Алергія на пилок «повертається» — цвітуть дерева, квіти, трави

965 0

Ми у соцмережах:

Алергія на пилок «повертається» — цвітуть дерева, квіти, трави

Саме навесні та влітку проявляються алергічні реакції на пилок від квітів та трав. Як визначити, що це алергія, та як собі допомогти — пояснили у Міністерстві охорони здоров’я.

Алергічну реакцію зазвичай супроводжують кілька неприємних симптомів: нежить; свербіння та закладеність носа; чхання; почервоніння очей; сльозотеча. У декого може виникнути утруднене або прискорене дихання, сухий кашель тощо.

Посилити симптоми та створити умови для розвитку алергії «допомагають»: хронічні захворювання органів дихання; куріння; цвіль у приміщенні, підвищена вологість; генетична схильність.

Наразі відомо понад 20 тисяч алергенів, кількість яких продовжує зростати. Пилкові алергени — найчисленніші, їх налічується близько 100 видів. В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання), — пилок злакових. У травні алергенами є береза, вільха, горішник, дуб, ясен, клен, тополя, ліщина, в’яз, верба; у червні-липні — вівсяниця, лисохвіст, костер, пирій, тонконіг, райграс, кукурудза, липа та ін.; у липні-вересні — полин, амброзія, кульбаба, лобода, цикламен та ін.

Щоб зменшити прояв алергії, радять носити маску на вулиці, аби зменшити кількість пилку, який ви вдихаєте; не виходьте на вулицю у вітряну погоду; уникайте прогулянок з 10-ї до 15-ї години; після прогулянки мийте руки, вмивайтеся або прийміть душ; робіть вологе прибирання приміщень.

За перших проявів алергії необхідно звернутися до сімейного лікаря. Терапевт надасть рекомендації та, ймовірно, направить до алерголога для виявлення алергенів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також