста. Ще у квітні спільно з вихованцями Екологічного клубу ПДМ та за згоди ТЗГ на одній з клумб на вулиці Київській вони створили експериментальну квіткову луку, де висіяли понад 20 видів рослин — від маків і волошок до дикої моркви. Зелена зона стала прихистком для корисних комах і утримувала вологу в ґрунті. Такі луки можна створювати там, де потрібно підтримати різноманіття місцевих квітів і треба «видворити» інвазивні будяки амброзію, осот, золотарник та інші. Виглядає гарно, а коштів на це багато не треба.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також