Оствиця просить у міста землю — на пів століття

825 0

Ми у соцмережах:

Оствиця просить у міста землю — на пів століття

На лівому березі Басівкутського озера уже кілька років діє парк історичної реконструкції «Оствиця», де можна поринути в атмосферу Давньої Русі — взятися за весла на дерев’яних човнах, постріляти з лука, зліпити собі глиняного горщика, а віднедавна й скуштувати страви з печі за старовинними поліськими рецептами. Також це місце стало популярним для фотосесій та проведення концертів просто неба, а ще — через місцевих домашніх та диких тварин. Облаштувала усе це команда ентузіастів, які цікавляться історією — щось зробили за власні зароблені кошти, щось за спонсорські. Земля ж тут міська, і за документами нею опікується трест зеленого господарства.

Але у січні громадська організація «Клуб історичної реконструкції «Оствиця» подала заяву до міської ради, в якій просить надати в оренду 24 сотки строком на 49 років — під творчі майстерні. Це дві ділянки на вул. Марусі Чурай.

«Земельна» депутатська комісія не проти, але пропонує дати землю лише на 25 років. Остаточне рішення буде за сесією міської ради.

Юрій Ойцюсь, ініціатор створення «Оствиці»:

— Йдеться саме про ті дві ділянки (більшу і меншу), де уже розміщено наші майстерні, де стоїть Гостинна хата, а у майбутньому плануємо ще кузню облаштувати. Хочеться зробити там вулицю прадавніх ремесел, де працюватимуть народні майстри та проводитимуть для всіх охочих майстер-класи. І відвідувачам буде цікаво — тут звірів погодували, там пішли щось із глини чи з соломи цікаве своїми руками створили. Але треба зробити, щоб все було офіційно, щоб не було якихось колізій і люди могли спокійно офіційно працювати. Через те, що у нас немає землі, не можемо навіть отримати гроші грантові, які виграємо.

Усю ділянку, на якій діє парк історичної реконструкції, ми не просимо в оренду, не «потягнемо» просто. Лише дві ділянки загальною площею 2477 кв. м, та навіть за них можна очікувати до 30–40 тисяч гривень оренди у рік. Ми — проєкт, який вже на ділі довів свою потрібність і туристичну привабливість для міста, і сподіваємося, що міська влада та рівняни нас підтримають. Про Оствицю уже знають по інших містах, за кордоном. Люди спеціально їдуть заради тих самих нутрій, човнів.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Я вважаю, що це буде правильне рішення — віддати цій команді в розпорядження землю, щоб вони могли далі творити. Тут є ще й юридичний бік, бо це дасть їм можливість брати участь у грантових програмах і залучати кошти, в тому числі міжнародні. Якщо вони матимуть землю, то це розширить їхні можливості з розбудови відпочинкової території для міста — це правильно. І це ще буде певною мірою застереження для охочих побудувати там якісь заклади харчування чи «мисливські будиночки»…

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також