200 найбагатших людей України

2982 0

Ми у соцмережах:

200 найбагатших людей України

Щоб розбагатіти в Україні, мало просто працювати, потрібно вміти робити цінності «сімейними». Фурнал «Фокус» представляє щорічний рейтинг найбагатших людей країни. Влада і бізнес в Україні зливаються. У нинішньому рейтингу найбагатших українців шість чиновників вищого рангу, найзаможніший з яких — нещодавно призначений міністром економіки Петро Порошенко (№19), 36 народних депутатів, 19 депутатів місцевих рад. Це майже третина всього списку.

Ближче до каси Якщо в 2011-му влада виробляла і роз’яснювала нові правила гри, то цього року всім вже зрозуміло, як грати. Показова історія Василя Хмельницького (№23), котрий втратив за останній рік статус мільярдера. Окружний адміністративний суд столиці скасував рішення про виділення близьким до нього структурам землі під реконструкцію столичного аеропорту Жуляни. Пізніше все повернули, щоправда, у бізнесмена з’явився партнер в особі Юрія Іванющенка (№26). Крім того, за словами аналітиків ринку, 50-відсоткову частку в деяких будівельних об’єктах Хмельницький віддав структурам, близьким до бізнесмена Вагіфа Алієва, якого називають партнером Дмитра Фірташа (№5).

№2 у рейтингу — Вадим Новинський. Смарт Холдинг. $4,373 млрд.
Не дивно, що найкращі результати показують ті, хто вхожий до Віктора Януковича і його оточення. Ринат Ахметов у черговий раз посів перший рядок нашого списку. За минулий рік його статки збільшилися на $3 млрд. Він продовжує консолідувати активи, купувати обленерго, агропідприємства, а завдяки тому, що холдинг вертикально інтегрований — тобто всередині компанії є весь ланцюжок процесів виробництва, — на його оцінку не занадто сильно впливають коливання ринку. Консолідує активи і Дмитро Фірташ. Зараз у його руках зосереджена практично вся хімічна промисловість країни. Тільки три найбільших підприємства — черкаський «Азот», сєвєредонецький «Азот» і «Стірол», придбані цього року, коштували йому як мінімум $1,5 млрд. На думку експертів, за цими угодами стоїть російський капітал.
№3 у рейтингу — Ігор Коломойський. Група «Приват». $4,187 млрд.
Проривом року можна з впевненістю назвати «виступ» Юрія Іванющенка. Він збільшив свої статки у сім разів і практично став мільярдером. Варто відзначити, що нинішня оцінка більш коректна, ніж у попередньому рейтингу. Впливовий регіонал поступово виходить з тіні. І якщо в 2011-му Фокусу доводилося буквально по крупинках збирати інформацію про підприємства, які належать Іванющенку, то цього року його партнер Іван Аврамов (№59) в інтерв’ю Forbes розкрив карти — перелічив активи, що перебувають у них у власності. Головний новачок рейтингу — Олександр Янукович (№103), старший син Президента. Невеликий капітал майже в $100 млн. і всього кілька компаній, про які достеменно відомо, що вони належать Януковичу-молодшому, — це тільки початок. Оскільки в головні фінансові і силові відомства на ключові посади призначають людей з оточення президентського сина, експерти одностайно сходяться в думці: фінансові потоки України перерозподіляються на його користь. Торік, наприклад, Державну податкову адміністрацію (ДПА) перевели на обслуговування у Всеукраїнський банк розвитку, який належить Олександру Януковичу. До цього податківців обслуговував державний Укрексімбанк. Колишній голова податкової Віталій Захарченко (зараз очолює МВС) і нинішній глава ДПА Олександр Клименко — друзі Олександра Януковича. До речі, у нинішньому рейтингу немає ще одного його друга — Сергія Арбузова. Торік Фокус включив його в список на підставі декларації, в якій значився отриманий у 2010 р. прибуток у розмірі 150 млн. грн.; цього разу, не маючи підтверджених даних, редакція вирішила виключити главу НБУ з рейтингу.

Далі від каси Бізнесмени, чиї відносини з діючою владою не настільки близькі, замість консолідації активів віддають перевагу диверсифікованості бізнесу і придбанню активів за кордоном. Наприклад, Андрій Веревський (№15), власник «Кернел Груп», вийшов на ринок нерухомості і придбав KDD Group, а також компанію «Російські масла», яка володіє трьома маслоекстракційними заводами (МЕЗ) у Росії. Веревський планує побудувати в РФ ще й маслодобуваючий завод. Взагалі, бізнесмени, чия сфера інтересів зосереджена на харчовій промисловості, все ретельніше дивляться на свій основний експортний ринок — Росію як на країну, де можна розміщати виробничі майданчики.

№4 у рейтингу — Геннадій Боголюбов. Група «Приват». $4,187 млрд
Втім, це стосується й інших галузей. Наприклад, В’ячеслав Богуслаєв (№30) придбав 60% акцій Оршанського авіаремонтного заводу в Білорусі, а Костянтин Жеваго (№6) має намір розпочати будівництво металопрокатного заводу на північному сході Угорщини. А от екс-співвласники «Запоріжсталі» Алекс Шнайдер (№16) і Едуард Шифрін (№17) після продажу своєї частки комбінату взагалі воліють інвестувати за межами України. Їхній холдинг Midland Resources вже володіє активами у Вірменії, Сербії, Ізраїлі й Росії. Загалом за минулий рік 200 найбагатших українців «втратили» у вазі. Сумарний капітал двохсот українських багатіїв цього року — $85,2 млрд., тоді як у минулому він становив $93 млрд. Насамперед це пояснюється зниженням вартості їхніх активів на фондових майданчиках, оскільки всі публічні компанії оцінювалися за їхньою ринковою капіталізацією, а непублічні — порівняльним методом з публічними компаніями-аналогами, що торгуються на фондових біржах Східної Європи і СНД. Український фондовий індекс за підсумками 2011 року втратив 38%.
№5 у рейтингу — Дмитро Фірташ. DF Group. $2, 834 млрд
Слід зазначити і зниження світових фондових індексів. Це відчули в першу чергу аграрії, які переважно торгуються на іноземних майданчиках. Надлишок виробництва і розчарування іноземних інвесторів призвели до того, що акції українських аграрних підприємств втрачали в ціні. Так, наприклад, статки Юрія Косюка (№13), Андрія Веревського (№15) і Олега Бахматюка (№34) зменшилися на 40-60%. Проблеми є й в Ігоря Коломойського (№3), чий ферросплавний бізнес переживає не найкращі часи. До того ж практично втричі упала капіталізація «Укрнафти», а «Дніпроенерго», яке давно цікавило Коломойського, довелося віддати Ринату Ахметову. У результаті статки співвласника групи «Приват» скоротилися з $5,3 млрд. до $4,2 млрд.
Новачок рейтингу — Олександр Янукович, старший син Президента, значиться під №103
Немаловажливим для українських бізнесменів, особливо зайнятих у секторі важкої промисловості, був і вплив європейської кризи. Але зараз, на думку експертів Фокуса, ситуація нормалізується, і за I квартал ринки показують позитивну динаміку, а отже, вже під кінець року вартість активів найбагатших людей країни може зрости на 10-15%. Звичайно, з назви компанії, яка належить великому бізнесмену, складно зрозуміти, що саме виробляє той чи інший учасник рейтингу. Тому цього року редакція вирішила зробити рейтинг найбагатших українців ближче до народу і наочно показати, які товари і послуги ми щодня купуємо в цих людей. І, відповідно, як кожен з нас особисто впливає на фінансове благополуччя українських багатіїв.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також