«Стрибає» тиск. Що робити?

6469 0

Ми у соцмережах:

«Стрибає» тиск. Що робити?

Ми звикли, що артеріальний тиск може бути нормальний, підвищений чи знижений. Але у багатьох, особливо людей похилого віку, показники тиску протягом години можуть «стрибнути» від високого до дуже низького або навпаки. Якщо стрибки кров’яного тиску ви фіксуєте регулярно, не ігноруйте цей сигнал організму, а терміново зверніться до сімейного лікаря чи кардіолога. У цього явища може бути багато причин — як досить безпечних, так і тих, що свідчать про серйозні проблеми зі здоров’ям.

До основних факторів, здатних спровокувати коливання АТ навіть у здорової та молодої людини, належать: стрімкий підйом з ліжка; будь-які різкі рухи, особливо головою; фізичні навантаження; сильні переживання та стреси; перепади температури повітря, що призводять до швидкого звуження або розширення судин; зневоднення організму. Також проблеми з тиском здатні спричинити зміна погодних умов (характерно для метеозалежних людей), хронічне недосипання, побічна дія деяких ліків, вживання певних продуктів і напоїв (надто солоних страв, міцної кави, алкоголю), куріння. Але при цьому в здорової людини показники артеріального тиску лише трохи відхиляються від норми й швидко до неї повертаються.

Часті причини різких стрибків тиску в людей похилого віку — це різні хронічні захворювання, як-от вегетосудинна дистонія, хвороби серця, надниркових залоз і щитоподібної залози, атеросклероз, патології головного мозку (пухлини, порушення циркуляції крові, запалення), шийний остеохондроз, грижа, цукровий діабет.

Крім того, у похилому віці відбуваються зміни в організмі, які можуть бути причиною коливання тиску: підвищення в’язкості крові, втрата еластичності судин та їх ламкість, утворення атеросклеротичних бляшок і тромбів, посилення навантаження на серце, порушення обмінних процесів.

Різкі перепади тиску для людей старше 60 років становлять більшу небезпеку, ніж стабільно високі чи низькі показники. Вони в кілька разів збільшують навантаження на серце, прискорюючи його зношування, й провокують гіпертонічний криз, здатний стати причиною інфаркту міокарда. Також стрибки АТ можуть спричинити ураження судин головного мозку, ішемічну хворобу серця, інсульт.

Щоб мати уявлення про показники свого АТ, потрібно вимірювати його кілька разів на день за допомогою тонометра. Але запідозрити коливання кров’яного тиску можна й за погіршенням самопочуття, що супроводжується такими симптомами: головним болем і запамороченням, чергуванням почервоніння та блідості шкіри, шумом у вухах, появою «мушок» перед очима, онімінням пальців, холодними кінцівками, тремтінням у м’язах усього тіла. Також може спостерігатися уповільнення або пришвидшення серцебиття, відчуття нестачі повітря, задишка, ниючий або оперізуючий біль у грудях, посилене потовиділення, виражена слабкість і розбитість. Іноді спостерігається нудота і блювота, втрата свідомості та судоми.

Із проблемою різких перепадів тиску варто звернутися до сімейного лікаря, який направить на обстеження: загальні аналізи сечі та крові, дослідження рівня глюкози та холестерину в крові, УЗД внутрішніх органів, ЕКГ, добове моніторування АТ. Відповідно до результатів буде призначено лікування.

Але є загальні профілактичні рекомендації: регулярно контролюйте свій рівень артеріального тиску; відмовтеся від міцної кави та чаю, куріння і вживання алкоголю; їжте менше жирного та солоного, більше — овочів, фруктів, морської риби; збільште рівень помірної фізичної активності, ходіть пішки мінімум 5 разів на тиждень по 30 хв.; нормалізуйте сон і режим дня; підтримуйте свою оптимальну вагу; не зловживайте препаратами, які швидко знижують тиск, — їх можна приймати лише за призначенням лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також