40% хлібопекарських підприємств — збиткові

1692 0

Ми у соцмережах:

40% хлібопекарських підприємств — збиткові

Хлібопекарі почали підвищувати ціни на хлібобулочну продукцію від 7 до 15% по Україні. Така ж ситуація із зростанням цін у сусідній Росії. Відсутність поставок дешевого борошна від держави, відчутне подорожчання бензину, газу й електроенергії в січні 2011 року підвищили собівартість виробництва вітчизняного хліба знову.

Торік ціни на масові сорти хліба залишалися відносно стабільними. За підрахунками об’єднання «Укрхлібпром», з січня по грудень 2010 пшеничний хліб в Україні подорожчав всього на 6%, житньо-пшеничний — на 7%. При цьому з липня по серпень 2010-го ринкова ціна продовольчої пшениці зросла на 50%: з 1200-1250 грн./т до 1820-1850 грн./т. У результаті восени подорожчали всі «похідні» зернових (борошно, крупа, макарони, кондитерські вироби). І тільки хліб залишився осторонь. З одного боку, свою роль відіграло адміністративне держрегулювання виробництва хліба. З іншого — допомогло борошно з Аграрного фонду, яке пекарям в певних обсягах продавали за пільговими цінами, — відзначає гендиректор об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко. В об’єднанні вважають: якщо держава натомість посилить адміністративний тиск, хлібозаводи будуть зупинятися. Це звичайна математика: зросли в ціні складові хліба, значить, має зрости й кінцева ціна на продукт, бо резервних джерел доходу в хлібопекарських підприємств немає. Сьогодні середня рентабельність хлібопекарського виробництва становить близько 3,1%. Для порівняння гранична рентабельність аптек становить 12-25%. За дев’ять місяців 2010 року 40% хлібопекарських підприємств виявилися збитковими зазначають в «Укрхлібпромі». Хоча ще в 2009 році їх було близько 33%. Виробники скаржаться на те, що самотужки не можуть рік у рік під вибори фінансувати дешевий хліб для всієї України. Найправильнішим сценарієм розвитку для галузі, на думку хлібопекарів і деяких чиновників, повинен стати її перехід на дотації малозабезпеченим і справедливі ринкові ціни на хліб для тих, хто може дозволити собі придбати й авто, і нові будинки, не те що дорожчий на 20 копійок хліб. Також хлібопекарі вважають, що зарадити ситуації з цінами може аналогічна сільському господарству схема оподаткування — коли галузі залишають в розпорядженні ПДВ. Зауважують, що в Росії для хлібопекарів запровадили спеціальну 10%-у ставку. Українські ж хлібозаводи в однакових умовах з торгівлею та високоприбутковими галузями, не маючи при цьому джерел для його сплати.

Довідка З початку 2010/2011 маркетингового року в Україні ціни на борошно підвищилися на 20-30%. З 1 січня 2011 р. заробітна плата зросла (приблизно на 2%), логістичні витрати внаслідок подорожчання бензину зросли приблизно на 38% (або на 0,5 грн./л бензину), а також з 15 січня була підвищена ціна газу для промислових підприємств на 17% (приблизно на 150 грн./1 тис. м3).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також