Акулячий сквален від Perla Helsa: натуральний антиоксидант для здоров`я шкіри

187 0

Ми у соцмережах:

Акулячий сквален від Perla Helsa: натуральний антиоксидант для здоров`я шкіри

Вітаміни, мінерали, омега кислоти – звичні, добре знайомі всім добавки для здоров’я та краси. В асортименті біологічно активних добавок є й менш відомі, не такі поширені. Наприклад, далеко не всі люди знають, навіщо приймати акулячий сквален Perla Helsa, що це за речовина, з яких джерел її отримують та яку роль вона відіграє в організмі людини.

Антигіпоксант для глибоководних акул

Назва сквален є похідною від латинського слова, що означає «акула». Поліненасичений вуглеводень, здатний вивільняти молекулярний кисень, вперше виділили з печінки глибоководних акул. Ця нестабільна хімічна сполука має 12 подвійних зв’язків, для переходу в більш стабільну форму (сквалан) їй необхідно приєднати 12 атомів водню. Найдоступнішим джерелом водню є молекули води. Існувала гіпотеза, що сквален вступає з водою в реакцію та зв’язує водень, а кисень в результаті вивільняється та може використовуватись клітинами живого організму.

Це дуже спрощене пояснення механізму насичення тканин киснем завдяки сквалену, насправді він бере участь у процесах анаеробного дихання, механізм якого значно складніший. Але саме завдяки цій речовині глибоководним акулам, істотам, що мають дихати та споживати кисень, вдається виживати ще й досить добре почуватись в умовах гіпоксії, гострого дефіциту кисню в зовнішньому середовищі. Як речовину, що дозволяє уникнути кисневого голодування (гіпоксії), сквален називають антигіпоксантом.

Сквален в організмі людини

Жир, яким просочена акуляча печінка, наполовину складається зі сквалену, і саме жир акули є основним джерелом цього цінного інгредієнту біологічно активних добавок, медикаментозних препаратів, косметичних засобів. Люди не мають такої гострої потреби у антигіпоксанті, як мешканці морських глибин, адже вони отримують кисень з повітря. Але для людей сквален не менш важливий, він виробляється в людському організмі (синтезується в печінці) та входить до переліку біологічно активних речовин, без яких неможлива нормальна життєдіяльність. Зокрема:

  • утворення сквалену є проміжною ланкою процесу біосинтезу холестерину. Холестерин, в свою чергу, необхідний для синтезу низки гормонів-стероїдів, регулює проникність клітин, утворює навколо еритроцитів крові захисну оболонку, що перешкоджає їх руйнуванню під впливом деяких отруйних речовин;
  • також сквален бере участь у обміні речовин;
  • з організму ця речовина виводиться переважно сальними залозами. У їх секреті міститься 12-14% сквалену, саме він захищає шкіру від пошкодження та прискореного старіння внаслідок окисного стресу, викликаного УФ-опроміненням та іншими агресивними зовнішніми факторами.

З віком продукція ендогенного сквалену скорочується, це одна з причин ослаблення захисного бар’єру шкіри та її старіння.

Як запобігти дефіциту сквалену

Сквален може надходити до організму з їжею, він міститься в рослинних оліях – оливковій, амарантовій, із зародків пшениці. Але повною мірою забезпечити потребу організму у цій дуже цінній речовині можуть лише біологічно активні добавки. Екзогенний сквален добре засвоюється та виконує ті ж самі функції, що й ендогенний, який синтезується в організмі, та навіть більше.

Сквален, що міститься у їжі, харчових добавках чи косметиці, окрім забезпечення антиоксидантного захисту виконує транспортну функцію, забезпечує доставку низки поживних речовин вглиб організму. Цю властивість сквалену високо оцінили фармацевти. В останні роки його використовують у якості жирової основи різних лікарських засобів для підвищення біодоступності основних активних інгредієнтів і зниження ризику побічних ефектів. Він підсилює імунну відповідь на вакцинацію, модифікує вплив протипухлинних препаратів

Шкіру найкраще підживлювати зсередини, приймаючи дієтичні добавки зі скваленом, та ззовні за допомогою косметичних засобів зі скваланом. Для антиоксидантного захисту внутрішніх органів необхідно приймати добавки зі скваленом. Він:

  • активізує обмін речовин та енергетичний обмін, підвищує загальний життєвий тонус;
  • допомагає доставляти корисні, поживні речовини туди, де в них є потреба, та виводити з організму токсини;
  • пришвидшує процеси ранозагоєння та відновлення пошкодженої шкіри.

А ще вчені досліджують протипухлинну активність сквалену. Цілком імовірно, що він є не тільки потужним антиоксидантом, але й онкопротектором. Адже акули, печінка яких синтезує сквален у значно більших об’ємах, них людська печінка, взагалі не хворіють на рак. А низька поширеність онкологічних захворювань у Середземнорському регіоні може пояснюватись тим, що мешканці вживають багато оливок та оливкової олії, що є одним із джерел сквалену.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також