Зубний скрегіт — як позбутися?

381 0

Ми у соцмережах:

Фото Depositphotos

Ви можете й не помічати, що скрегочете зубами, бо, як правило, це стається вночі й триває лише 10–15 секунд. Якщо вранці ви прокидаєтеся з головним болем і напруженими лицьовими м’язами, а зуби стали реагувати на солодке та холодне — це може свідчити про те, що ночами вас мучить зубний скрегіт — бруксизм.

Не варто ігнорувати прояви цієї хвороби. Але регулярні напади бруксизму можуть спричиняти зубний і головний біль, передчасне стирання емалі, пошкодження металевих і керамічних коронок, розхитування зубів, проблеми зі скронево-нижньощелепними суглобами, пародонтит.

Причини, які провокують виникнення бруксизму, до кінця не вивчені. Розвитку захворювання сприяють сильні емоційні потрясіння, тривала нервова напруга, підвищена тривожність. Бруксизм часто виникає в людей із хворобою Паркінсона, епілепсією, енурезом, ураженням трійчастого нерва, захворюваннями хребта. Неправильний прикус, скупченість зубів, погано підібрані зубні протези, пломби або брекет-системи також можуть стати причиною бруксизму. Додаткові фактори ризику: патології лор-органів (хронічний риніт, аденоїди, викривлення носової перегородки), черепно-мозкові травми, прийом антидепресантів, шкідливі звички, наявність гельмінтів в організмі, зловживання кавою та жувальною гумкою, неправильне харчування.

Якщо ви підозрюєте в себе бруксизм або ж про це вам розповіли ваші рідні, спочатку варто звернутися до стоматолога. Для виявлення причини зубного скреготу та призначення терапії часто залучають інших фахівців — невролога, отоларинголога, гастроентеролога, психотерапевта.

Комплексне лікування бруксизму може включати прийом медикаментів (легкі снодійні та седативні засоби, вітаміни групи В, препарати магнію та калію), носіння захисних кап, масаж, фізіотерапію, психотерапевтичні методики.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також