Агресивна реклама зробила свою чорну справу

2696 0

Ми у соцмережах:

Агресивна реклама зробила свою чорну справу

Багатьох ще шокує, але вже не дивує молода мама, яка везе колиску і сьорбає пиво з пляшки. Старшокласників, які на перерві бігають за пивом у найближчий кіоск, давно затьмарили цілком пристойні на вигляд дівчата, які гуляють з пивними банками містом. Старше покоління ще злегка змінюється на обличчі, побачивши такі «картинки», зате молодше сприймає їх як належне і ніякого «криміналу» у пиві не вбачає.

Як врятуватися від реклами пива? Підраховано, що на спиртне і тютюнові вироби молоді громадяни Росії витрачають на рік 217 мільярдів рублів, що в 2,5 раза більше, ніж витрачається на всю освіту в країні. За останні три роки захворюваність на алкоголізм серед підлітків зросла в п’ять разів. Багатьох ще шокує, але вже не дивує молода мама, яка везе колиску і сьорбає пиво з пляшки. Старшокласників, які на перерві бігають за пивом у найближчий кіоск, давно затьмарили цілком пристойні на вигляд дівчата, які гуляють з пивними банками містом. Старше покоління ще злегка змінюється на обличчі, побачивши такі «картинки», зате молодше сприймає їх як належне і ніякого «криміналу» у пиві не вбачає. Телевізійна реклама переконує, що пиво — це класно, стильно і престижно, що жодна порядна тусовка без нього не обходиться і що воно гарантує успіх буквально у всьому, треба лише правильно вибрати сорт. Спеціалісти стверджують, що агресивна і нав’язлива реклама пива вже зробила свою чорну справу, і країна плавно перекотилася від покоління «пепсі» до покоління «пиво». І що це нове покоління, яке п’є пиво завжди, скрізь і без усякого приводу через кілька років дасть страшенну алкоголізацію країни. Чи це так?

Подумаєш — пиво, це ж не горілка! Приблизно так вважають багато людей, у тому числі (як не сумно) і дорослі. Деякі батьки, які мають дітей-підлітків, так бояться горілки і голки, що крізь пальці дивляться на пивні бляшанки і пляшки в руках своїх чад. «Чада» ж, у чиї голови за декілька останніх років міцно вбито, що «пиво — більше позитиву», по простоті душевній вважають цей напій чимось на зразок лимонаду. Найбільш просунуті шанувальники пива можуть запевняти вас, що воно надзвичайно корисне, його навіть прописували на початку XX сторіччя лікарі. Так, прописували, але по ложечці... А от від того факту, що пиво містить алкоголь (той самий спирт етанол, який лежить в основі горілки) — нікуди не дінешся. Для довідки: пляшка 6% пива за вмістом спирту приблизно відповідає 60 грамам горілки. Тобто дві пляшки пива це більше, ніж півсклянки горілки. Багато це чи мало? У всякому разі, цілком досить, — запевняють лікарі, щоб прокласти доріжку до алкоголізму. Броварники і багато любителів пива стверджують, що пивного алкоголізму, яким зараз так люблять лякати, насправді не існує, такого терміну в офіційній медицині немає. Правильно. Тільки вони недоговорюють, що АЛКОГОЛІЗМ, ВИКЛИКАНИЙ ПИВОМ, НІЧИМ НЕ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД АЛКОГОЛІЗМУ, ВИКЛИКАНОГО ІНШИМИ СПИРТНИМИ НАПОЯМИ. Пиво навіть підступніше, тому що люди ставляться до нього, як до прохолодного напою і ставлять в один ряд з колою і кефіром. А от лікарі-наркологи говорять, якщо людина регулярно і часто вживає пиво і постійно прагне відчути стан легкого сп’яніння саме з його допомогою, то можна говорити про алкоголізм пивного походження. Існує приголомшлива статистика: кожен третій 16-17-річний підліток випиває до 3-х літрів пива на день! Важко повірити... втім, достатньо ввечері прогулятися парком, щоб переконатися — статистика, мабуть, має рацію: більшість молодіжних компаній «заряджаються» дорогою з банки або пляшки. Яке майбутнє чекає на «пивне» покоління?

Хлопцям — груди, дівчатам — рак До речі, про майбутнє. І спеціально для тих, хто вважає пиво корисним для здоров’я напоєм. У великих кількостях пиво впливає як клітинна отрута і «б’є» по мозку, серцю і печінці. Недарма в рентгенологів є термін «пивне серце». При зловживанні пивом виражені міокардіодістрофія, цироз печінки, гепатит. При пивній алкоголізації важче, ніж при горілчаній вражаються клітини мозку. Як стабілізатор піни в пиві використовують кобальт, який є серйозним токсичним чинником, при цьому найпомітніші патологічні зміни в серці, спостерігаються запальні зміни в стравоході і шлунку. Чоловік, який п’є багато пива, ризикує своєю зовнішністю, тому що пиво призводить до зменшення вироблення головного чоловічого статевого гормону. У результаті починають рости стегна, груди, живіт. У хлопчиків і юнаків формування скелета може піти за жіночим типом (широкий таз, вузькі плечі, посилюється ріст грудних залоз). До того ж, алкоголь пива провокує вироблення гормонів, які знижують статевий потяг, і згодом юнакам не уникнути імпотенції. У жінок пропорційно випитому пиву зростає можливість захворіти на рак грудей. Якщо пиво п’є мати, яка годує, то в немовляти можливі епілептичні судороги. Фармакологічна дія пива така, що воно сприяє відпочинку, заспокоєнню. Таким чином, з пивом людина привчає себе не тільки до звичайної оп’яняючої дії алкоголю, але й до заспокійливого засобу. Проходить який час і воно стає вже необхідним елементом відпочинку. Наростають дози, з’являються провали в пам’яті, час вживання пива переноситься на більш ранній, і, зрештою — на ранок формується пивний алкоголізм, тобто пиво входить не тільки в звичку, але й включається як необхідний компонент у біохімічні процеси організму. Хочеться нагадати, що в дітей і підлітків алкоголізм розвивається швидше, ніж у дорослих і має більш тяжкий перебіг. До речі, самі броварники виступають за обмеження продажу пива неповнолітнім, але поки ще, включаючи телевізор, ми одержуємо чергову порцію брехливої інформації про пиво. Одне пивне покоління вже росте. А що буде з наступними?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також