Маєте нове авто або велику квартиру — субсидії на Рівненщині не дадуть

905 0

Ми у соцмережах:

Маєте нове авто або велику квартиру — субсидії на Рівненщині не дадуть

Цього року на Рівненщині поменшало тих, хто отримує субсидію. Причин вистачає: комусь підвищили пенсію, хтось через війну в країні виїхав за кордон, а дехто понад три місяці боргує за комуналку. Також субсидію припинять видавати, якщо під час перевірки виявлять, що в прохача є велика сума на депозитному рахунку чи купив новий автомобіль. А трапляється, хтось просто перейшов з субсидії на пільгу на літній період, а на опалювальний сезон — знову просить.

Наталія Лещенко, начальниця відділу надання житлових субсидій Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області:

— Функції щодо призначення житлових субсидій ми перебрали на себе з 1 грудня 2022 року. Для порівняння, ще у жовтні 2021-го було понад 60 тисяч субсидіантів у нашій області, а в цьому році з 1 жовтня маємо нарахованих та виплачених субсидій понад 47 тисяч. Зокрема, з 1 травня, бо закінчився опалювальний сезон, припинили субсидію 15 тисячам домогосподарств — це громадяни, які отримували субсидію як ВПО, за договором оренди, або ті, де в складі домогосподарства є прописані громадяни, але фактично не проживають. Цим субсидіантам треба до нас звернутися і поновити призначення житлової субсидії.

Який середній розмір субсидії нині на Рівненщині? Якщо порівняти статистичні дані, то у січні 2023-го це було 2 тисячі гривень і 67 копійок. А на сьогодні, за жовтень (початок опалювального періоду) це 838 гривень.

Щодо умов призначення житлової субсидії, то на неї мають право громадяни, які працюють та сплачують єдиний соціальний внесок. Також це ті, хто отримує соціальну допомогу як особи з інвалідністю або ті, хто не має права на пенсію, але мають більше 15 років страхового стажу. Так само громадяни, які перебувають у відпустці по догляду за дітьми до трьох років, студенти, які отримують стипендію, пенсіонери... А відмовлено може бути, наприклад, якщо маєте велике житлове приміщення: індивідуальний будинок площею більше 240 м2 або квартиру площею більше 130 м2. Або якщо у власності є автомобілі, випуском до 5 років один і більше, або два автомобілі до 15 років випуску.

Якщо відбулися зміни, про них обов’язково потрібно повідомляти протягом 30 днів. Наприклад, ви одружилися або прописали до себе інших громадян. Тому що ці зміни впливають на розмір житлової субсидії. До речі, діти, яким вже виповнилося 18 років і є студентами, також мають повідомляти про зміни.

Заяву на призначення субсидії можна подати в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду у Рівненській області. Також можна це зробити через ЦНАПи, через громади, в електронному варіанті через веб-портал або надіслати заяву поштою. Ці заяви заходять на верифікацію. Тобто проходить перевірка по паспортах, ідентифікаційних кодах, з державної податкової служби по заробітній платі та інших видах доходу, реєстрація шлюбу... Після того уже вирішується питання щодо надання житлової субсидії.

Є також субсидія на придбання твердого пічного палива — дров. На це мають право домогосподарства, у яких відсутні будь-які альтернативні види опалення: газ або електрика, а лише пічне. Про це вони зазначають нам у декларації і в заяві, що вони користуються саме таким опаленням.

Звісно, ми чули про експериментальний проєкт, який пропонує прем’єр-міністр Денис Шмигаль — іде розмова збільшити цю норму до 16,2 тисячі гривень на одне домогосподарство. Якщо Кабінет Міністрів прийме таку постанову, ми будемо її виконувати. І в нас будуть проведені або автоматичні призначення, або автоматичні перерахунки. До речі, щодо субсидії на тверде паливо громадянам треба обов’язково звертатися кожного року, щоб визначити, що вони досі користуються пічним опаленням і що в їхньому господарстві не відбулося ніяких змін. Така допомога надається тільки раз на рік, а під час нарахування субсидії враховується розмір доходів членів сім’ї за минулий рік.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також